şapka kanununun sadece vekiller ve devlet görevlileri için zorunlu olduğunu bilmeyen şakirt suçlaması.
halkın şapka takması zorunlu olmayıp, sadece sarık ve benzeri şeyler yasaklanmıştır. şapka halk için sadece bir önermedir. illa bir şey takmak istiyorsanız, şapka takın denmiştir.
şapka kanunuda şapka takmak zorunludur demez. eğer kafaya birşey takılacaka bu şapkadan başka birşey takılamaz der.
bunun amacıda fes, sarık gibi osmanlının kalma sembolleri tamamiyle ortadan kaldırıp cumhuriyeti tam anlamıyla halka yaymaktır.
edit: şapka kanununu bilmeyen cahil şakirtler eksileyeceğinize kanunu okuyup başlık açın.
kemalizme her fırsatta saldırmak için fırsat kollayan aptal şakirtler için açıklama
Kanunlar mülga olabilir. Bu ne demek? Fiilen uygulaması olmayan ancak hukuken yeni çıkacak bir kanuna kadar yürürlükte kalmaya devam edip henüz günün şartlarına göre güncellenmemiş kanunun durumudur.
edit: ne oldu aptal şakirtlerin hepsi sustu birden?
Sembolik düzeyde laikleşmenin bir gereği olarak devreye sokulan şapka devriminin Kastamonu'dan başlatılması da bir plan dahilinde gerçekleşir. Çünkü eğer düşündüğü olursa, Anadolu'nun bu mutaassıp şehrinde görünümünü halka kabul ettirebilirse, diğer bölgelerde kabul ettirmek daha kolay olacaktır. Bunun için şapka devrimini izmir'den başlatma tekliflerine, izmirlilerin şapkaya alışık olduklarını, dolayısıyla orada şapka giymenin pek anlam ifade etmeyeceğini, dikkatlerin daha çok giysileri ve şapkası üzerinde yoğunlaşacağına inandığı bu Anadolu şehrini seçtiğini belirtir.
Kastamonu halkı, gece bir fener alayı yaparak Gazi'nin evi önüne gelmiş, Gazi de onları selamlamıştır. Ertesi gün belediye dairesinde Kastamonu halk teşekkülleri ve kazalardan gelen heyetlerin kabulü sırasında Gazi ile şehir esnafından bir terzi arasında şapka devriminin ilk açık söylenişi sayılması gereken şu konuşma geçti:
:Gazi - (terziye elbisesini göstererek) Bu elbiseler, ucuz ve düz milletlerarası kıyafet mi?
:Terzi ve diğer esnaf ; Evet milletlerarasıdır.
:Gazi ; işte görüyorsunuz, bu elbiseler ucuzdur, basittir, yerli malıdır. Aynı elbise kumaşından bir de kumaş serpuş yaparsınız.
:Gazi ; (esnaftan başka birine) Fesini gösterir misin?
Fesin üstünde bir sarık vardı, altından da bir takke çıktı.
Gazi devam etti: işte takke, üzerinde fes, onun üstünde de ağbani sarık, Bunların hepsinin ayrı ayrı parası yabancılara gidiyor. Bunu söylemekten maksadım şudur: Biz her açıdan medeni insan olmalıyız. Çok acılar gördük, bunun sebebi dünyanın durumunu anlayamayışımızdır.Fikrimiz, zihniyetimiz tepeden tırnağa kadar medeni olacaktır. Şunun bunun sözüne önem vermeyeceğiz. Bütün Türk ve islam alemine bakın. Zihniyetlerini fikirlerini medeniyetin emrettiği değişim ve yükselişe uydurmadıklarından ne büyük felaket ve ıstırap içindedirler. Bizim de şimdiye kadar geri kalmamız ve en nihayet son felaket çamuruna batışımız bundandır. Beş altı sene içinde kendimizi kurtarmışsak, bu, idaremizdeki değişimdendir.Artık duramayız, ne olursa olsun ileri gideceğiz, çünkü mecburuz. Millet açık olarak bilmelidir: Medeniyet öyle kuvvetli bir ateştir ki, ona kayıtsız kalanı yakar, mahveder. içinde bulunduğumuz ailede layık olduğumuz mevkii bulacak ve onu koruyup sürdüreceğiz. Refah, mutluluk ve insanlık bundadır!