Bu baslikla amaç ne Atatürk şu kadar kişiyi idam ettirmiş olayımıdır.
Bu devrim çağdaşlaşma ve laikleşme sürecini hızlandırmis laikliğe yönelik faaliyetlerin tamamlayıcısı olmuştur.
daha şapka kanunu çıkmadan o şapkaları gemilere doldurup türkiye'ye getiren adamları zengin etmektir. kısacası birilerini zengin etmektir. yoksa şapka giyince insan medenileşseydi bugün türkiye ingiltere olurdu.
şapka kanunu ile ulaşılmak istenen amacı bir tarafa atıyorum. Benim takıldığım nokta kendisini "kemalist" diye tanımlayan, fırsat bulduğu noktada islam dinine ya da müslümanlara bok atmaya çalışan, onları hakir gören insanların riyakarlığı.
Mütedeyyin çevre der ki "Çanakkale Savaşı inanç-yoğun bir savaştır". Bu kemalist arkadaşlar, yazarlar, düşünürler falan "Çanakkale'de savaşanların islamla falan alakası yoktu, strateji dehası atatürk sayesinde bu savaş kazanıldı v.s".. Bakıyorsun resmi verilere, en fazla şehit veren iller bursa, konya ve kastamonu. hatta çanakkale savaşı'na dair en bilinen türkü "çanakkale içinde vurdular beni" de bir kastamonu türküsüdür. aynı şekilde kurtuluş savaşı'nda da en fazla şehit veren iller arasında kastamonu vardır.
hal böyleyken karar verin,
kastamonu en mutaasıb, en yobaz şehir miydi?
çanakkale ve kurtuluş savaşı'nda en fazla şehit veren iller arasında baş sırada kastamonu varsa, savaşmak için "iman"ın ön planda olduğu doğru mudur? [bunun kabul edilmeyeceğini biliyorum elbette. çünkü bilgileriniz: atatürk yoktu, düşman çoktu. atatürk geldi, herkesi yendi'den maada bir şey değil. ]
Fes ile çağdaş medeniyetler üzerine çıkmayı düşünecek kimse olmamıştır osmanlı tarihinde.
Şapka ya gelince; 8 köşe şapka takıp, şalvar ve yelek giyen; cebinden tütün tabakasını çıkarıp sigara saran dayılara özenmiştirim her zaman. Ama şapka takmadım, sigara da içmiyorum. Ne düşünüyorsunuz efendiler bu hal için?
Araplar kum fırtınasından korunmak için yüzlerini peçe ile örtmüş. ingilterede çok yağmur yağdığı için siperli şapka daha yoğun kullanılmış.
Giyim kuşam insanların doğa ile ilişkisi neticesinde şekilleniyor. Bunu inanç olarak sunmak insanın tercihi.
Şapka takılması konusunda ulaşılmak istenen hedef herhalde batı toplumlarında turkiyenin batılı ve çağdaş bir ülke olma yolunda olduğunu göstermektir.
Bu yanlış mı doğru mu kişiye göre değişir. Sayın başbakan ve bir önceki birleşik devletler başkanı teknoloji hakkında kiyaslaniyor malum videoda.
Bulut teknolojisi nedir diye çok düsünmeyin kafayı yersiniz diyen birinin aksine obama diyor ki teknoloji ile olan durumunuz gelecekte hayatta kalıp kalmayacağınızı belirleyecek.
Bu anlamda vizyon olarak mustafa kemal sizce hangisine uyuyor.
2. mahmut, sarığı yasaklayıp fesi getirirken saçmalayan imparatorluğuna 'osmanlı milliyetçiliği' pompalamak istemiştir. benzer hedef farklı yıllarda (bkz: şapka kanunu) ile 'ulus olma bilinci' adına gerçekleştirilmiştir.
millet kavramı osmanlı'da dini toplulukların ismiyken, 1910'lardan itibaren 'türk doğmak' oldu misal.
alışkanlıkları değiştirmektir. sanki çok mantıklı olduğu için sarık takılıyordu. sarık takmayanın müslümanlığına söz söyleyen kendi değil sanki. yüzlerce yıldır ağzının içine bakmışsınız hocaların.
kafirliği ve adetlerini yaymak istese sike sike yayabilecek güce sahip bir adamın, bunu naif bir şekilde yapmayacağını idrak edebilecek kadar zeka pırıltısı gerek önce.
bir şeyi sike sike empoze etmenin ne demek olduğunu görmek isteyenler hitler almanya'sına, stalin'in sscb'sine, pol pot'un kamboçya'sına bakabilir.
hırvattan ithal kravatla tarih dersi anlatan deli orospu çocuğu bunları anlatmaz elbette.
neyse;
nedeni geçmişten kalan ve günlük hayata sirayet etmiş ne varsa silmek ve halkı yeni sisteme adapte etmektir.
kadınları açmakla uzaktan yakından alakası yoktur.
statü farkını ortadan kaldırmaktır herkesin eşit olduğunu ortaya koymaktır imamların kafalarındaki sarıkla gezmeleri sonucunda statüsü yüzünden halk daha güvenilir buluş saygıda kusur etmiyordu ve başımıza tonla bela geldi tabikide bilen bilir sadece budur.