çevirinin ötesine gitmesi için türkiye toplumunu iyi anlayan doktorlar tarafından özümsenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu yaklaşımla ilgili kitaplara baktığımızda ya da yazılanlara edilenlere baktığımızda çevirinin ötesinde bir katkı göremiyoruz.
doktorlar batının aksine bizim kültürde içi içe geçmişlik şemasını çok daha yaygın olduğunu söylemekte. bu konuda kafa patlatan ben de aynı fikirdeyim. gelin görün ki bir çok insanın muzdarip olduğu bu iç içe geçmişlikle ilgili türkçe kaynak yok denecek kadar az. batılı kaynaklarda da çok sınırlı. çünkü batıda bu iç içelik meselesi yaygın değil.
Şu an psikiyatride tavsiye edilen alanlardan biridir. Davranışçı, bilişsel gibi alanlardan biri olmuştur. Kısaca yaşadığınız sorunlar sizin hayatınız boyunca oluşturmuş olduğunuz şemalardan kaynaklanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olmak isteyenler psikonet'ten çıkan hayatı yeniden keşfedin kitabına bakabilir.
Şema Terapi, Jeffrey Young tarafından geliştirilmiş bir teori ve terapi yöntemidir. Şemalar, bizi etkileyen uyaranın ne olduğunun anlaşılması için çocukluk döneminde oluşturulmuş zihinsel yapılardır. Bebeklikten başlayarak gelişir ve yaşam boyu sürerler. Şema Terapinin amacı, kişiye ait patoloji üreten şemaların ne olduğunun kişi tarfından farkına varılmasını sağlamak ve bilişsel ve yaşantısal teknikler yardımıyla kişinin başa çıkma stratejilerini geliştirmektir.