o zamanın halkı, anca padişah fermanlarından anladığı için, söz konusu yasanın resmi kağıda dökülmüş halidir. Amacı, yasalar çerçevesinde devrimi tamamlamaktır.
Halen daha şapka kanununun gereksiz ve despot bir yasa olmasını tartışan insanları gördükçe, hayretler içerisinde kalıyorum. Zira, şapka kanunu halen yürürlüktedir. Ama kim şapka takmıyor diye cezalandırılmıştır?
Şu anda sadece sembolik olan bir yasadır. Unutulmamalıdır ki, osmanlı imparatorluğu sarığı yasaklayıp fes takılmasını emrettiğinde de, padişahlar bu emre uymayan çok daha fazla kişinin kellesini vurdurmuştur.
--spoiler--
Genç Cumhuriyetin ilk kuşağıydık Bize hız veren Atatürk devrimleriydi. Vitali Hakko.
--spoiler--
evet bu sözü söyleyen Vakko'nun sahibi bir yahudi...
Dünya üzerinde kılık kıyafet devrimi yapan, bizden başka devletmillet var mıdır? Vatandaşına kıyafet giymeyi dayatan, giymeyeni idam eden, bizden başka ülke var mıdır? Düşünebiliyor musunuz savaştan yeni çıkmış bir millet ayağındaki çarığı yırtık şalvarı eski ekmeğe muhtaç ama şapkalar yeni zoraki kazandığı paralarla şapka aldırıldılar. Köşeyi Dönen yine yahudiler oldu...
bundan 87 sene evvel bugünden bir gün önce ilan edilen en komik kanunlardan biri.
hala yürürülkte olması ayrıca komik. uğruna 170 küsür kişi asılması ise trajikomik.
diktatör bir rejimle, insanları medeniyete çekmek adına yapılan barbarca eylemlerle insanlara zorla empoze ettirilmeye çalışılan kanundur. şapka kanunu henüz yürürlüğe girmeden!, henüz böyle bi kanun yokken! bu duruma muhalif olanlar idam ettirilmiştir.
hilafetin kaldırılmasına itiraz eden mebuslar kastamonu mebusları olduğu için kastamonuda ilan edilen kanundur. yüzlerce masum insan asılmıştır. üstelik hepsi erkek de değildir.
(bkz: şalcı bacı)
aslında günümüzde dahi yürürlükte olan ve hemen hepimizin bu kanuna uymadığı için suç işlediği bir "diktatöryal" kanundur.
Kanun Numarası : 671
Kabul Tarihi : 25/11/1925
Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 28/11/1925 Sayı : 230
Yayımlandığı Düstur : Tertip : 3 Cilt : 7 Sayfa : 108
Madde 1 Türkiye Büyük Millet Meclisi azaları ile idarei umumiye ve hususiye ve mahalliyeye ve bilümum müessesata mensup memurin ve müstahdemin Türk milletinin iktisa etmiş olduğu şapkayı giymek mecburiyetindedir.Türkiye halkının da umumi serpuşu şapka olup buna münafi bir itiyadın devamını hükümet meneder.
Yıllar önce şapka takmadığı için onca insan idam edildi bunların hesabını kimden soracağız?
Kemalistler bu konuda ne diyor. Nerede şapkalarınız? Atatürkü kötülediğimi düşünebilirsiniz fakat sadece tarihi size bildiriyorum. idam edilen kişileri yoksayabilirsiniz, görmezden gelebilirsiniz ama bu kanun hala var nasıl reddedebiliriz ki?
Sarığı çıkarıp, şapka takmak özgürlük değildir be atam.
fötr şapka da bir yahudi geleneğidir ve bu yüzden takmamamız gerekir ve bu sebepten dolayı zamanında karşı çıkılmış ve karşı çıkanların cezası ya uzun yıllar hapis ya da idam olmuştur.iskilipli atıf hoca (şapka ve frenk mukallitliği) adlı eserini yazınca istiklal mahkemelerince çağrılmış, komünist mahkemeler gibi yargılanmış ve davasından vazgeçmesi için zorlanmıştır bu muhterem zat şapka hakkındaki görüşlerini mahkemede şöyle beyan etmiştir:
''ne vicdan medeniyetten ne medeniyet vicdandan ayrılır, din sadece allah'la kul arasındaki bir düşünceden ibaret değildir.hayatın her safhasını rıza-ı bariye göre tanzim etmiştir.kuran ve sünnette icma ve kıyasta bu alenen çerçevelenmiştir.bir insan dinin hükümlerini ya toptan reddetmek ya da kabul etmek mevkiindedir, islam dairesine ancak bu takdirde girebilir, kısmen kabulü mümkün değildir.Şapka medeniyet demek değildir.medeniyet ilimdir, tekniktir, tecrübedir.''
bu beyan üzerine idam kararı verilmiştir.hatta idamından sonra kafasına şapka geçirildiği rivayet edilir
bir başka örnek ise rize'dir.şapka takmak istemeyen rize halkının üzerine hamidiye zırhlısı gönderilimiş ve rize günlerce bombalanmıştır.
bu olay üzerine daha fazla direnemeyen rize halkı şapka takmayı kabul etmiş şu türküyü yakmışlardır.
atma hamidiye atma, vergi de vereceğuz, serpuş da giyeceğuz
şapka inkilabı ayrıca yahudi iş adamı vitali hakko'yu da zengin etmiştir o zamanlar küçük bir mağaza sahibi olan hakko şapka inkilabı ile zenginleşmiş büyük bir servet sahibi olmuştur,bugün kü ''vakko'' onun eseridir.