asıl garip olan, fes'i türk yada islam kültürü sanmaları. hatta kara çarşafı bile öyle sanıyorlar.
ne yaparsın cahil insan yeri gelir sıçtığı boku bile kutsal sanır.
sadece, halkın giydiği kıyafete din bağıyla bağlı olduğu bir ülkede görülebilir. Şapka devrimini doğuran nedenler, devrimin kendisi kadar saçmadır. böyle bir devrimin yapılması için ön koşul olarak, o dönem dünyada bir çok insanın benimseyerek giydiği bir kıyafeti giymeyi ayıp sayan bir toplum gerekir.
tarih değerlendirmesi yapılırken objektif olunması gerekir ki bunu herkes bilir. eğer kişinin yaklaşımı böyle olmayacaksa değerlendirmeye yeltenmek bile yanlıştır.
Şapka devrimi aslında kılık kıyafette bir yenilik hareketidir.
Türk halkı bu devrimle çağa uygun, kendisine yakışan kıyafetleri benimsemiştir.
En önemlisi de başına bir sarık sarıp bundan çıkar temin eden bazı kişilerin halkımızı sömürmesi engellenmiştir.
Din istismarcıları o zaman da vardı ve halkın hassas duygularını sömürürdü. Sarık, ulemayı temsil ettiğinden halk bu giysiyi giyen herkese saygı gösterirdi. Ancak Osmanlının son zamanlarında çıkar elde etmek için sarık saranlar türemiş ve çoğalmıştı. Kılık kıyafet devrimi halkın bu biçimde sömürülmesine son vermiş, halkımız bu devrimle çağa uygun giyimi benimsemiştir.
ayrıca fes kaldırıldı da fena mı oldu? fes giymek istemezdim. halk, harf devriminede karşı çıkmış o dönemde. ama cumhuriyet gelecek yıllar için kuruldu. 2010 gençliğine sorun bakalım oylama yapın.
latın alfabesi mi? arap alfabesi mi?
fes mi? şapka mı?
saçmalığını tartışmamak la beraber. bu uygulama bir çok kelli felli ağanın servetine servet katmasına neden olmuştur.misal güneydoğu anadolu bölgesinde şapka satma yetkisi sadece liceli çetin ailesine verilmiştir. bu ailenin şimdiki bilindik temsilcisi, afganistandaki barış gücü sorumlusu hikmet çetindir.
başlığı açan arkadaş kendine gel!!! şapka devrimi zaten kılık-kıyafet devriminin içinde yer alıyor. atatürk'e laf mı atıyorsun sen. ayık ol adamın asabını bozma burda. kimsenin özgürlüğüne müdahale edilmedi. kimseye zorla şapka giydirilmedi. zaten amacı fesin yerine yeni modern şapkaların kullanılmasıdır. yani bugün kafanda taktığın şapka Atatürk sayesindedir. sen kim oluyorsun da "kimin devrimi acaba bu? bilin bakalım." sorusunu kendinde sorma hakkını buluyorsun. ancak burdan yazarsın işte. sokağa çıkıp söyle bu kelimeleri bak ne yapıyorlar adamı. sözlükte kimse Atatürk karşıtı içerikli entry'ler giremez. bu başlığı açan ve ilk mesajı yazan yazarı buradan kınıyor ve şikayet edilip yazarlıktan alınması için, sizleri göreve çağırıyorum.
imza: sivrikalem
"bazı kendini bilmezler şapka halka zorla giydirildi sanıyorlar. internette bu tarihlerini bilmeyen, yönlendirilmiş ve şartlandırılmış, bağımsız düşünemeyen gençleri şaşırarak ve dehşetle okuyorum. oysaki bilmezler, mustafa kemal'in şapkayı tanıttıktan bir sonraki gezisi olan bursa'da onbinlerce kişilik halk onu yeni aldıkları şapkaları ile coşkular içinde karşılamıştı, hiç bir baskı olmadan, kendi istekleri ve sevgi gösterileri ile. biraz araştırılsa onlarca kayıtta ve fotoğrafta bulunabilir bu. hiçbir baskı o onbinlerce kişiyi oraya toplayamazdı, kendileri istemese, zaten o kadar kişiyi oraya toplayacak askeri güç te yoktu savaştan çıkmıs o zamanlarki genç türkiye cumhuriyeti'nde. kurtarıcılarına olan sevgiydi bu."
aynı mantıkla yola çıkarsak yani yobaz mantığıyla, tüm elbiseler aynı çeşit olmak zorundadır.Örneğin t-shortlerin hepsi siyah yada beyaz olamılıdır.Nasıl olsa t-short t-short tür.Görevi aynıdır.Ayakkabılarda aynı çeşit olmalıdır.
Ulan gerizekalı yeni ülke, yeni dil, yeni kurumlar.Ozaman osmanlı diye devam etseydi.Atatürk zamanında iyi kesip biçmiş yobazları acınızı anlıyorum.
zamanın şartlarında gerekli olabileceği unutulmamalıdır. Atatürk mutlaka bunu düşünmüştür ve o zamanın şartlarında öyle olması gerektiği için onu uygulamaya koymuştur, lakin denildiği üzere özgürlüklere karşı bir kamçıdır bu şapka. fakat biz olaya bi 80 sonradan bakıyoruz bunuda unutmayalım.
ayrıca: atatürk'den sonraki siyasetçilerin bunu kaldırmamaları ise daha büyük bir ayıptır.
fesin kati surette yasaklanması, şapka giymenin kanunla insanlara sopa gösterir gibi zorunlu olması, giymeyen bi dünya insanın o dönemlerde hapis yatması kemalizmin o kadar da ilerici olmadığını gözümüze sokuyor.
"katranı kaynatırsan olur mu şeker cinsini s*ktiğim cinsine çeker": bunların ataları da böyle şeyler diyorlardı efendim ama her güzelliğe en önde koşarlardı.