karşılaştırmalı şükür evet lakin bu insanların yaptığı bir yanlıştan ileri gelir doğru şükretme şekli oh bak bize olmuyor şükredelim değildir
gözleri dünyaya kapayıp allaha açıp yaratılmış olmak için şükretmektir.
mantıklı her bireyin kavrayabileceği durum..
hepimiz komşumuzun halinden anlayıp, ona bakıp şükrederiz ancak pek azımız yediğimiz içtiğimiz gıdayı onunla paylaşırız..
Çünkü biliriz ki; o da bizimle aynı imkana sahip olursa yaşamanın bir anlamı kalmayacaktır, beyin masturbasyonumuz en zevkli yerinde kesilecektir.
açlıktan ölen insanları, seri katil kurbanlarını, ömür boyu özgürlüğünden mahrum olanları düşünüp halime şükrediyorum. iyi ki bunları yaşamadım, ya da yaşamıyorum diyorum. şimdi ben onları küçük mü görüyorum?
şükretmek çok genel bir şekilde varoluşa karşı şükran duymaktır. var olmaktan mutlu olmayan birey şükredemez. her şeye rağmen şükrediyorsa (ki sabır da içinde şükürü taşır) nihayetinde mutludur ve varoluşuyla barışıktır.
mesela şükür olgusunu aşağılayanı görünce insan bu kadar aşağı düşmediği için şükredebilir ve aynı şükürün o insanı bulmasına dua edebilir.
beterin beteri vardır, en beter olsan beteri olabilirdi. şükret ve çabala. şükretmek yaradana boyun eğmektir ve başka hiçbir şeye boyun eğilmeyeceğini simgeleyen bir dinamizmde vardır içinde.
inanan mutludur, başına kötü bir şey gelir sabreder iyi bir şey gelir şükreder. bencil değil toplumun derdini de dert edinen bir şükürdür o şükür aynı zamanda.
yine aynı şey; şükür olgusunun tam anlaşılamamış haline eleştiri. eleştirilen boyuttan daha geride durum.
Allah dilediği kimsenin rızkını bollaştırır, dilediği kimsenin rızkını ise daraltır. O inkârcılar, sadece dünya hayatıyla sevinirler. Halbuki dünya hayatı, âhiretin yanında geçici, değersiz bir metadan başka bir şey değildir.
"Halimize binlerce şükür olsun ki, ne halde insanlar var" derken bizlerden daha şanssız bireyleri hor görerek kendimizi tatmin etmek ne hoş bir duygu olsa gerek..
Şükürler olsun ki, hala benim durumumdan kötü insanlar var..
Onların amına koyup daha da yücelebilirim..
evet yaşadığım kültür bunu istiyor..
ve istemeden hepimiz gün içinde bu tür davranışı sergiliyoruz..