şevki efendi

entry2 galeri0
    1.
  1. aynada allahı görüyorum diyerek ilah-peygamberliğini ve mehdiliğini ilan eden babdan sonra takipçisi bahaullahında aynı şekilde tanrısal peygamberlik ve beklenen mesihlik-mehdilik-krişnalık-zerdüştlük-budalık ilan etmesi ve buna kardeşinin karşı çıkmasıyla ortaya babilik(ezelilik) ve bahailik çıktı...bahaullahın oğlu abdulbahanın bahaullahdan sonra sözde alalhın hükümlerini değiştirebilecek kadar tam yetkiyle bahailerin başına geçmesi ve buna bahaullahın diğer çocuklarının karşı çıkmasıyla tekrar bölünerek yoluna devam eden bahailik...abdulbahanın torunu ve emrin velisi ilan edilen şevki efendide aynı karmaşayı yaşıyor kardeşlerinin itirazına muhattap oluyordu....

    şevki efendi patetesi islamdan,rus salatası hıristiyanlıktan,acı ezmesi yahudilikten,mısırı budistlikten,ketçapı hinduluktan,mayonezi budistlikten aparma bir kumpire benzeyen yapay toplama din bahailiğin yayılmasına çalıştı...amerika ve avrupada konferanslar verdi...ve londrada öldü...şevki efendinin çocuğu olmamasından sonra bahai tahtında saltanat bitti ve israilin topraklarında ve himayesinde bulunan yüce adalet evi isminde bir merkezde topalanarak 9 kişilik yönetime geçti..bu yönetimden biri şevkiden sonra derhal emrin 2. veliliğini ilan ettiysede kabul edilmedi...böylece taht kavgalarıyla geçen bahailik tarihi yeni bir mecraya ilerlemiş günümüze kadar gelmişdi...

    şevki efendinin bahai literatüründeki diğer adı için...

    (bkz: şevki rabbani)
    0 ...
  2. 2.
  3. 1 Mart 1897 - 4 Kasım 1957), Bahai din adamı. Bahaullah, kendi kurduğu dinin birleşmiş bir dünya yaratma amacına ulaşmasını güvenceye almak ve Bahai toplumunun birliğini korumak amacıyla en büyük oğlu Abdülbaha’yı Kendi Ahit ve Misakı’nın Merkezi olarak atadı ve Yüce Adalet Evi’nin kurulmasını emretti. Bunun sonrasında, Abdülbaha da Yüce Adalet Evi’nin işleyişiyle ilgili ilkeleri oluşturdu ve Kendisinin ölümünden sonra tüm Bahailerin, Bahai Dini’nin Velisi olarak adlandırdığı en büyük torunu olan Şevki Efendi’ye yönelmeleri gerektiğini bildirdi.

    Gerek Yüce Adalet Evi’ne gerekse Emrin Velisi’ne, prensipleri uygulamak, yasaları yürürlüğe koymak, kurumları korumak ve Bahai inancı’nı sürekli ilerleyen bir toplumun gereklerine adapte etmek görevleri yüklendi.

    36 yıl boyunca Şevki Efendi, sıra dışı bir ileri görüşlülük, bilgelik ve fedakârlıkla, sistematik bir şekilde, tüm insan ırkının çeşitliliğini gittikçe büyüyerek yansıtan Bahai toplumunun gelişimini besledi, anlayışını derinleştirdi ve birliğini güçlendirdi.

    Şevki Efendi’nin yönetimi altında, toplumun işlerini yönetmek üzere Bahaullah tarafından tasarlanan benzersiz sistem, hızla dünyanın her tarafında evrimleşti. Bahai yazılarını ingilizceye tercüme etti, inancın Kutsal Topraklardaki ruhani ve idari merkezini geliştirdi ve kaleme aldığı binlerce mektupla, medeniyetin ve toplumsal değişimin ruhani boyutuna dair sağlam ve derin içgörüşler sağladı; insanlığın ilerlemekte olduğu geleceğin huşu uyandırıcı bir vizyonunun örtüsünü açtı.

    https://tr.wikipedia.org/wiki/%C5%9Eevki_Efendi
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük