içki masasında iyi günlere kötü günlere hayata geçmişe sevgiliye şimdi kiminle. Anneye özleme kardeşe karındaşa arkadaşa yalnızlığın dibine şişe de durduğu gibi durmayana ahmet kaya şarkılarına peynire balığa tekilaya omzundaki tuza acıya kötü hayırlara ve daha kötü hatıralara şerefe denilecek kelimedir. Ve şimdi sözlük hep beraber şerefe!
şeref adlı bir kişiye kadeh kaldırdığınız anlamına gelir.
benim çok sevdiğim kişiliklerden biridir şeref. hepimiz onun adına, sağlığına içelim, derim. şeref'e...
birkaç ay önce balkanlardan gelen bir grupla masaya oturma şansım oldu. bize benzeyen, keyifli insanlar hepsi. işin komik tarafı onlar rakı içerken ben votka içiyordum. her neyse, anlatacağım olay bu değil. ortamda bulunan bütün insanların tanıdık olmasından ve ortamın samimiyetinden ve ilerleyen saatlerde masaya oturup da içmeyen uyuzlar bile sarhoş olmuştu. tam da bu noktada, karşımda oturan römen "norok!" diye bağırıp rakı kadehini masadakilerin kadehlerine sıradan vurmaya başladı. her seferinde de bağırıyor norok diye. sonradan öğrendim şerefe demekmiş. tabi o sırada içince güzelleşen tek ırkın biz olmadığımızı da öğrendim. zaten adamın karısı da kimden öğrenmişse önüne gelene "şerefe aslanım, eyvallah bacım" deyip duruyordu. *
alkol kullanan insanların kadehlerini tokuştururken birbirlerine söyleyip öyle devam ettiği kelimedir. kim çıkardıysa iyi bir şey mi yapmış kötü bir şey mi yapmış anlamadığımdır. yani bi insan şeref için içer mi? başka bir millet var mıdır böyle kavramlara içen? zaten bir şeyler adına içmek de ayrı bi tartışma konusu.
- hadi bakalım namusa?
+ ??
- o zamaann onura?
+ ....
- fazilete?
+ olmadı gibi kasma istersen
- bence şerefe..
+ kesinliklee. *
fransızca da yakın tanıdığınıza veya arkadaş ortamında tek kişiye hitaben kadeh kaldırırken " à ta santé ", resmi bir ortamda iseniz "à votre santé" olarak kullanılır. Kanada'nın fransızca konuşulan quebec bölgesinde ise bunlarla beraber " tendresse " olarak da kullanılmaktadır.