ergenlik, gençlik yılları geçirilen istanbul semti (şişli-kurtuluş) gayri müslim komşularımız gidince insan kalitesi de gitti.
yaz gecelerinde kurtuluş caddesinden , pangaltıya çıkar, harbiyeden taksim parkına varıp parkta çay içer dondurma çerez dedikodu faslı yapar tekrar aynı yoldan yürüyerek eve gelirdik.
ermeni rum olan komşuların kendi aralarında kendi dillerini kullanıp konuşmaları ama bizim yanımızda kendi dillerini konuşmamaları çok zarif bir hareketmiş.
yahudi olanlara ise kendi dillerini konuşmaları çok nadirdi ve genellikle hep türkçe konuşurlardı.
o zamanlar ergenlik, gençlik, çocukluk, cahillik mi ne derseniz deyin bu insnlara biraz gıcık olurdum. türkçe konuşmuyorlar diye kızardım...
şimdi ise valagula valagula konuşanlar her yerde, onlara bakıp bu gayri müslim komşularıma kızdığım için kendimden utanıyorum.
şişli kurtuluş pangaltı buralar tanınmaz hale gelmiş.
ne insanlık, ne komşuluk, ne esnaflık kalmış.
türkiye de ilk ölümlü trafik kazasının yaşandığı semttir.
ilk trafik kazası halaskargazi caddesinde yaşanmıştır. 1912
şimdilerde her milletten ve her türden ipsiz sapsız insanların da olduğu, çorba yahut keşmekeşlik denebilecek durum.
1954 yılına kadar beyoğlu belediyesi'ne bağlı bir bucak. yine o yıl beyoğlu'ndan ayrılarak yeni bir belediye olarak kurulmuş.
bugün ise istanbul'un en önemli ilçelerinden biridir. bunun yanında da istanbul'un imar ve arazi bakımından da en değerli yerlerinden biridir.
psikolojik sorunlarımın olduğu dönemde takıntılı olduğum, her bulduğum fırsatta kendisine ya da çevresine gittiğim, daha doğrusu gitmeye çalıştığım istanbul ilçesi.
resmi kayıtlara göre istanbuldaki ilk trafik kazası şişli camii yakınlarında olmuştur ve 1 kişi ölmüştür.
''o gece saat 22 sıralarında, istanbul zincirlikuyu'dan hızla gelen bir otomobil, şişli camii önünde idris isimli bir şahsa çarpmış ve sürücüsü neye uğradığını şaşırarak aynı hızla kaçarken, pangaltı'da, polislerin "ihtar ateşi" ile durmak zorunda kalmıştı.
bu şoför, italyan sefâreti'nde görevli frederica rasi isimli bir memurdu. hemen tutuklanmış ve idris'in kaldırıldığı etfal hastanesi'nde vefât etmesiyle de iş büyümüştü. ancak, italyan sefareti'nin, hem idris'in ailesine yüklü bir tazminat ödemeyi, hem de rasi'ye gereken cezayı vermeyi kabul etmesiyle, dosya ertesi gün kapatıldı. ama, istanbul halkı, bu olayı aylarca konuştu.''
şişlide bir apartman
eğer yoksa halin yaman
......
diye başlayan "lüküs hayat" operetinin coğrafi mekanıdır. 1933 de cemal reşid rey tarafından bestelenmiştir.
meraklısına: bu operet yazıldığı zamanlar, nişantaşı kırlık ve bayırlık bir alandı. sosyetenin kalbi şişli'de atardı.
eğlenmek ve alışveriş için sıkça tercih edilen, birçok güzel semti olan, kuzey yarısında çok sayıda iş merkezinin de bulunduğu, istanbul'un merkezi bir ilçesi.