şehrin en merkezi ve en işlek yerini ifade eden geniş alana verilen isim. büyük şehirlerde bu meydanlardan çokca olması ve birden fazla merkez olması hasebiyle pek sembolik bir önemi yoktur. ancak gel gelelim bizim o anadolu'nun 100.000 lik şehirlerine:
heryerde aynı olan özellikleri vardır: mutlaka meydanın bir tarafında belediye, valilik gibi devlet kurumları bir diğer tarafında da tarihi veya büyük merkez camisi muhakkak bulunur. ortada büyük bir park vardır, parkın içinde banklar, etrafta bir yandan sakalını tarayarak camiden çıkmış yaşlı başlı amcalar, bir köşeye oturmuş sigara tüttüren orta yaş insanları, parlayan alet ve edevatları ile ayakkabı boyayıcıları, etrafı süzen belediye zabıtaları, kara çarşaflı hanımlar. etraftaki işyerlerine baktığımızda ise kapalı çarşı veya yer altı çarşısı olmazsa olmazdır,sonra bütün meydanı besleyen çay ocakları bulunur, ha bir de o şehirle özdeşleşmiş klasik olmuş x seyahat acentaları. gözünüzü biraz yükseklere diktiğinizde ise tarihi bir kale ve dalgalanan bir türk bayrağı görme şansınız yüksektir.
bak bunu söylemezsem çatlarım; eğer o meydanın bir köşesinde ziraat bankası yoksa orası başka bir ülkedir haberiniz ola.