bugun törenlerle anılan mevlananın vuslata erdiği gece.
"Hakka kavuştuğum gün tabutum yürüyünce şu dünyanın dertleri ile dertleniyorum sanma. Bana ağlama yazık yazık deme. Cenazemi görünce ayrılık ayrılık diye feryat etme. Bedenimi toprağa verirken elveda elveda diye ağlama. Gün batımını gördün ya, gün doğumunu da seyret. Hangi tohum yere atıldı da çıkmadı. insan tohumu için neden yanlış bir zanna düşüyorsun?"
"Mezarımın toprağı bir yudum şarap gibidir. Bedenimi içince, canım göklerin üstüne çıkar. O padişah değilim ki tahttan ineyim de tabuta bineyim. Benim fermanımın yazısı ebediliktir"
Mevlana'nın ölüm tarihi olan 17 Aralık.
Ebedî vuslata erdiğini belirtmek için düğün gecesi anlamında "şeb-i aruz" denilir. En şatafatlı şekilde Konya'da semazen gösterileri ile anılır.
Mevlana'nın düğün günü. Aşk ile yandı, külleri altın zerrelerine dönüşüp dünyanın dört bir yanına, insanların kalplerine savruldu. Her altın zerresinin girdiği kalpte bir inci hasıl oldu.
konya da düzenlenen törenlere katılmak için aylar öncesinden öğretmen evlerine veya otellere rezervasyon yapılması gereken gece. öyle kafam esti gidiyorum derseniz konya nın soğunu çok sağlam yiyorsunuz o kesin.* herşey bir kenara insan hayatında mutlaka görmesi gereken anlardan birisidir şeb i aruz. huzur, anlayış, insanlık işte o gece orada hissedebilirsiniz.
Şeb-i Aruz anlamı itibariyle düğün günü demektir. Hz. Mevlâna, "Herkes ayrılıktan bahsetti, bense vuslattan" diyerek ölümün bir kavuşma olduğunu belirtmiştir."Ölüm günüm, düğün günümdür" tabirini kullandığıda iddialar arasındadır. Hz. Mevlâna bu dünyadan ayrıldıktan sonra bu gün bir hüzün günü değil sevgiliye kavuşulan bir düğün günü gibi düşünüldüğü için bu isim kullanılmaktadır.