komünizm propogandası yapması gibi mantıklı(!) bir gerekçeyle yayından kaldırılan çizgi film. bu uygulama doğru mudur? tabii ki de. en azından kendimden örnek vereyim. ben zaten 4 yaşındayken başladım düşünmeye "acaba bu şirinler ne tür bir siyasi yapıya sahip hangi ideolojik görüşü benimsediler?" diye. 5 yaşımda ilk eylemlime katıldım 6 yaşıma geldiğimde hapishanedeydim ve şimdi de burdayım.
uzun uzun yıllar önce ormanın derinliklerinde mavi küçük yaratıkların yaşadığı gizli bir köy vardı. onlar kendilerine şirinler derlerdi çok iyiydiler. sonra korkunç büyücü gargamel vardı o kötüydü. eğer bir gün ormana yolunuz düşerse etrafı dikkatlice dinleyin belki gargamelin çığlıklarını duyabilirsiniz ve iyi bir çocuk olursanız belki de şirinleri bile görebilirsiniz. şeklinde sunulan tanıtım jeneriğiyle başlayan bir dönemin unutulmaz çocuk klasiği olan çizgi film.
ben en çok gargamele hastaydım ne bilim hep o mavi sıfatsızları yakalayıp bir çorbayla şup mideye indirmesini isterdim. ama ne yazıkki kötüler hep kaybeder ilkesinden hep loserdı. aynı şey tom ve coyote içinde geçerlidir.
müslüman kanallarda şirin babanın cuma namazına bile gitmiş olduğunu gördüğüm çizgi film karakterleri... vakit ilerledikçe çocukluğumda aklımda kalan şirinlikleri siliniyor, söylemeden edemeyeceğim... bir de taş devri var, yeni seslendirmeleri çocukluğumu özletir bana... eski sesiyle "karlar düşer" şarkısı vardı, onu da özlerim ayrıca...
edimsel koşullanmayan* mavi yaratıklar. salak desek değiller, unutkan desek değiller. şakacı şirin denen zat-ı şirin sürekli paketler içinde bomba vermekte ve her seferinde birilkeri bu bombayı yemektedir. insan 1 yer 2 yer 3 de çakar dalgayı. bunlarda bundan eser yok. zilyon kere ver zilyon kere açar o bombayı paket elinde patlar.
birsürü küçük mavi garip yaratık. küçükken izlediğim ve 100 erkek şirine 1 dişi şirinin düşmesini bir türlü anlamadığım ve sürekli gargameli tutuğum çizgi film.
süperman'a hieman'a pokemon'a tusubasa'ya inanan yurdum insanının söz konusu şirinler olunca nasıl ürediler peki gibi garip düşüncelerin peşine düştüğü eğlenceli çizgi film.
ortamda sadece bir kız olmasına ve onun da "kız" olmasına rağmen nasıl çoğaldıkları büyük bir muamma olan çizgi film.bazılarının gay olduklarına dair söylentiler bile geldi kulağıma.
Şirinler yıllardır Komünizm propagandası yapmakla suçlanmış ABD'de bir dönem gösterimi yasaklanmıştır.
Bunun nedeni para olmadan komünal bir yaşam sürmeleri, Şirin baba'nın Karl Marx'a benzemesi ve kızıl şapka giymesidir. Herkes kendi işini yapıyordur ve mutludur. Herkes aynı şeyi giyiyordur. Çizgi filmdeki Şirinlerin düşmanı Gargamel papaz cübbesi giyer ve dini sembolize eder, altın ve para düşkünüdür (kapitalizm) ve onları yeme (misyonerlik) gibi pek çok gizli unsur bulundurduğu iddia edilmiştir.
Şirinler çizgi filminin yaratıcısı Peyo, sosyalisttir.. şirinleri ortaya çıkardığı zam an iki kutuplu bir dünya vardı.. bir tarafta ABD diğer tarafta SSCB.. sosyalist olan Peyo, yaptığı çizgifilmle bir mesaj vermek ve emperyalist amerika'ya karsı bu yolla propaganda yapmak istemiştir..
Şirinler köyünde bir tek bile ibadethane bulunmaz.. ne kilise, ne havra, ne camii..
Şirinler köyünde para kullanılmaz evet, ama herkes kendine gerekli olan şeyleri bedava edinir.. tembel şirin bile hiç bir iş yapmadığı halde bütün şirinlerle aynı standartlarda yaşamaktadır(tembellik hakkı). şirin çileği tarlaları sadece bir şirine ait değildir, bütün şirinler bu tarlada hak sahibidir.
Gargamel'in kedisi azman ise (orjinalindeki adı azrail'dir bu kedinin) ABD'nin peşinden ayrılmayan küçük ülkeleri sembolize eder. Ayrıca şirinlerin ingilizce yazılımı smurf'tur, bu da “socialist men under red flag” yani kızıl bayrak altında yaşayan adamlar.
Şirinlerin temsil ettiği çok farklı unsurlar da vardır. Örneğin; Şirine feminizmi, Süslü eşcinselliği, Güçlü şirin maço erkeği temsil eder.
o şirinlerin anası nerdedir..şirine follofoş mudur..şirineyle güçlü sadece arkadaşlar mı..şakacı şirin gerizekalı mıdır..güzel şirin miydi ne aynalı şirin de olabilir tabi belli bir cinsiyeti var mıdır..şeklinde kafa karan aralarında en çok gargamel babayı sevdiğim çizgi dizidir kendileri.
şirin baba nın karısı olmadığına göre bütün şirinler nereden olmuş sorusunun cevabı leylekler olan, babaya kızıldığı zaman suratına gargamel demeye yol açan mutlu mesut tiplerin geçim derdi yaşam mücadelesidir.
"Er şirinler gay mi? Yoksa hepsi şirine'ye mi kayıyor? Yoksa... Yoksa Şirine erunzbu mu?" diye acıklı, yeşilçamvari bir monoloğa girmemin nedeni olan çizgi film.
şirin baba ile cemaat halinde cumaya gittiği söylenen köylü cinler. şirine her zaman merak uyandıran fönlü saçlarıyla o böğürtlen senin, bu su kenarı benim gezerken, gargamel, ne ister bu küçük sevimli şeylerden diye hep hayıflandığımız, izlerkende neden izliyorum ben bunu gidip körfez savaşının özetini falan mı izlesek diye sorduğumuz apolitik yılların en güzel anılarından sadece biri.
- "hey! şirine, nasılsın güzelim? ev boş bize gidelim mi? otururuz biraz! " ;) hiç denilmemiştir, ahlaklı yetiştik sayesinde.