yaz aylarında neredeyse yürümenin imkansız olduğu, kışınsa insan görmek için çabaladığınız yer. çarpık ve düzensiz yapılaşmadan şekli şemali çok bozulsa da ben hep 25-30 sene önceki halini hatırlar severim.
şarköy'de yaz kış kalan şarköy'lü biri olarak gözlemlerim şunlardır ;
+ kışları pek soğuk geçmez, ılıman bi iklime sahiptir.
+ 5 yılda bir tam anlamıyla kar yağar.
+ kışın sahile çıktığınızda bir kaç ayyaş ve sokak köpeklerinden başka kimseyi göremezsiniz.
+ yazları aşırı sıcak ve nemlidir.
+ türkiye'nin en uzun sahil kordonuna sahiptir.
+ hemen hemen her yerinde denize girilebilir.
+ aldığı rüzgarlar sayesinde rüzgar sörfüne müsaittir.
+ denizi bir gün maldivler'in denizini aratmazken, başka gün bulanıklıktan denize girilmez.
+ uzun mu uzun bir kumsala sahiptir. ayrıca kumsalı mavi bayraklıdır.
+ şarap diyarıdır. pek pahalı olmayan şarapların tadları da güzeldir.
+ insanları sıcaktır ama istisnalar kaideyi bozmaz.
+ yaz akşamları dışarı çıkıldığında sahil şeridinin istiklal caddesi'nden kalabalık olduğu görülür.
+ kumsalda sabahtan yer kapmazsanız yer bulamazsınız.
+ istanbul'a yakınlığından dolayı yazları aşırı kalabalıktır.
+ istanbul'un orta halli aileleri yaz tatilini burda geçirirler. zengin olanlar bodrum'a çeşme'ye filan gider zaten.
istanbul yakınlarında olmasının dışında tek bir artısı olmayan mekan. bununla beraber fiyatlarında feci tavan olduğu yer. selimpaşa'dan ve silivri'den deniz olarak tek farkı, yosunun az olması. ama durun artısını duymadınız!
deniz kenarında yaklaşık 10 metre civarındaki taşlık ayak kesiklerine, can sıkıntısına bire bir.
çok talep edilecek bir yer değil, marmaranın suyu zaten berbat bu da işin gerçeği, aynı fiyata egeye gitmek daha mutluluk verici olsa gerek.
istanbul a her ne kadar yakın denilse de alakası olmayan, genellikle trakyalılar ın tercih ettiği tatil mekanı. yaklaşık olarak iki hafta önce izmir den şarköy e taşınmış * olan akrabalarımın ziyareti için gittim şarköy e. bir de gittim ki ne göreyim. * yüzülemeyecek kadar kalabalık bir deniz, sabahları yok olan, gece evde oturma yasağı varmışçasına kendini sokağa atan insanlar. tatil mekanı kalabalık olur tabii ama ben böylesini görmedim. bir de sahili avrupa nın en uzun sahilleri arasında olduğunu ve mavi bayrağa sahip olduğunu söylediler. bütün ege ve akdeniz kıyılarında yüzmeme rağmen, evet uzundu (o kalabalığa uzun olmaması garip olurdu zaten. ) ancak nereye verilmiş o mavi bayrak anlayamadım. istanbul- şarköy yolunu ise tam bir uçurum olarak tanımlayabilirim ama manzaradan kurtarıyor biraz. uzun sahil görmek isteyenler için patara yı öneririm. sırf istanbul dan kaçmak için şarköy e giden tatilciler (varsa eğer) sapanca da yakındır.
başka türlü bir şey benim istediğim
ne ağaca benzer, ne de buluta
burası gibi değil gideceğim memleket
denizi ayrı deniz,
havası ayrı hava...
marmara' nın tek mavi bayrağına sahip olduğu söylenen tatil beldesi. fakat son bir kaç senedir denizi pekte mavi bayraklı bir denize benzemiyor. pis olmayabilir belki ama aşırı rüzgardan dolayı hep dalgalı bu nedenle de bulanık. ayrıca bugün kendisine doğru yola çıkacağım tatil yeridir. ailenin yazlığı orada olunca her yaz orada geçmek zorunda gibi bir durum var ortada.
iki buçuk yılımı geçirdiğim, ilk gittiğim zamanlar evi özleyip sürekli ağladığım, bazen iyi bazen kötü günlerimin olduğu, son yıllarda çok güzel dostluklar elde ettiğim, çok iyi insanlarla tanışmama aracı olan, ne kadar gelmiş olsam da hala kopamadığım, bir yanımın orada olduğu bizim küçük şehrimiz..
1993'ten beri neredeyse her yaz gittiğim ve tamamen emeklinin tatil yeri olduğunu düşündüğüm yer. Mavş bayrak nasıl aldı hiç bir fikrim yok (bkz: Her zaman böyle güzel torpiller bul canımı ye) Pazarı güzeldir ama istanbul'luları kazıklamak için pahalıdır. Karıştıranı kısaltıp biraz düzelttiler. böylece mesafe 5-10 dk azaldı. Emekliyseniz yaz kış bile burada yaşayabilirsiniz ama genç iseniz siktirin gidin bodrum'a falan. bayılırsınız oralarda.