Dedesi yavuz gibi yapip,babasini devirip tahta cikabilirdi. Sonucta arkasinda yeniceriler vardi, kendi emrindeki ordusu vardi,yapmamis, harbiden buyuk adammis, bu dunyayi onemsememis,isyan etmektense bu dunyadan gocup giderim diye dusunmus buyuk adam. Diger sehzadeler gibi nizam i alem icin idam edilmistir.
bir diziyle ülkenin çoğunun haberdar olduğu binbir türlü entrikayla idama sürüklenmiş şehzadedir. asıl üzücü olan tarihimizi diziler olmasa öğrenememeniz.
Osmanlı devletinin 800 sene yaşamasınin 2 sebebi vardı
1.Devşirme sistemi
2.Kardeş,oğul katli(ne kadar vicdanen dinen ve insanen uygun olmasada Devlet devamlılığı için mühimdi)
affola..
haklı gerekçelerle öldürülmüş şehzade. büyük bir isyan hazırlığı içerisindeydi ki; bu devlete müthiş bir zarar verecekti. kanuni'nin doğru karar verdiği durumlardan biridir katli.
Öldürülmesi üzücü olan şehzade. Öldürülmesi trajik ama gerçek olanlar var. Tuğra bastırması hutbe okutması kanuni açısından tehlike olarak görülmüş. Babası oğlunu öldürmese oğlu babasını öldürecekti belki de ve tarihe babasını öldüren padişah olarak geçecekti. Hayat işte.
Sanıldığı kadar masum değildir. Adına tura bastırması, ve şaha mektuplar yazması ve babasını devirme planı kanuninin dikkatini çekmiş ve astırmıştır. Dizide olduğu gibi babası boğulmasını izlememiştir Kuran-ı Kerim okumuştur oğlu boğulurken.
süleyman'ın önünde babası sultan selim gibi kendi dedesini indirip öldürten bir örnek varken şehzadesinin babasına karşı olmamasına rağmen ondan sonrası için aldığı tedbirler süleyman'ın yaşadıkları yüzünden darbe hazırlığı olarak algılanmıştır. adam hani tahttan feragat etse adamın aklına dedesi bayezid geliyor ve ölüm korkusu baskın geliyor. bu hal ve vaziyet halinde de tek yapacağı şey siyasi iktidarını korumak için oğlunu öldürmek kalıyor.
1. süleyman'ın konya'da öldürttüğü büyük oğlu. ölümü çok acıdır, canımı ziyadesiyle yakar aklıma gelende. şu sıralar bir dizide katli konu alındı ve insanlar arkasından hatim dahi indirdiler.
türk insanı tarihini dizilerden öğrenmeye çalışmamalı. eğer kendisini gerçekten seviyorsanız açın farklı birkaç kitabı, okuyun ve iran şahıyla gerçekten ilişki kurmuş mu kurmamış mı, sakal bırakmış mı bırakmamış mı araştırın. yani katlinin sebebi olarak gösterilen delillerin doğruluğuna siz karar verin. senaristin verdiği karara uymayın...
Neyse iyi tarafından bakın, ölmeyeydi, belki osmanlı sarı selim ile iyice gerilemeyecekti, elbet yine de yıkılacak idi de belki 3, 5, 8, 10, 15, 35 sene gecikecekti, belki cumhuriyetiniz kurulamayacaktı ya da gecikecekti yahut atatürkünüz arada kaynayacaktı.
Rivayet odur ki, Kanuni Şehzade Mustafa'nın katili olduktan sonra ağlamış, cenaze namazını kendisi kıldırmış, ağlamaktan helak olurken Damat Rüstem Paşa'nın "Hünkarım dirayetli olunuz" minvalindeki telkinine, "konuş Rüstem konuş; devlet de oğul da senin değil nasılsa" demiş.
Sonra bu müşfik (!) baba diğer oğullarının saltanat kavgasında ne yapmış? Liyakatı, seveni, tebaanın teveccühü Selim'den katbekat fazla olan Şehzade Bayezid'i abisiyle olan kavgasında ezmiş, ezmekle kalmamış Sarı Selim'in Bayezid'i ve kaçarken Amasya'da bıraktığı kundaktaki evladını bile boğmasına göz yummuştur.
Tüm bu olanları büyük devlet adamlığı martavalları ve " adam devletin, ümmetin geleceği için kendi oğlunu bile feda edebilmiş" zırvalarıyla yutturmaya çalışmak da olsa olsa riyakarlık ve yalakalık olur. Hepimiz biliyoruz, tarih kazananlar tarafından yazılır. Bu olaylarda da aynısı geçerlidir; Kanuni, Hürrem, Rüstem, Hatice ve Selim kazanmış, tarihi de istedikleri gibi yazmışlardır. Çok uzağa gitmeye gerek yok; Kanuni'nin babası Yavuz Sultan Selim kendi babası II.Bayezid'e isyan edip tahtı zorla ele geçirmese, o da Şehzade Mustafa gibi, asi Şehzade Selim olacaktı. Ama isyanı başarılı oldu yavuz sultan selim han oldu.
özellikle şehzade mustafa'nın ölümünün ardından tebaanın, sanatçıların nasıl bir üzüntüye düştüğünü göstermesi açısından tek bir örnek bence yeterli. 46 yıl osmanlı imparataorluğunu yönetmiş, lakabı muhteşem olan bir cihan padişahı için döneminde yazılan mersiye sayısına bakın, bir de veliaht şehzade olarak ömrünü tamamlayan, ömrü babasının saltanatından kısa sürmüş bir asi şehzade için yazılan mersiye sayısına bakın. sonuç uzak ara şehzade mustafa lehinedir. tabi 16.yy'da tweeter, sözlük, gazete falan yok. insanlar tepkilerini, hem de ölümleri bir faninin iki dudağı arasındayken bile bu denli net bir şekilde verebiliyorlarsa ortada gerçekten ziyan edilmiş bir hayat, kökü dinamitlenmiş bir devlet ve mazur görülemeyecek bir ihanet var demektir.