gargamel amerikayı temsil eder.
azman yani gargamelin kedisi israili temsil eder. şirin baba marxı temsil eder. ayrıca şirinler köyünde para kullanılmaz ve sürekli gargamel şirinleri yakalayıp altına çevirmek ister. şirinler köyünde hiçbir ibadethane de bulunmaz. tembel şirin hiç çalışmadığı halde diğer şirinlerle aynı haklara sahiptir.
daha çok var ama bunlar olayı aydınlatmak için yeterli sanırım.
pek bilinmeyen kocaağız bir devdir. gargamel'in evine gidip onun yemeklerini yer. kim daha çok yemek verirse onun tarafına geçer. burda kocaağızın kim olduğuna karar vermek çok zor olmasa gerek.
o zaman bu kapitalizm iyi bir şey. madem gargamel kapitalizmi temsil ediyor ve şirinleri görmek için de yeterince iyi olmak gerekiyor. gargamel bunları ayna gibi gördüğünden yaşasın kapitalizm mi dememiz gerekiyor.
not: biri bana reset atsın lütfen.
Şirinleri yazanın komünist olduğu sanılıyor. Şirinlerin hepsi farklı özelliktedir bu çok yönlülüğü ve komünizmin rejiminde yaşayan insanların özellikleri temsil ediyor. Hepsi de birbirini benimser nitelikte. Şirin Baba da kırmızı giysisiyle ve yol göstericiliğiyle Marx olma ihtimali yüksek.
şirinler'in komünizmle anılmasının asıl sebebi içinde para olgusunun olmaması falan değildir.
bir kere şirinler köyde, olabilecek en iptidai şartlar da yaşarlar. bu devrim köyden başlayacak düsturuna bir örnektir bence. daha ziyade komünal düzenin alt yapısıdır. yani amaç değil araçtır.
ikincisi köyde yapılacak ne iş varsa ortaklaşa yaparlar, yemeği aynı sofrada yerler, hep beraber eğlenirler, gargamel'e hep beraber direnirler. yani iyiyi de kötüyü de eşit paylaşırlar.
üçüncüsü şirin baba iyi bir marx temsilidir. diyalektiği o devam ettirir, başka bir deyişle şirinlerin anlaşmazlığa düştüğü yerlerde o doğru yolu gösterir.
dördüncüsü ufak tefek doğal farklar haricinde şirinlerin hepsi aynı şeydir. mavidirler, beyaz kalpak takarlar. ortada bi stereotype durum vardır. bir tek şirin babanın kalpak kırmızıdır, sor bakalım, neden.
beşincisi ve sonuncusu da köyde tek bir dişi vardır, herkes de ona bacısı gözüyle bakar ki bu gerçek hayatta mümkün değildir. acımazlar.
neymiş şirinlerde para kullanılmıyormuş o yüzden komünizm propagandası olabilirlermiş.
e arı maya, tom ve jerry , winnie the pooh ve voltranda da para kullanılmıyordu onlar da mı komunistti?
o zaman richie rich de kapitalizm propagandasıdır. parayla herşeye sahip olabilmenin güzelliklerini anlatır.
şirinler yıllardır komünizm propagandası yapmakla suçlanmış abd'de bir dönem gösterimi yasaklanmıştır. bunun nedeni para olmadan komünal bir yaşam sürmeleri şirin baba'nın karl marx'a benzemesi ve kızıl şapka giymesidir. herkes kendi işini yapıyordur ve mutludur. herkes aynı şeyi giyiyordur. çizgi filmdeki şirinlerin düşmanı gargamel papaz cübbesi giyer ve dini sembolize eder, altın ve para düşkünüdür (kapitalizm) ve onları yeme (misyonerlik) gibi pek çok gizli unsur bulundurduğu iddia edilmiştir. hatta ingilizce "smurf" kelimesinin açılımı "small men under red flag" (yani kırmızı bayrak altında küçük adamlar) olarak da ileri sürülse de özgün ismiye bağdaşmadığı için geçerliliği şüphe götürmez.
şirinlerin temsil ettiği çok farklı unsurlar da vardır. örneğin; şirine feminizmi, süslü eşcinselliği, güçlü şirin maço erkeği temsil eder.