Şaman kelimesinin kökeni olarak 3 temel gösterilebilir.
- Hindistan Pali'de "ruhlardan esinlenen kişi" anlamına gelen Samana
- Sanskritçe'de "budacı rahip" anlamına gelen samana ve
- Mançu dilinde "oynayan , zıplayan, devamlı hareket halinde" anlamına gelen Saman kelimelerinden türemiş olarabilir.
Günümüzde 650.000 civarında olmakla birlikte Moğolistan, Rusya, Kazakistan, Tacikistan 'da görülmektedirler.
Soyları Şamanlara dayanmayan ancak geleneği sürdürmek isteyen topluluklara ise Neo-Şamanist denmektedir.
zamani gelebildiginden saklanmasi iyi olabilicek, bilimum tahillarin saplarinin kurutulmus hali. zamani gelince insanligi hidayete erdirecekmis. su anlik buyukbas hayvanlara yem gorevini yerine getiriyor, zamanini bekliyor.
hava, su, ateş, toprak gibi doğa unsurlarına tapan ve hayatlarını o şekilde yönlendirmiş insanlardır. günümüzde kızılderililer, orta asya türkleri ve moğolların bazıları ve eskimolar kalmıştır.
Şaman - Gök tanrı tarafından bu göreve getirilen, güçlerle donatılan, Tanrı ile insanlar arasında aracı olan, bazı tanrısal nitelikler, gizli bilgiler taşıyan insandır. Şamanizm'de şamanın çok değişik görevleri vardır. Fala bakarak insanın geçmişi ve geleceği hakkında bilgi, haber vermek, kehanette bulunmak, büyü ve efsun yapmak, kurban kesmek ve özellikle de ruhlarla temasa geçerek çözümü mümkün fakat zor olan işleri yapmak şamanın başlıca görevleridir. Ölünün ruhunu öbür dünyaya göndermek, av avlamakta şanssızlığı ortadan kaldırmak ve ağır hastalıkları tedavi etmek de onun görevleri arasında yer alır.