adana isminin de bir rivayete göre, o zamanlar metropolitan şehirde yaşayan odobolitos adlı gencin ilk kez dana görmesi ve "aa dana" demesiyle zamanla değişime uğrayıp adana olmasıdır.
bitlis in isminin geldiği yer iskenderin komutanlarından olan badlis'tir.
o meşhur türküdeki beş minare de badlis'in kurduğu bitlis kalesinin gözetleme kuleleridir.
--spoiler--
"tarihi on bin yıl öncesine uzanan türkiye topraklarında hemen hemen her yer adının kökeni çok çok eskilere, hitit, urartu, luwi uygarlıklarına kadar uzanıyor. türkiye adı bile i̇talyanların 12. yüzyılda verdiği turchia adından geliyor. osmanlı, türkiye adını hiçbir zaman kullanmamış; ya memalik-i osmani (osmanlı`nın mülkü) ya da rum ülkesi (kendine de rum sultanı) demiştir"
--spoiler--
bir çok şehrin adının kökenini veren güzel bir yazı.
Düzce
Düzceli yim araştırdım ama düzce ismi hakkın da, ismin nerden geldiği hakkında bir bilgi yok. Ancak düzce etrafı dağlarla çevrili adeta boşlukta düz bir ova şeklindedir. Şehrin merkezi yemyeşil ve dümdüzdür hiç bir bayır bulamazsınız. isminin burdan hareketle düz bir yer olduğu için düzce konulduğu tahmin edilmektedir.
Dünyaca ünlü ingiliz rock grubu beatles, 1964 dünya turnesinde bu şehrimize uğrar. Şehir halkı grubu çok sever. 1970'te grup dağılınca, onların anısına şehrin ismi "beatles" olarak değiştirilir. Tabi şehrin ismi Türk aksanıyla söylene söylene günümüze "bitlis" olarak gelir.
Günümüzde; Bitlis'in, grubun kurulduğu il olan Liverpool'la kardeş şehir olma çalışmaları devam etmekte Ve Bitlis halkı her 10 nisan'da (grubun dağıldığı gün) anma törenleri düzenlemektedir.
Adana'ya ait en eski yazılı kayıtlara ilk defa, Anadolu yarımadasının en köklü uygarlıklarından biri olan Hititlerin kaya kitabelerinde rastlanmaktadır. Boğazköy metinleri olarak bilinen M.Ö. 1650 yıllara tarihlenen bir Hitit tabletinde, Adana havalisinden URU ADANIA yani ADANA BÖLGESI olarak bahsedilmektedir. Bu konuda sadece bu tablet dikkate alınacak olsa bile ADANA ismi en az 3640 yıllık bir geçmişe sahiptir.
çoğu eski anadolu kültürlerinden gelen isimlerdir. örnek olarak, ereğli, "heraklion"dan, dikili "dikelia"dan, giresun "kerasus"tan, balıkesir eski kale anlamındaki "paleokastron"dan, antalya kral attalos'dan, izmir amazon kraliçesi "smryna"dan gelir.
Antik isimlerin türkçe söylenişinden gelir.
Türkler anadoluya geldiklerinde eski inançlarındaki dağları ve nehirleri kutsal sayma olayını da beraberlerinde getirdiler. Dağlar ve nehirler kutsal olduğu için bir iki istisna hariç hemen hepsine türkçe ad verilmiştir. Ama yerleşim yerleri kutsal olmadığından böyle bir türkçeleştirmeye tabi tutulmamışlardır.
--spoiler--
Yaklaşık 3500 yıldan beri değişmeden korunan ender yer adlarındandır. Kentin MÖ 2. binyılda Mopsos önderliğinde Yunan anakarasından göçen Danaoi halkı tarafından kurulduğu ve kent adının Danaoi etnoniminden türediği rivayet edilir.
--spoiler--