Büyük nimet. Yalnız şehir dışında olduğundan mıdır nedir en çok ihtiyaç duyulan yerde Turkcell çekmiyor. Düşünün hastanedesiniz yatış verilmiş en acilinden ameliyat kararı verilmiş yakınlarınıza haber edemiyor sunuz çünkü hattınız çekmiyor hemde Turkcell. Epey sıkıntı yaşamıştım umarım şuan sorun yoktur.
Bir de randevu olsa güzel hastane. Mesela 1 seneden fazladır göz doktoru randevusu bulamıyorum. Cimer’den sağlık bakanlığına yazıyorum umursamadılar bile…
idari işleri tek elde toplamak adına iyi bir iş. temizlik, tamirat, yeni alet edavat alımı gibi işleri her hastanenin başhekimliği takip ediyor. bunları birleştirince tek bir merkez hepsini çok daha verimli yapiyor. şehir hastanleri gariban kesimin avmsi gibi. vakit geçirmeye gidiyorlar. kapalı alan, sıcak, geniş, bahçeli vs alışveriş yapmadan, termosta getirdiğin çay ile tüm günü geçirebilirsin. hasta olursan teşhis imkanları geniş, her türlü alet var. tedavi pek yok ama tahlil de yeter bir çok insanın iyi hissetmesine. devlet tarafından muhatap alındığın duygusu bir çok vatandaşın tek aradığı.
Hastaneler konusunda biraz iyimserin. Geçmişte devlet hastanelerinin durumu içler acısıydı. Doğru düzgün tıbbı araç ve gereçler yoktu. Hasta odalarında 6 veya oda büyüklüğüne göre 8 hasta kalıyordu. Oda da ne lavabo ne de duş yeri vardı! Hijyensiz bir ortamda hasta ve hasta refakatçileri adeta mücadele veriyordu. Basit bir röntgen çektireceksin aylarca bekliyorsun, bir kutu ilaç alacaksın günlerce bekliyorsun, doktor muayeneyi hastane de yapması gerekirken kendi özel muayenesinde ücretli yapıyordu. Vs. Bu ülkede yaşanan zırvalıklar yüz değil binlerce.
Şehir hastaneleri, 2016 sonrasında AKP tarafından açılan özel hastaneler olup neoliberal politikalar kapsamında devlet hastanelerini işlevsizleştirmek için açılmıştır. Ayrıca, Batı ülkelerinde şehir hastaneleri diye bir şey yoktur. Şuna bak, hastane mi otel mi belli değil..
istanbul'da göz muayenesi ya da diş muayenesi alınamayan sağlık sisteminin rant sistemine dönüştürülmesinin son ayağı bunlardı. Ulaşamadığın hastane senin değildir. isterse 5 yıldızlı otel konforunda olsun; Oraya giderken gariban adam kaç para öder, bileniniz var mı?
Endoskopiyi gastroenterolog ve kendi açılarından genel cerrahlar yapabiliyor ve ülkede 904 tane gastroenterolog var. Özelde olanları düşünce (2 senelik zorunlu görevi bittiği gibi herkes-hoca olmayı düşünmüyorsa) 100-150 tane kalır devlette. Dediğim gibi onların da amacı muhtemelen doçentlik veya profesörlük yoludur. Yoksa kim 5 katı maaşı reddeder ki?
istanbul hariç her şehire birer tane dağıtınca da böyle oluyor.
Bu işin benim aklıma gelen bir çözümü yok. Henüz dünyada kendi kendine endoskopi yapan bir makine icat edilmedi.
Mezun sayısını arttırmak istersen o da olmuyor. Dahiliye uzmanlarının sınava girip kazandığı sonra bitirdiği bir bölüm bu. Tıp fakültesi açarak kapatılacak bir açık değil 15-20 sene boyunca.
Şu an için en mantıklı çözüm özel hastanedekileri ve katar vb ülkelerdeki türk doktorları çekebilecek formüller. Onu yapsan bile 900 çalışanın olur bu arada. Yurtdışından yabancı doktor çekmek ise hayal gibi bir şey. Euro bazında çılgın maaş verilmeli ki mevcut koşullarda olanaksız.
--spoiler--
Şehir hastanelerinin günlük maliyeti 2024’te 229 milyon liraya çıkacak. 2024 yılı bütçesinin yüzde 11’den fazlası yalnızca 18 şehir hastanesine ayrıldı. https://tinyurl.com/45fzmbny
--spoiler--