10 sene öncesine göre tamamen kabuk değiştirmiş şehirdir. insanları çok misafirperverdir. Diğer doğu ve güney doğu illerinden kendine has bariz farklılıkları vardır.
şehirin genelinde toplumlar iki kısma ayrılır; aşiretler ve isotçular.
Toplum Yararına Çalışma Projesi kapsamında, kentteki okullarda 6 aylığına çalıştırılmak üzere alınacak 2 bin kişilik iş için 1980 kişi başvurduğu ve Daha önce yoğun başvuru nedeniyle işe alınacak kişilerin isimleri kura çekimi ile belirlenirken, bu kez ilginin az olmasından dolayı başvuran 1980 kişinin hemen işe yerleştiği şehir.
dizi yazarları ve komedyenler. urfalıları dağdan çıkmış. zannettiriller.
aslında urfatam terstir son derece modern ve gelişmiş şehirdir.
2. şeyse urfada kadınların eziyet gördüğünü savununlar. aslında türkiyenin en rahat kadınları urfalı kadınlardır. eşlerini evden çıkardığı gibi misafirliğe giderler. akşam geldiklerinde kocalarına bir tapsi atarlar olur biter.
3. ve en önemlisi urfayı pkk yeri zannederler urfadasuruçtan hariç pkk yeri yoktur. zaten urfanın geneli araptır. ve araplar türkleri araplardan daha çok severler. urfalı kürtlerde zaten çoğu kürtçeyi bilmiyordur.
işte böyle güzel şanlı şehrimiz.
eminim ki sadece şanlıurfa değil, doğu illerimizin çoğunda bu tarz vakalar çoğunluktadır. polise yansıdığı için haberdar olunabiliyor ancak. kızların yaşları 14-17 arası, evlendikleri kişiler -ki hepsi akrabaları deniyor haberde-, 25-30 arası. görünen o ki o bölgelerde insanlık adına pek bir şey kalmamış maalesef.
14 yaşına kadar ikamet ettiğim, ayrıldıktan sonra da bağlarımı koparmayıp ara ara ziyaret ettiğim şehir. güneydoğunun en güzel ve en kalkınmış şehirlerindendir. doğal ve tarihi güzellikler açısından da gezilip görülmesi gerekendir. bir memurun şark görevi için tercih edebileceği en iyi yerdir belki de. hayat ucuzdur, insanı sevecen ve yardımseverdir. fırınları bedavaya yemek pişirir, eve kadar ekmek servisi yapar.
vatandaşlarına adres sorulduğunda "yavvv kardeşim ben nerden bileyim yaaav" diye azar işittiğiniz ancak kızmadığınız doğal kalmış insanların tarih kokan şehri.
ur, kalde ur'u, harran ur'u, orhei, orhay, vurhai, edessa, diyar mudar, (bölge ile beraber) ruha, reha, urfa ve Şanlıurfa isimleri ile anılan tarihin bulunan en eski tapınağına göbekli tepe sahip, ilk üniversitenin, ilk rasathanenin kurulmuş olduğu şehir. hz. eyüp peygamberin çile çekip şifa bulduğuna inanılan makamı, ve de mezarı, ve de yaşadığı kenti, hz. ibrahim peygamberin nemrut denilen ucube tarafından ateşe atıldığına inanılan balıklıgöl -ki urfalılar bu bölgeye "dergah" der-, ibni teymiye'nin yaşadığı şehir olan harran kalıntıları, harran kümpet evleri, patlıcanlı kebabı, ciğercileri, atatürk barajı, ceylanların bulunduğu ormanı, aşiretleri, başlık parası-ki ne olduğunu kimse bilmez-, kan davaları, ayakta kalmayı başarmış medreseleri, 365 gün 14000(ondörtbin) kişiye yemek dağıtılan aşevi, misafirperverliği, mırrası, lokanta gibi çalışan fırınları, sıra geceleri, tarihi hanları, daracık arka sokaklı eski yapıları ile tarihte yolculuk yaptıran ve bana şu şiiri yazdıran şehir:
eşşşek gibi özlediğim şehir.
sadece bi gün orda olabilsem, sadece bi gün.
kaleye çıkıp göğe uzansam, ama en çok birecik'te sadece yürüsem. sadece bi gün.
482.323 nüfusa sahip il. yakında büyükşehir statüsüne kavuşacaktır. ancak büyük şehir statüsüne geçmek için 750.000 nüfusa sahip olmak şart. hükümet bu şartı iptal edecek.
türkiyede en güzel ciğer,kuşbaşı ve sade kebabın yapıldığı memleketim.kendine özgü şivesi ve farklı gelenekleriyle türk,kürt,arap sentezinin görülebileceği yerdir.