lügatta Kuran talebesi olarak geçer fakat günümüzde belli bir camianın öğrencileri için kullandığı lakaptır, bazı tiplerin hiç tanımadığı insanlar hakkında hakaret olarak kullanması da bahsi geçen kişilerin karakterlerini yansıtan durumdur.
devletten iyi bir kadroyu kapmış, işinde gücünde, epeyce bir birikmişi olan düzenli maklubesini yiyen, artık eskisi gibi ekose pantolon ve kolormatik gözlük takmayı bırakmış gelecekten umutlu, yarın endişesi olmayan, 4 ayda zor yapılabilecek tayin işlerini 4 gün gibi ibretlik bir sürede hal yoluna koyan, iş, eş ve ev işleri birilerinde tanzim edilen elemandır.
bizim seyfi abidir kendileri. kendisini ne kadar çok sevsem de cemaatcidir. coca cola'da ''allah yok din yalan'' yazdığı için coca cola içmez. severim kendisini. ölümüne din hakkından konuşuruz. hele namaz kılmaktan anlımızın delindiği günlerdeki sohbetlerimiz çok koyu ve zevkli geçer. şakirt sohbetleri ayrı bir hazdır.
karşı fikirden biri olmayıverin hemen şakirt olursunuz. özgürlüksever kemalistlerin en büyük hobisidir. aferin size evladım, sizin gibi olmayan şakirt zaten. kaldı ki şakirt kelimesi de bir hakaret değildir.
böyle kezban gibi çükban gibi bir şeydir kemalistlerin gözünde.
kendi halinde müslüman olanlara bile takılmış lakaptır. sözlüklerde bunu rahatlıkla görebilirsiniz. islamofobikler birinin dinine küfrettiğinde karşı çıkanlara direkt şakirt damgası yapıştırıyorlar mesela. hiç bir şey bilmiyorsanız şu başlık bile yeterdir:
sogdcadaki eşkart kelimesi, takip etmek, peşinden gitmek anlamına gelir.zend dilinde de aynı anlama gelip haşa-karta kelimesinin takip eden anlamına geldiğine dair etimolojik çalışmalar vardır. sogdcadan, orta farsçaya, aşakart olarak geçmiştir, aynı anlamı taşır.
yeni farsçaya da ses evrimine uğrayarak şagird olarak geçmiştir, anlamı değişip, talebe, çırak olmuştur.
osmanlıya geçişi de 13.yüzyılda, yazılı kaynak olarak mukaddimetül-edeb'tedir.
bir düşüncenin, olgunun, kişinin vs. peşinden sorgusuz sualsiz giden kişiye denebilir misalen.
araştırmadan sallayarak "ilk anlamı öğrencidir, kur'an talebesidir onun taam mı?" diyenlere de denebilir.
uludag sozlukte bol bol bulunan tiplerdir. ve giderek de artmaktadirlar. bi bunlar bi de turk milliyetcilerinden kurtulsak bayram edecegiz ama yok iste.