"Kendilerine yardım edilir ümidiyle Allah'tan başka ilahlar edindiler.
Oysaki, o ilahlar bunlara yardım edemezler. Tam aksine, bunlar, o ilahlara hizmet eden ordular durumundadır."
sözlükte alanen ve gururla yapıldığını gördüğüm olgu. bir yaratıcıya inanmayan yazar tüm iğrençliği ile de islam dininin kutsallarına hakaret ediyor, kendince eğleniyor. aynen kuran daki belirttiği gibi . bu bile kuran ın bir mucizesidir.
bir gün gelecek gençliğiniz gidecek, sağlık sorunlarınız başlayacak, takatiniz azalmaya, sorunlarınız birikmeye başlayacak. anlamaya başladığınız dünya ve ahret olgusu kafanızda belirse bile gururunuz yüzünden yine şirk üzere olacaksınız. çok azınız tevbe edip rabb e yöneleceksiniz. günahlarınız ve gururunuz ile hesap alemine doğru yol alacaksınız. hele de günümüzdeki bu dünyada zaman ne çabuk geçiyor ki anlamadan bir bakmışınız ömür tükenmiş.
küfür tek milletmiş. çoğu dinsiz ateist sürekli hoşgörü ve hümanizm den bahseder. gelgelelim eylemleri söylemleri yaşayışı tam tersidir. bol hakarete iftiraya arsızlığa ve edepsizliğe devam . sizi bekleyen ateş var çünkü. nedeni bu günahların bedeli ve temizleyicisi hardır.
bana çok saçma gelen bir şeydir. öncelikle insanlar her şeyi yüceltirler. bu yüceltmede en yüce yere tanrıyı inananların( artık neye inanıyorsa) koyması gerekir.
yalnız, bu çok değişkendir çünkü insanlar sadece tanrıları yüceltmezler bir çok şeyi yüceltirler. bunun tapınma olarak dışa vurması gerekmez.
yani gidip babana çok aşırı değer veriyorsan önünde ateş dansı yapacak değilsin.
işte bu yüzden şirk vardır, şirkin normal kullanımı on emirde olduğu gibi benden başkasına tapmayacaksın üzerinedir. ancak burada tapınma bir tanrılar arası geçiştir.
oysa yüceltme hayatın her yerindedir ve insanların bazen tanrılardan daha değerleri şeylere sahip olması veya olduğunu zannetmesi de bir şirktir.
Allaha ortak koşmaktır. Bazı cahiller şirk derken 2 ve daha fazla tanrıya inannmağı zann ediyor. Oysa ki allahın bir sıfatını (mesela her şeyi duyma, her şeyi görme) allahdan gayrisine de ait etmek şirktir .
şirk yapan kişi allahı inkar etmez. allahı inkar eden münkirdir. müşrik ise allaha şirk koşandır yani eş koşandır. şirk bir dindir ve affı yoktur. islamın ve insanlığın en büyük düşmanıdır. şirk iki türlüdür. allahın yetkilerini başka şahıslara/sembollere vermek ve riyakarlık. eğer iman edende şirk varsa allah katında kurtuluşu yoktur ve ona ancak azap vardır. şirkten kurtulmadan tevhid tamamlanmaz.
kurtarıcılar (mehdi,isa vb. ) , yaklaştırıcılar, şefaatçiler edinmek apaçık şirk halidir.
kutup, gavs, evliya, şeyh, veli gibi sıfatlarla yedek ilahlara sarılmak onlardan yardım-şefaat beklemek apaçık şirk halidir. tecvidli tecvidli okuduğunuz o kitapta size diyor ki
" allah kuluna yetmiyor mu ".
şirk allahtan başkasından korkandan allahtan başkasından yardım bekleyenlerin dinidir.
muhammed sadece bir insan o allahın kulu ve elçisidir biz onun önünde bile eğilmeyiz diyen sahabelerden sonra şeyhlerinin gavslarının önünde el etek öpen eğilenlerin inandığı dindir.
son dönemde birtakım siyasetçilerin parti başkanlarını ve partiyle ilgisi kalmamış (!) kişi/kişileri överken kantarın topuzunu kaçırmalarıyla ortaya çıkmaktadır.
