küçükkene ilk kez keloğlan'ın bir hikayesinde tanıştığım kelime.
resimli hikaye kitabında keloğlan bir ağacın altında uyumaktadır. hikayede "keloğlan ağacın altında şekerleme yaptı" ifadesi vardır ki keloğlan ağacın altında şeker yapmıyor, düpedüz osura osura uyuyordur. o zamanlar şekerlemenin anlamı bilinmediği için bir anlam verilemez tabi. çocukluk işte...
çeşitli tatli mamüllerin bir araya gelerek oluşturduğu toparlama da olabilir.
yörelere göre değişkenlik gösteren biçimleri bulunmaktadır. kimileri jelibonlara şekerleme der, kimileri bir kaç çeşit çikolatanın bir araya gelmiş haline şekerleme der.
orhan pamuk'un cevdet bey ve ogulları'nda cevdet bey'in öglen uykuları vardı. "uyusam mı, uyumasam mı?" düşüncesi arasında sayfalarca gezinirdi üstad. bayramları da, kahvaltıdan sonra misafirler gelene kadar koltuguna gecer, illa bir uyumak isterdi. topragı bol olsun!
ŞEKERLEMENiN YARARLARI hakkında uzman yazısı. Diyor ki:
Çeşitli araştırmalar, gece uykusuna ek olarak gün içinde şekerleme yapmanın, sağlığa faydaları olduğunu gösteriyor. Çünkü uyku sırasında beyin hücreleri yenileniyor, bağışıklık sistemi güçleniyor ve kalp korunuyor. Daha fazlası: http://cadde.milliyet.com...07/SEKERLEMENiN_YARARLARI
sabah uyandıktan sonra sessiz sakin bir oyana bir buyana dönüp görüdüğüm rüyaları düşünmek, onları tekarar şekillendirmek ve yer yer kısacık kısacık uyumakla yaptığım keyif veren mod.