lavanta çiçeği (karabaş)
yaz aylarında koyu mor renkli çiçekler açan,50 cm boylarında, çalı görünümünde lavantagillerden bir bitkidir.
kokusu güzel değildir.akdeniz ikliminde yetiştiğinden bu ülkelerde ve ülkemizde ege, marmara ve akdenizde çokça görülür.
topraküstü kısımları bitki çiçekliyken toplanıp kurutulur.ilaç olarak faydalanmak için kurutulmuş bitki suda kaynatılır.
yine çiçekli bitkiden subuharı damıtmasıyla karabaş otu yağı elde edilir.yakıcı lezzette sarımsı bir sıvıdır.
faydaları;
*uçucu yağında taşıdığı maddeler sebebiyle; ağrı kesici, yatıştırıcı, balgam söktürücü, dahilen idrar yollarında haricen basit yaralarda mikrop öldürücü olarak kullanılabilir.
*bilhassa sinirsel baş ağrısı, uykusuzluk ve yüksek tansiyon gibi şikayetlerde etkilidir.
*deriyi lavanta yağıyla ovmak sivrisinekleri kaçırır.
çörekotu
yaz aylarında mavi yeşil çiçekler açan çörekotu yol kenarlarında ve ekin tarlalarında yetişir.
olgunlaştıktan sonra toplanan meyveleri güneşte kurutulmak suretiyle kullanılır.
bu tohumlar ekmek ve çöreklere lezzet verici olarak katılır.
çörekotu iştah açtığı gibi uyarıcı olarak da kullanılabilir.
süt ve idrar artırıcı özelliği vardır.
adet kanamalarının başlamasını kolaylaştırır.
ayrıca çörekotu yağı, saç dökülmesine ve kepeğe karşı yavaşlatıcı olarak da kullanılmaktadır.
bilumum malatya pazarı ve minyatür mısır çarsısı vari dükkanlarda bak bu şuna iyi gelir bak bu buna iyi gelir diyerek satıcıların gözüne gözüne soktuğu bitki ve çeşitleri . insan düşünüyor ulan bunlar her derde deva ise farmokoloji ne diye var . yok farmakoloji yetersizse niye bunlardan yararlanmıyorlar yada zayıflamak için kekik suyuna dadanan yurdum amcaları teyzeleri ne diye mide ağrısından kıvranarak doktora koşar vesselam kelam herşeyin olduğu için ölçülü kullanıldığında faydalı olabilecek ama b.kununda çıkarılmaması gereken muhteviyatlardır .
enginar
öncelikle safra akımını uyarıcı, idrar söktürücüdür.çiçekbaşları sebze olarak yenir ama yaprakların ve kökün çözeltilerinin damar sertliğini önlemede yardımcı olduğu ve sarılık, karaciğer yetmezliği, kronik albumin yoksunluğu ve ameliyat sonrası kansızlıkta kullanılabileceği bilinmektedir.
bazı ülkelerde enginar afrodizyak olarak kabul edilir.
aşırı şişmanlıkta, kurdeşen de, romatizmada ve egzemada oldukça faydalıdır.
kan dolaşımını düzeltir.
kolestrolün neden olduğu damar sertleşmelerinde, kalp sancıları, enfarktüs, beyin kanamaları gibi rahatsızlıkların önleyicisidir.
nane
nezle olduğunuuz zaman hemen ilaca başvurmayıp önce ev ilaçlarını deneyin.
naneyi kaynatıp buharını içinize çekin. burnununuzun açıldığını nezlenizin hemen geçtiğini göreceksiniz.
mide ağrısının yanısıra yanmadan da şikayetçiyseniz nane çayı içmenizde fayda var. nane çayı mide gazlarını geçirir, midedeki doluluk hissini giderir, ayrıca hazmı kolaylaştırır.
kuru naneyi sıcak suya atıp 10 daika dinlendirdikten sonra nane çayınız hazır olacaktır. mide asitlerine karşı hap yutmak yerine nane çayı içmek daha sağlıklıdır.* tabii önemli bir hastalığınızın olmadığı konusunda doktorunuzdan bilgi aldıktan sonra.
kırlangıç otu
Eğir kokü de denir.
Eğir kökü güçlendirici etkileri nedeniyle, yalnızca sindirim sistemi genel güçsüzlüğünde, mide ve bağırsak gazlarında ve kullanılmakla kalmayıp, beze ve gut hastalıklarında da büyük bir başarıyla sonuç verir. Tembel midelerin ve bağırsakların ısıtılmalarında ve salgılardan arındırılmalarında bitki çok başarılıdır. Metabolizma ve bağırsak tembelliklerinde olduğu kadar, kansızlık solgunluklarında ve ödemlerde de önerilir. Kilolarını iyi beslenmemekten ötürü yitirmemiş olan çok zayıf kişiler, eğir kökü çayı içmeli ve arada sırada, eğir kökü katkılı banyolar alabilirler. Bitki, iştahsızlığı giderir, böbrek rahatsızlıklarında yardım eder ve tüm bedenin temizlenmesini sağlar. Hatta son zamanlarda çocuklarda sıkça görülmeye başlanan, tahıl alerjilerinde bile, eğir çayı yardım eder. Kurutulmuş kök yavaş yavaş çiğnendiğinde, kişiyi sigara alışkanlığından kurtarabilir. Taze eğir kökünün özsuyu kapalı gözkapaklarına sürüldüğünde, zayıf gözler güçlenir. Gözkapakları birkaç dakika kapalı tutulduktan sonra, soğuk suyla yıkanmalıdır.Donuk kabarcıklarında ve her tür donuklarda, sıcak eğir kökü banyoları yardımcı olabilir. Kökler akşamdan soğuk suya koyulup, ertesi gün kaynama derecesine kadar ısıtılır ve demlenmesi için 5 dakika beklenir. Biraz soğuması beklendikten sonra, çok soğuk olmayan bu suyun içinde organlar 20 dakika banyo edilir. Bu su, yeniden ısıtılarak, 3-4 kere daha kullanılabilir. Soğuk ellerde ve ayaklarda da bu banyolar yardımcı olur. Ama bu gibi durumlarda, banyo suyu mümkün olduğu kadar sıcak olmalıdır.
Kullanım Biçimi:
Çay hazırlamak: Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış veya öğütülmüş kök, orta boy bir su bardağı dolusu soğuk suya akşamdan eklenir, gece boyunca demlenmeye bırakılır, sabahleyin ılıklaştırılır ve süzülür. Çay içilirken ılık olmalıdır.
tıbbın kaynağı zaten doğa olduğuna göre, bazı hastalıkların ve rahatsızlıkların tedavisinin de doğrudan doğada aranmasında bir sakınca görmüyorum. tabii ki kastettiğim kocakarı ilaçları değil. herbalist uzmanların görüş ve bilgilerinden her zaman yararlanarak. örneğin kalça protezi ameliyatımdan önce kanımdaki trombosit değerleri düşük çıktığından ameliyatımı 15-20 gün ertelediler. doktorum bu süre içinde bana hiç ilaç önermedi; içebildiğin kadar pekmez ve enginar suyu iç, sabah akşam da ikişer yumurta akı al dedi. inanın 15 günde ameliyata hazır hale gelmiştim. neyse uzatmayayım. bu başlık bu amaçla açıldı. sizin de bilgilerinizi paylaşacağınızı umuyorum.