şeker pancarı ekimini cumhuriyet'in ilk yıllarında türkiye'ye getirtilen macar uzmanlar öğretmiş bize.
macaristan'da şeker ve şeker pancarı gurur duydukları ürünlerdir. öyle ki pancar şeklinde paketli tek bir kesme şeker hediyelik eşya olarak kabul görür. bana da zamanında hediye etmişlerdi. ne ayak anlamazdım?
türk'ün aklı sonradan gelir.
ne kadar değerli ve stratejik bir sanayi ürünü olduğunu kaybetme tehlikesiyle karşılaşınca anladım.
üstte pek çok faydası yazılmış. şunu da ben ekliyeyim.
(bkz: küspe)
şeker pancarının posası, küspe büyükbaş hayvan yemi olarak kullanılır.
hani yem ithal olduğu için kırmızı et pahalı diyorlar ya. işte bu küspeden de olursak kırmızı et fiyatını o zaman görün.
•mide ve böbreklere iyi gelir, tansiyonu düzenler.
şeker pancarının pek bilinmeyen ama en faydalı özelliklerinden biri de şudur ki, bir hektar şeker pancarı ekili alan, aynı büyüklükteki bir çam ormanından tam 3 kat daha fazla oksijen üretebilmektedir.
ayrıca ve de ayrıca, şeker pancarı benzin yerine kullanılabilecek etanol içerir.
etanol hem benzin yerine kullanılabilir hem de benzine karıştırılarak da kullanılabilmektedir.
ülkemiz dünyanın en büyük 4. şeker pancarı üreticisidir.
lakin cargill sayesinde ülkemiz şeker pancarı üretimi her geçen gün düşmekte olup, şeker fabrikalarının satılması sonrası tamamen yok olma dönemine girecektir.
çocukluğumuzda oyuncak traktör yaptığımız, kamyon yaptığımız şimdilerde ise özlediğimiz bitki.
şeker pancarı kasım aylarında sökülür, başı ( yaprakları ayrılmak için) kesilir ve sonra devletin belirlediği kotada pancar kantarına verilirdi. dalı yani yeşil kısmı dünyadaki en iyi turşuyu oluşturur. 1990lı yıllardan sonra ekimi ve kotası sınırlandılmış bu sebeple birçok köylünün hızla şehre göçmesine neden olmuştur.
şeker pancarı kotası: çifçiye ekilecek toprağı oranında bir alım garantisi ve fiyatı verilir. bu yapılırken tohum, gübre ve belirli bir dönüme bir torba şeker verilir. bütün bunlar olurken, sal olarak ayrılan bölgeye de (bir sal bölgesinde birden fazla köy bulunabilir ama genellikle bir sal bir bölgedir) belirli bir tonaj verilir. bu kişi ve sal başına geçen şeker pancarı miktarı belirlenen fiyatın çok altına alınır. kişi ve sal aynı anda alınması bildirilen tonajı, kotayı geçti ise oransal olarak kişi kotası düşürülerek ödeme yapılır.
hemen her tren yolu geçen bölgelerde kantarlar olur. burada tartılan pancar tran marifeti ile şeker fabrikasına gönderilir.
söküm ayı soğuk olduğundan ve sökümü için tarlanın sulanması gerektiğinden sökümü ve başının kesilmesi bundan 25 yıl kadar evel çok zahmetli idi. söküm şimdi nasıl yapılmaktadır, herhangi bir bilgim mevcut değildir.
1747 de şeker kaynağı olarak tanınmış, 1800 lü yılların sonunda ingiltere'de şeker kamışının yerini almış, bugüne kadar elde edilen teknolojik birikimler sonucunda, dünya şeker ihtiyacının %30 unu karşılar hale gelmiştir.
Türkiye, yıllık 15 milyon tonluk üretim miktarı ile şeker pancarı üreten ülkeler arasında 6. sırada yeralır.
