cennetle müjdelenen hz. ömer, hz. ebubekir, hz. osman ve hz. aişeye her cuma hutbesinde lanet okuyan; ezana eşhedü enne aliyyen veliyullah(alinin allahın velisi olduğuna şehadet ederim) cümlesini getiren; ezanı beş vakitten üç vakte indiren mezheptir. ayrıca ömer ebubekir osman aişe isimlerinden nefret ederler ve çocuklarına asla koymazlar.
yoğun bir şiddet eğilimleri vardır. Kan akmasından değişik bir haz duyuyorlar.
güney amerika da bunlar gibi koyu katolik cemaatler var. isa nın çarmıha gerildiğinde yaşadığı acıyı yaşamak için devasa boyuttaki çivilerle kendilerini çarmıha gerdirip tüm gün güneşin altında kalıyorlar. acıyla tanrıya ulaşacaklarını düşünüyorlar. bunu yaparken ölenler dahi var tıpkı şii lerin aşura matemin de kendilerine derin yaralar açıp öldükleri gibi.
ilginç bir mezhep. inanç sistemleri sehabe'yi kötüleme üzerine kurulmuştur. Onun dışında 12 imam inancı vardır ki, bunlar arasında Hz. Ali(ra), Hasan ve Hüseyin (ra) de vardır.
imam diye adlandırdıkları şahıslara direk olarak dua ederler, aynı hristiyanlıktaki azizler gibi.
TAbii, herkesin inancı kendinedir, amma velakin teolojik olarak islam ile bağdaşlaşmayan bazı yönleri var bana sorarsanız. Özellikle de sahabelere karşı besledikleri kin çok ama çok sıkıntı bir durum.
allah'ın laneti sahabe düşmanı ve 12 imama tapan şiilerin üzerine olsun..
allah'ın laneti humeyninin ve hamaneynin ve tüm imamlarının üzerine olsun...
şiilerin/rafizilerin hakkından ancak kılıç gelir.
Imam denilen ve Hazreti Ali'nin soyundan gelenleri dini liderleri olarak tanirlar. En onemli Sii-i inanislari Islam'in Iran ve Turk yoeumlarindan kaynaklanmistir. Caferlik, Alevilik, Zeydilik ve Ismailik vardir.
Genelde Şii denilince akla Caferi ve Zeydiler gelir. Bu yüzden Kendini bilen sünnilerce taraftarları asla kafir olarak adlandırılmayan mezheptir. Lakin şiilikte durum tersidir. Çünki şiilikte imamet imanın esaslarındandır.
vaktiyle Şia içinde sayılıp sonraları şia ile alakasını iman bahsinde kaybeden bir cok mezhep de vardır. Bunlar islam ile alakasını iman noktasında kaybetmişlerdir. islam dairesi icerisinde bir mezhep olarak değil, islam dışı inançlar bahsinde bir başlık olarak geçerler.
Küçük bir ayrıntı: Şia nın imam (halife) kabul ettiği bir çok Ehli beyt alimi (Allahın selamı üzerlerine olsun), Sunni mezheplerin alimlerine hocalık yapmıştır. yani şia ile ehli sunnet arasındaki derin çizgi çok sonraları iki tarafın yobazlarınca çizilmiştir.
mezhep olmayan ehl-i sünnet vel cemaat tarafından islam dışı kabul edilen ve kabul edilmesi gereken, hz. ebubekir, hz. ömer ve hz. osman ı tanımayan ve lanetleyen iran merkezli sapık oluşumdur. şiilikte anlık muta nikahları ile zina meşrulaştırılmıştır, hz. ömer in katili ebu lulu adındaki kafirin mezarı iranda dır ve ölüm gününde ebu lulü için özel anma törenleri düzenlenir.
Hz. Muhammed'in vefatından sonra damadı Ali'nin ilk halife olduğunu ve imamlığın da ancak onun soyundan gelenlere ait olması gerektiğini kabul edenlerin kurdukları mezhep.
islamiyette, Peygamberin ölümünden sonra kimin halife olacağı tartışmasına bağlı olarak Müslümanların ikiye ayrılmasının sonucunda ortaya çıkan iki mezhepten biri.
Peygamberin ölümü üzerine, Ali bin Ebutalibin ilk halife olması gerektiğini söyleyenlerin bağlandığı siyasi bir akım olarak ortaya çıkan Şiilik, daha sonra sünni inançtan ayrılan bir mezhep durumuna getirilmiştir. Buna göre, şiilik bir mezhep olarak, halifeliğin Allah ın buyruğuyla Ali ye verilmiş olduğunu, yalnızca Ali nin soyundan gelenlerin halife sayılabileceğini, Ali nin soyundan gelenlerin, on iki imamın kutsal bir kişilik taşıdığını, Ali yi sevenleri sevmek, onu seçmeyenleri sevmemek gerektiğini belirtir.