"şartların olgunlaşması için bir yıl bekledik...
bu sözler dönemin 2.Ordu Komutanı Orgeneral Bedrettin Demirel tarafından darbeden sonra söylenmişti...
Şartların olgunlaşma döneminde, yani son bir yıl içinde üçbine yakın insan öldü...
silahlı saldırı ve çatışma sayısı daha önceki toplamın üç misline ulaştı...
yoğunlaşan kan ve barut kokusu, kurtarıcı arayışını meşru zemine oturtmak için profesyonelce kullanıldı...
bir kurtarıcı lazımdı, o da pusudaydı...Artık şartları olgunlaştırma süreci tamamlanmıştı...
'Kurtarıcı sonunda geldi, geldi ama, kervan basan harami gibi geldi...
12 Eylül 1980
azıcık beynim vardı. okuduğum her yazıda iyice hoşafa döndü. şuan darbeyi yapanları gördük ama yaptıranları göremedik. kardeşimden şüphelenmeye başladım. bu kadar hoşaf oldu beynim. kim yaptı lan bu darbeyi?
bu soz kenan evren'in sozudur. kendisi darbeyi neden daha evvel yapmadigini aciklarken bu cumleyi kullanmistir.
yani kenan evren darbenin hangi sartlar altinda yapilabilecegini iyi biliyordu. ortamin darbeye musait olmamasi halinde bunun geri tepecegini halktan buyuk tepki gorecegini cok iyi biliyordu.
cunku darbenin gerceklesmesi icin en azindan toplumun yuzde 60 70'inin darbe istiyor olmasi lazim. bunun icin de siyasi, ekonomik, toplumsal krizler olmasi lazim. halkin artik ordu yonetime el koysa da bi rahatlasak beklentisinde olmasi lazim. aksi takdirde darbenin tutmayacagi asikardir.
simdi gelelim bugune. bugun, siyasi, ekonomik ya da toplumsal bir kriz var mi? yok. yuzde 50 oy almis olan guclu bir hukumet var. iyi kotu ekonomi de iyi, kriz ortami yok. toplumsal kargasa da yok. darbe sartlarindan hicbiri gerceklesmemis.
toplumun yuzde 90'i darbeye karsi. vatandasta darbe beklentisi yok. bunla ilgili en ufak propaganda yapilmamis.
bu sartlar altinda neden darbe yapilir? bu sartlar altinda darbe yapmak icin sebep nedir? ulkedeki siyasi krizi cozmek mi, toplumsal kargasayi onlemek mi yoksa ekonomik cokusu durdurmak mi? bu darbenin hicbir akil alir izahi yok. topluma bunu anlatacak bir yol da yok.
diger taraftan darbe suclamasiyla gozaltina alinanlarin tamaminin darbe tesebbusunde bulunmalarina imkan da yok. bu komutanlar tamami bu isin icinde olsalardi bu darbe boyle kaduk kalmazdi. zira 120 general gozaltina alinmis. zaten orduda 300 general var.
sonuc olarak:
bu adamlar gercekten darbe yapmak isteseler. 17 25 aralik doneminde, hukumetin zor durumda oldugu dobemde yaparlardi. en guclu oldugu donemde degil. ayrica darbeden once hukumeti zor duruma dusurecek bi takim eylemler yapip darbeye zemin de haxirlayabilirlerdi.
ikinci olarak, bu kadar general isin icindeyse 2000 kisiyle amatorce darbe yapmaya calismazlardi. orduyu sokaklara yigarlardi.
burdan anladigimiz tek sey var, ortada anlamadigimiz garip bir oyun donuyor.
--spoiler--
simdi gelelim bugune. bugun, siyasi, ekonomik ya da toplumsal bir kriz var mi? yok. yuzde 50 oy almis olan guclu bir hukumet var. iyi kotu ekonomi de iyi, kriz ortami yok. toplumsal kargasa da yok.
--spoiler--
Kardeş senin yaşadığın ülke ile benim yaşadığım ülke aynı değil heralde.
Ben türkiye'de yaşıyorum yok dediklerinin hepsi var.