Almanlar 1. dünya savaşından sonra dışarıdan karşılanan şeker bağımlılığına son vermek için havuç, patates gibi bitkilerin genetiği ile oynayarak pancarı bulmuşlardır.
yani genetik üründür.
zaten dünyada da doğru dürüst üretim yapan bir Almanya birde Türkiye vardır.
üretimine, hatalı tarım politikaları ve hatalı özelleştirmeler nedeni ile balta vurulan bitkidir.
Yakın geçmişe kadar ülkemizdeki şeker fabrikaları özelleştirilmiştir. Bu fabrikaları alanların büyük çoğunluğu şeker pancarı işlemek yerine fabrikaları kapatmış, yurt dışındaki kendi şeker fabrikalarından ( Buradaki şekerler şeker kamışından yapılmaktadır) getirmektedir.
bugün bütün toptancıları gezip zarzor bulduğumuz şekerin hammaddesi.
heryerde ithal şeker kamışından yapılmış şekerler. eskiden yol kenarlarında görürdüm şimdi bulması çok zor.
üretimi kotaya bağlı olan bitki. şekerimizin çoğu artık şeker pancarından değil şeker kamışından yapılmaktadır. kendi pancarımızı üretemezken şeker yapabilmek için şeker kamışı ithal ediyoruz. ne acı.
öncelikle şeker pancarı aynı alana dikilecek herhangi bir ormandan 3 kat fazla oksijen üretir.
şeker pancarından elde edilen şeker diğer şeker türlerinden* daha tatlı ve daha az zararlıdır.
şeker pancarının tüm bunların yanısıra şekeri alındıktan sonra ortaya çıkan posası hayvancılık için önemli bişr girdidir. küspe diye tabir edilen bu posa hayvanlar için önemli bir besin kaynağıdır.
peki bu kadar güzel ve önemli bir bitkiyi biz istediğimiz gibi ekebiliyor muyuz? hayır!
çünkü devlete ait şeker fabrikalarının bir kısmı kapatıldı açık olanlarda ise avrupa birliği ile yapılan anlaşmalar nedeniyle kota uygulanıyor.
eldeki ürününü eskisi gibi rahat satamayan çiftci de bu ürünü ekmekten vazgeçiyor.
cevrecilikten mi gireyim, ekonomiden mi, sağlıktan mı, peşkeşten mi? bir bitki ile bu kadar oyun ortaya çıkıyor işte.
doğu anadolu bölgesindeki halkın en büyük aldanış ürüdünüdür. -ki, kendisi çok harika bir tarımsal ürünüdür. her seçimden önce taban fiyatını yükselteceğini söyleyen siyasilerin dalaverelerine karşın bu ürünün yetişmesi çok meşakkatlidir.
özellikle seyreltme ismi verilen aşamada kişinin dizleri kırılır. sulama zamanlarının sıklığı ver ilk sulamadan sonra tekrar çapalamak bu ürünün gelişmesi için fazlasıyla önemlidir.
geniş bir tarlada sulanıp da geriye dönüp bakıldığında muhteşem bir yeşilliğin ve görüntünün eseri bitkidir.
bir de doğu anadolu bölgesindeki çocukların hala en büyük oyuncak hamurudur. evet. oyun hamurudur bu ürün. traktörler yapılır kendisinden. arabalar. kamyonlar. çıyrıklar...
Pancar yüklü traktörleri beklerdik yollarda. Mutlaka düşürürlerdi koca koca pancarları. Her biri 1 kilodan fazla gelirdi. Patates gibi haşlayıp, zevkle yerdik.
Haşlarken çıkan kötü kokuya dayanabilenlerin yiyebildiği, ama sevenlerin de tam sevdiği yumru. Haşlama kokusunu duyarsanız, şekersiz çay içmeye alışanların, çaylarının içine şeker atılınca nasıl bir tat aldıklarını anlamış olursunuz. Kötüdür, çoook kötü.