birinci sebebi fes, kavuk ve sarığa göre toplumda farklılaşmaların olmasıdır. bu kaldırılarak toplumda sosyal eşitlik sağlanmıştır. en azından görünürde.
ikincisi ise batılılaşma. batılılaşma şapkayla mı olacaktı der gibisiniz ama düşünün ki tv, radyo yok. gazeteleri herkes okuyamıyor zira okuma bilenler küçük bir azınlık. siz bir kanun çıkardığınız da halka hiç yansımama hiç ulaşmama ihtimali var. dönemi gereği olması gerekendir. zamanla unutulmuş kanunda olmasına rağmen uygulanmamıştır olması gereken de budur.
not: şapkaya karşı çıkanlar fes isterük diye değil sarığımızı çıkarmazük diye isyan etmiştir. olayın fesle bir ilgisi yoktur.
Yani maksat şapka taktırmak değil, şapkanın o kafaya sarılan takılan her ne sikimse artık onun yerini alması ve giyim kuşam konusunda dünya ile kucaklaşmaktı.
Bu kanunu koymak değil, 1980 anayasa ile kaldırmamak hatadır ve hala devam etmektedir.
Gerçi şu an ki ortam yine bu kanuna ihtiyaç duyulacağını göstermektedir.
Be deyyus, şapka takınca inancını kaybedecek kadar zayıf iradeliysen senin imanın ne işe yarar? Ya da bir şapkayla ayaklar altına alındığı düşünülen din nasıl bir basitliktir?
fötr şapka da bir yahudi geleneğidir ve bu yüzden takmamamız gerekir ve bu sebepten dolayı zamanında karşı çıkılmış ve karşı çıkanların cezası ya uzun yıllar hapis ya da idam olmuştur.iskilipli atıf hoca (şapka ve frenk mukallitliği) adlı eserini yazınca istiklal mahkemelerince çağrılmış, komünist mahkemeler gibi yargılanmış ve davasından vazgeçmesi için zorlanmıştır bu muhterem zat şapka hakkındaki görüşlerini mahkemede şöyle beyan etmiştir:
''ne vicdan medeniyetten ne medeniyet vicdandan ayrılır, din sadece allah'la kul arasındaki bir düşünceden ibaret değildir.hayatın her safhasını rıza-ı bariye göre tanzim etmiştir.kuran ve sünnette icma ve kıyasta bu alenen çerçevelenmiştir.bir insan dinin hükümlerini ya toptan reddetmek ya da kabul etmek mevkiindedir, islam dairesine ancak bu takdirde girebilir, kısmen kabulü mümkün değildir.Şapka medeniyet demek değildir.medeniyet ilimdir, tekniktir, tecrübedir.''
bu beyan üzerine idam kararı verilmiştir.hatta idamından sonra kafasına şapka geçirildiği rivayet edilir
bir başka örnek ise rize'dir.şapka takmak istemeyen rize halkının üzerine hamidiye zırhlısı gönderilimiş ve rize günlerce bombalanmıştır.
bu olay üzerine daha fazla direnemeyen rize halkı şapka takmayı kabul etmiş şu türküyü yakmışlardır.
atma hamidiye atma, vergi de vereceğuz, serpuş da giyeceğuz
şapka inkilabı ayrıca yahudi iş adamı vitali hakko'yu da zengin etmiştir o zamanlar küçük bir mağaza sahibi olan hakko şapka inkilabı ile zenginleşmiş büyük bir servet sahibi olmuştur,bugün kü ''vakko'' onun eseridir.
aslında günümüzde dahi yürürlükte olan ve hemen hepimizin bu kanuna uymadığı için suç işlediği bir "diktatöryal" kanundur.
Kanun Numarası : 671
Kabul Tarihi : 25/11/1925
Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 28/11/1925 Sayı : 230
Yayımlandığı Düstur : Tertip : 3 Cilt : 7 Sayfa : 108
Madde 1 Türkiye Büyük Millet Meclisi azaları ile idarei umumiye ve hususiye ve mahalliyeye ve bilümum müessesata mensup memurin ve müstahdemin Türk milletinin iktisa etmiş olduğu şapkayı giymek mecburiyetindedir.Türkiye halkının da umumi serpuşu şapka olup buna münafi bir itiyadın devamını hükümet meneder.
Yıllar önce şapka takmadığı için onca insan idam edildi bunların hesabını kimden soracağız?
Kemalistler bu konuda ne diyor. Nerede şapkalarınız? Atatürkü kötülediğimi düşünebilirsiniz fakat sadece tarihi size bildiriyorum. idam edilen kişileri yoksayabilirsiniz, görmezden gelebilirsiniz ama bu kanun hala var nasıl reddedebiliriz ki?
Sarığı çıkarıp, şapka takmak özgürlük değildir be atam.