emperyalist ülkelerin başlattıkları 1. dünya savaşına, kendisine yeni topraklar kazandırmak amacıyla katılan Çarlık, üç yıl boyunca savaşı sonuna kadar sürdürme politikasını devam ettirdi. Ancak 1917 yılına gelinirken, savaş cephelerinde Çarlık önemli başarısızlıklarla karşı karşıyaydı. Ekonomik buhran sürekli derinleşiyordu.
1917 yılı 9 Ocak greviyle başladı. Grev süresinde, Petrograd'dan Moskova'ya kadar, hemen her yerde kitle gösterileri yapıldı.
18 Şubat günü, Petrograd'da Putilov fabrikasında grev başladı. 22 Şubat'ta büyük fabrikaların çoğunda işçiler greve girdiler. 23 Şubat'ta kadın işçiler, açlığa, savaşa ve Çarlığa karşı kitlesel bir gösteri yaptılar. Petrograd'da işçiler, grevlerle kadınların gösterisini desteklediler.
24 Şubat gününe girildiğinde 200.000 işçi grev halindeydi.
26 Şubat günü "General Kabalov", askeri birliklere, gösterilerin dağıtılması için ateş açmaları talimatı gönderdi. Ancak askerler, işçilerin üzerine ateş açmayı reddettiler.
27 Şubat günü menşeviklerin ve sosyalist-devrimcilerin çoğunluğa sahip oldukları Petrograd sovyeti, "izvestia gazetesi" aracılığıyla, ülke çapında sovyetler kurarak yerel iktidarları ele geçirmek için çağrı yayınladı.
27 Şubat günü ayaklanan işçi ve askerler, bakanları ve generalleri tutuklamaya başladılar. Ayaklanan asker sayısı, sabah 10.000 kadarken, akşam sayısında 60.000'e ulaştı.
Bu gelişmeler karşısında, Çar, tahtını bıraktığını açıkladı. "Artık Çarlık yıkılmıştı." *
bu olayın sonucunda işçi sınıfı, bu Devrim ile Çarlığı devirmiş fakat iktidara tek başına egemen olamammıştır. Liberaller, Menşevikler ve Sosyalist Devrimcilerle anlaşarak Geçici Hükümet kurmuşlardır. *
I. Dünya Savaşı sırasında 1917'de ortaya çıkan devrimci haraketidir. Devrim, Romanov Rus imparatorluğunun çöküşü, Rusya iç Savaşı ve Sovyetler Birliğinin kuruluşuna sebep olmuştur.
Şubat Devrimi 8 Mart'ta Uluslararası Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle düzenlenen gösteriyle patlak verdi. O dönem Rusya'da geçerli olan takvimle 23 Şubat'ta düzenlenen gösteride asker eşleri ve emekçi kadınlar tüm ezilenlerin öncüsü oldular. Zaten ekonomik ve siyasi grevlerle onbinlerce işçinin fiilen ayakta olduğu ülkede, bu gösteri gerçek bir kitle ayaklanmasına dönüştü. Ertesi gün başkent Petrograd'da işçilerin neredeyse yarısı grevdeydi. 25 Şubat'ta üniversite öğrencileri gibi farklı toplumsal kesimler de mücadeleye dâhil oldular. işçi ve emekçiler üç günlük mücadele neticesinde askerleri yanlarına çektiklerini gördüler. Yine de silahlı çatışmalar devlet aygıtının başka uzantılarıyla sürüyordu. Nihayet 27 Şubat'ta çarlık devrildi; ülkenin hâkimi işçi ve köylülerdi!
"1917: Şubat Devrimi ve Çarlığın Yıkılışı" http://www.militan.net/?p=2275