Allah a ve onun peygamberlerini başka bir insan yada varlıkla bir tutmaktır.günümüzde, son peygamber hz. Muhammet olmasına rağmen bilindik siyasetçiler onun yerine konur töğbe haşa.
aslında kökeninde tanrılar diğerlerinin varlığını inkar etmez sadece onlara tapmayın diye buyurur. yani tek bana tapın gibisinden. yahudilikte bu açık ve nettir aslında. o yüzden yahudiler kişisel tanrı edinmiş ve dinini milli kimliğiyle bütün yaşamıştır. zaten şu söz çok açıktır milli görüşlerini anlamamız için: "tanrı onlara krallar bize kendini verdi" yani bunu gibi bir söz vardı. yani tek tanrıcılık fikri öyle ben gerçek tanrıyım diye çıkmadı bana tapın onları bırakın gibisinden çıktı. ayrıca yahudilik semavi din sayılması durumu oldukça saçmadır. yahudilik yada musevilik hiçbir zaman evrensel bir din olmamıştır. hatta onların inançlarına göre tanrı onların dışında kimseyi muhatap bile almıyor gibi bir durum var. yani tamamen milliyetçi bir görüşten evrensel bir tanrı yaratmak ve bunu diğer dinlere aktarıp tek tanrıcılık fikri yahudilerde vardı deme durumu bana felsefi olarak saçma geliyor. zaten yahudilikten gelen hristiyanlar bile bu durumu inkar etmemişlerdir. onlara göre de tanrı yahudilerle anlaşma yapmıştır, daha sonra hristiyanlıkla birlikte tüm insanlarla anlaşma yapmıştır. o yüzden hristiyanlık evrensel bir dindir. çünkü herkesi kaplayan bir tanrı görüşü vardır. ama yahudilik durumu çok farklı ayrıca bu kadar ırkçı bir millete şaşarsınız. adamlar tanrıların kendilerini seçtiğini ve seçtiği halde kalmak için tamamen özden kopmamayı ilke edinmiş bu da yobaz olduklarını gösterir. neyse şirkin çıkışını böyle alıyorum.
bir de bazı dini kişiler tanrısallaştırılmıştır ama din bunları görmemezlikten geliyor.
zaten tanrı fikrinin oluşum sürecine bakarsak ata kültü çok önemli. yani ataların tanrılaşması durumu çok yaygın bir durum. o yüzden bazı insanlar ölünce tanrılaşabiliyor.
tanrılaşma burada yüceltilme anlamındadır ve bu illa bir putun karşısına geçmeyle yada putunun yapılmasıyla olacak diye bir durum yoktur bunu da ayrıca diyeyim.
türkçeye arapçadan girmiş sözcüklerden biridir. islam dinine göre allah'a ortak koşmak anlamına gelir. allah'ın olmadığını iddia etmek de bir yandan şirk statüsündedir. şöyle ki,
hristiyan inancındaki gibi birden fazla tanrının birbirini tamamlıyor olması konsepti, şirk-i tebiz olarak nitelendirilmiştir. eğer dualizm şeklinde bir tamamlayıcılık varsa, buna şirk-i istiklal deniyor. ateizmde yaşanan, evrenin yaratılışı ile ilgili her şeyi tanrı dışı bir etkiye dayandırmak ise şirk-i esbab olarak adlandırılıyor.
şirk ile ilgili olarak, nisa suresi 48 ayet önemli bir referanstır. buradan yola çıkılarak, şirk'in, affedilmeyen tek günah olduğu sonucuna varabiliyoruz.
ahkaf suresi 5. ayetine açıkça karşı çıkmaktır. istigase, tevessül gibi sapıklıkları meşru zemine çekmek için de maide suresi 35.; isra suresi 57. ayetleri kullanmaktır. ayetlerin anlamlarını kendi nefslerine uydurmaktır. ''allah'a yakın olmak için vesile arayın'' diyen ayeti; ''allah'a yakın olmak için araya vesileler koyun, şeyhler, mollalar, hocalar...'' şeklinde anlayıp anlatmaktır şirk.
mesela ya gavs demektir şirk; ya ali demektir, ya muhammed demektir; ya huseyn demektir. ahkaf suresi 5. ayetinin dediği gibi;
--spoiler--
Allah'ı bırakıp da, kıyamet gününe kadar cevap veremeyecek şeylere yalvarandan daha sapık kimdir? Çünkü, yalvardıkları şeyler onların yalvarışlarından habersizdirler.
--spoiler--
bu şirkin itikadi boyutudur. çünkü kur'an'ın temel kavgası, şirk ile tevhid üzerine kurulmuştur bunun ikinci yüzü ise mülk, adalet gibi kavramlar üzerindeki ilahlık iddiası ve dolaylı şirktir. yani kenz edip, infak etmemek, kamu hukukuna riayet etmemektir. yani şirkin bir değil, binlerce yüzü var. bunlar ise en önemlileri ve birkaçı.