(ö. 3 Aralık 1685) Osmanlı devlet adamı.Mısır, Şam, Mora, Erzurum, Diyarbakır valiliği yaptı. 1683-1685 yıllarında Osmanlı egemenliğindeki Budin (Budapeşte) kentini savunan birliklerin kumandanıydı[1].
ibrahim Paşa'nın 17. yüzyıl başlarında günümüzdeki Sivas'ın Divriği ya da Erzincan iliniin Kemaliye ilçelerinden birinde dünyaya geldiği bilinmektedir [2]. Babası Diyarbakır defterdarı Ömer Ağa olduğu gibi kendisi de Maliyeci olarak yetişti. 1656 yılında Osmanlı sarayında Baş Defterdar görevine yükseldi ve vezir rütbesini kazandı. 1663 yılında padişah IV. Murat'ın kızı Rukiye Sultan'la evlenerek Osmanlı hanedanıyla akraba oldu.
ibrahim Paşa'nın üstlendiği ilk önemli görev 1677 yılında Özi Beylerbeyi iken Sadrazam Merzifonlu Kara Mustafa Paşa tarafından Kırım Hanı I. Selim Giray ile birlikte Çehrin Kalesi'ni Rusya'dan geri almak idi. Çehrin Kalesi Ukrayna'nın en stratejik kalesiydi. O zamana kadar Ukraynalı Kazaklar Osmanlı egemenliği altında bulunuyorlardı. Kazak hetmanı Petro Doroşenko'nun Rusların tarafını tutarak Çehrin Kalesini onlara teslim etmiş olması Osmanlılarla Rusların arasındaki dengeyi Rusların lehine bozdu. Ancak ibrahim Paşa'yla Selim Giray'ın kuşatmalarının başarısızlıkla sonuçlanması üzerine her ikisi de görevlerinden alındı. Sadrazam tarafından kendisine Şeytan lakabı verilen ibrahim Paşa 1677-1683 yılları arasında Mora, Erzurum ve Diyarbakır valiliklerinde bulundu.
II. Viyana Kuşatmasının yapıldığı 1683 yılında Şeytan ibrahim Paşa'nın tekrar Sadrazam tarafından stratejik bir görev olan Budin Beylerbeyliğine getirildiğini görüyoruz. Kırım hanı Murat Giray ile Şeytan ibrahim Paşa Sadrazam'ın Viyana'yı kuşatma fikrine karşı çıkanlar arasındaydı. Kuşatmanın başarısızlığa uğramasından sonra Merzifonlu Kara Mustafa Paşa idam edildi. Fakat Şeytan ibrahim Paşa Osmanlılara karşı Avrupa güçleri tarafından kurulan Kutsal ittifak'ın Budin şehrine yönelik baskılarına karşı koymakla görevlendirildi. 2 Kasım 1684 tarihinde Avusturya kuvvetlerini Budin'den başarıyla geri püskürtmesi üzerine padişah tarafından bir Hattı Humâyun'la tebrik edilen Şeytan ibrahim Paşa'nın lakabı Melek ibrahim Paşa'ya çevrildi[3]. Macaristan Serdarı olarak tayin edilen Melek ibrahim Paşa 16 Ağustos 1685 tarihinde Estergon Kalesi önünde Lorraine Dükü V. Charles'a yenildi.
Sadrazam Kara ibrahim Paşa, padişah IV. Mehmed'i Melek ibrahim Paşa'nın ihanet ettiğine ikna ederek çıkarttığı bir fermanla 3 Aralık 1685 tarihinde başının kesilerek idam edilmesini sağladı. ibrahim Paşa'nın naaşı işkodra kalesinde bırakıldı, kesik başı Edirne'ye gönderildi ve birkaç gün sonra Saruca Paşa Camii avlusunda Sadrazam Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'nın yanında gömüldü.