Müzik çok daha önemlidir benim için. Sözler beni tamamlayamıyor. Müzik o ahenkleriyle kalbimi yerinde oynatıyor adeta . Tanımlayamadığım bir duygu oluşuyor yeri geliyor mutlu, yeri geliyor hüzünlü hissediyorum. Tarif edilemez olması onu özel kılan etkenlerden biri .
Tabi ki müzik. Müzik evrenseldir. Söz ise yerel. Müzik iyi olduğunda sözleri anlayamayan biri bile şarkıyı sever. Müziğin verdiği hisse göre kendince manalar katar. Batı müziği neden müzik piyasasına hakim çünkü ana fikir söz değil iyi müzik. işte iyi müziği dünyanın her yerinden insan tanıyor. Yeğenim olmuştu 1 yaşlarında ağladığında telefondan Daft punk ağırlıklı olmak üzere güzel olduğunu düşümdüğüm elektronik yabancı şarkılar açıyoduk susuyordu. Bizim şarkılarda ise bu sonucun yakınına bile gelmiyorduk.
şiir gibi şarkılar vardır bir de şiirden çıkma şarkılar. kimi zaman müzik hitab eder ruhuna kimi zaman söz. zamana, mekana ve ruh halime göre değişik cevaplar vereceğim sorunsal.
bazen söz bazen de beste o parçayı tepelere çıkarır. neşet usta'dan bir örnek verirsek ;
" gönül dağı " muhteşem sözlere sahipken beste o büyüklükte değildir. buna karşın "
yolcu " adlı eser de muhteşem bir besteye sahipken sözleri o kadar etken değildir. ikisinin de mükemmel olması " zülüf dökülmüş yüze " de görülür. usta'da bu tür örnekler çoktur.
gönüllerimizi ısıtan her beste ve her güfteye selam olsun.
müziğe sığ bir şekilde bakanlar için, sadece rahatlamak için dinleyenler için söz;
daha derinlere inmek isteyenler için ise müzik önemlidir.
mesela, ülkemizin en büyük bir kaç müzik adamından biri olan orhan gencebay 1960lı yılların sonlarında ilk çıktığından itibaren, dinleyicileri ilk olarak şarkılarındaki yoğun ve acı dolu sözleriyle etkiledi ve bir çok kişi müziğindeki zenginliği koca yıllar boyunca anlamadı bile.
sadece o sözler için dinledi önemli bir kesim. hatta kendisine müzisyen diyenler bile bir deha eseri olan aranjmanlarını yıllar sonra keşfetti ki bu da ''sanat sanat içindir'' sözünün doğruluğunu kanıtlamaktadır.
hala tam olarak anlaşılabildiğini sanmıyorum.
not: mesela ünlü led zeppelin grubu ''biz orhan gencebay müziğindeki riff leri kullandık 70 li yıllarda'' dedi.
muziksiz şarkı şiir okumaya, dert anlatmaya benzer, ritim tutamazsın, şarkıyı dinlerken yavaş mı hızlı mı hareket etmelisin kestirmezsin, sözsüz müzik sadece bestedir, kitap okurken dinlenebilir, zevk meselesi.
ikiside eşit sayıda önemli. fakat şu var ki, bazı şarkılarda, söz kötü olsa bile müzik kurtarabiliyor. bunlar olan şeyler. benim gibi müziği aşırı seven kişi, zaten ne demek istediğimi anlayacaktır.
böyle yapay ayırımlar beynimizin birleştirici gücü karşısında anlamsızlaşıyor.
melodisiz şarkı olur mu? enstrümental parçaları dinlerken sözleri anımsamamak olası mı? klasik batı müziğinde söz mü var? sözsüz opera anlam ifade eder mi? aşık atışması sözsüz olur mu? ...