Saruhan, Amasya, Konya sancak beyliklerinde bulunmuştur. Babasının tahtına göz dikmekle suçlanmış; Nahcıvan seferi'ne giden Osmanlı ordusunun Konyada konakladığı sırada, padişahın otağında boğdurulmuştur. Katli, devlete isyan suçundan dolayıdır; ancak deliller yanlış ve şahitler yalancıdır.
Malum, Muhteşem süleyman diye bir dizi var. Şehzade Mustafanın ölümünün temsili izlenecek.
Taşlıcalı Yahya Bey'in Şehzade Mustafa için yazdığı ağıt
Meded meded bu cihanın yıkıldı bir yanı
Ecel celalileri aldı Mustafa Han'ı
Dolundu mihr-i cemali bozuldu erkanı
Vebale koydular al ile Al-i Osman'ı
oyuna getirilerek olmuştur. sanıldığı gibi şehzade mustafa, devlete isyan filan etmemiştir vede böyle bir teşebbüste dahi bulunmamıştır. mustafa'nın padişah olmasını istemeyen kişilerin mustafa hakkında ileri geri konuşması ve bunuda padişaha yansıtmaları sonucu padişahın kendi oğlunu öldürttüğü söylenmektedir.
nitekim, şehzade mustafa ölmüş ve padişahlığa sarı selim geçmiştir.
şehzade mustafa'nın ölümüne sebep olan kişinin hürrem sultan olduğu rivayetleri dolaşmaktadır. şehzade mustafa zira hürrem'in emri ile rüstem paşa tarafından ketenpeleye getirtilmiş akabinde ise kanuni idam emrini vermiştir. ve şehzade mustafa, nahcıvan seferine giderken konya'da konakladığı sırada padişah otağında boğularak öldürülmüştür.
osmanlı devletinin yükselişten çöküşe geçişinin başlangıcı olmuştur. kanuni'den sonra tahta beceriksiz şehzade selim yerine aslan yürekli şehzade mustafa çıksaydı osmanlının sınırları daha da ileriye giderdi. böylelikle tüm tarih değişirdi.
çok duygusal. mustafa hiçbir zaman babasının onu öldüreceğine inanmıyordu. onu uyaranları dikkate almıyordu. "babam bana kıymaz" diyordu. öldürüldüğü günde aynısı oldu. inanmadı. bu da onun hatasıydı. ondan sonra ondan daha iyi bir padişah yetişmedi. hele onun yerine padişah olan selim, mustafa'nın padişah olması gereken yerde yeniçeri bile olamazdı. oğluna kıydı ama süleyman da mustafa yı en çok severdi. hem de diğer oğlu mehmet'i, ondan daha çok sevmeye çalışmasına rağmen. süleyman, ölene kadar iki kişinin hayalini hep gördü; ibrahim ve mustafa. mustafa boğdurulurken süleyman yan çadırdaydı. uyumuyordu da! eminim gelmiştir gözünden yaş. çünkü mustafa boğdurulurken "baba oğlunu öldürüyorlar. baba oğlunu öldürüyorlar." diye bağırıyordu. ölürken bile inanmıyordu onu babasının öldürdüğüne. büyük cengaverdi mustafa. onu boğmak için dilsiz bir sürü cellat atladı üstüne. yazık oldu tarihe. osmanlı mustafa'nın katlinin cezasını, önce duraklama devrine sonra gerileme devrine girerek, yıkılarak ödedi. tarih olasılıklar üzerinden, şu şöyle olsaydı, böyle olsaydı üzerinden konuşalamıyacak bir bilim. ama keşke padişah mustafa olsaydı. şimdi biz...
ince ince kurgulanmıştır. ortada çok zekice uygulanan oyunlar vardır. aksi takdirde halife bir baba şehzadesine, canına nasıl kıyar... hürrem in valide sultan olma hayali bunda büyük etkendir. kendi oğlunu tahta geçirmek ister ve bir şekilde istediği sonuca ulaşır. ancak en küçük oğlu cihangir abisi mustafa nın ölümü sonucunda birkaç gün içinde üzüntüden ölür. hürrem de cezasını çeker ve istediği valide sultan ünvanına sahip olamadan ölür. şehzade mustafa gibi cesur mert bir padişah yerine sarı selim padişah olur ve osmanlının gerilemesi o andan itibaren başlar.
kanuni sultan süleyman'ın ne kadar muhteşem olduğunu gösteren hadisedir. nedense osmanlı devleti kendi hanedanı dışında herkese adaletli ancak iş kendi hanedanına gelince adaletsizdir.
muhteşem yüzyılda yayınlandığı gün tüm türkiye yi yasa boğacak durumdur. Bihter gibi facebookta adına cenaze törenleri düzenlenecek olan olaydır. Şaka bir yana ölmeseymiş, osmanlıya kardeşi selimden daha faydalı olacağı belliymiş.