bir tür köpüklü şarap olan şampanya adını parisin champagne bölgesinden aldı.
1600'lerde, champagne yakınlarında, sonbaharda şişelenip eskimeye bırakılan bazı şarapların ilkbaharda tıpa fırlatmaya başladığı fark edildi. 1676'da manastır keşişi dom pierre şarapları inceledi ve teşhisi koydu: patlamanın nedeni, ikinci mayalanma sırasında ortaya çıkan karbondioksit gazıydı.ilk mayalanma şarap yapımı sırasında gerçekleşiyor.
günümüzde şampanya farklı yıllara ait kırmızı ve beyaz şarapların harmanlanarak ikinci kez mayalanması ile gerçekleştiriliyor. en iyiyleri champagne bölgesinde yetiştirilen chardonnay, pinot noir ve pinot meunier üzümlerinden elde ediliyor. bölgede yaklaşık 315 milyon şişe şampanya üretiliyor.
patlatılan şampanyanın mantarı saatte ortalama 47 kilometre ve saniyede 13 metre hız yapıyor. 10 gram alkol ve 80-100 kalori içeren bir kadeh şampanyada beş milyona yakın karbondioksit kabarcığı bulunuyor. kabarcıkların küçüklüğü şampanyanın kalitesine işaret.
traditional dry'ın bir litresinde 17-34 gram şeker var. demi sec bir şampanya türü. brut veya extra dry ise şeker miktarı en az olan grup.