şahitlik etmek

entry2 galeri0
    1.
  1. iki ucu boklu değnekten farksızdır. davalı ve davacı aynı işyerinden arkadaşınızdır ve olayların bu aşamaya kadar gelmesine sebep olanlar yaşandığında siz doğum iznindesinizdir, ancak yaşananlar size zaman zaman anlatılmaktadır. izin bitip de işyerine döndüğünüz zaman yapılan ilk toplantıda taraflardan biri diğerini ima ederek özlü bir sözü kullanır konuşmasının sonunda. sonra toplantı dağılır. bu olaydan bir süre sonra taraflardan biri beni arayarak şahit olarak adımı verdiklerini söyler. önümüzdeki hafta duruşma var. ve iki taraftan da psikolojik baskıya maruz kalıyorum. biri arkadaşım, diğeriyse artık aynı iş yerinde çalışmasam da bürokratik anlamda güçlü biri. neyse, velhasılı kelam, sağlam bünyeyi pert eden, düşmanın bile başına gelmesinin istenmeyeceği durumdur şahit olmak mahkemede.
    0 ...
  2. 2.
  3. gün itibarı ile içinde bulunduğum adli makam önünde gerçekleştirilen tanık olma durumu.

    rica üzerine şahit olmayı kabul ettim. aradan geçen uzun sürenin sonunda gün geldi ve sabah hiçbir şey olmamış gibi istanbul adalet sarayı'na doğru direksiyon salladım.
    dava, asliye hukuk kapsamındaydı. avukat hanım ve diğer şahitle beraber duruşmanın olacağı salonun yanında beklerken bile oldukça sakindim. mübaşir önce avukatları buyur etti. bir süre sonra da tanıkları ama tanıkları tek tek alacağını söyledi. mustafa abinin (72 yaşında) yaşına hürmeten önden girmesi için elimle hareket yaptım. feleğin çemberinden geçmiş bir hal içerisinde mimik yapmadan içeri girdi ve şahitlik yaptı. yaklaşık on dakika sonra mübaşir beni çağırdı. karşılıklı masalarda oturan dört avukatın ortasına geçtim ve arkamda beni dinleyenlerin varlığının baskısı altında vaziyet aldım.
    hakim bey konuyu özetledikten sonra yemin kısmına geçti. yeminimi edeceğim esnada salonda kim varsa ayağa kalktı ve hepsi bana baktı. o anda biraz gerilsem de kendimi toparlamayı bildim, namusum ve şerefim üzerine yemin edeceğimi söyledim.

    detaylara girip de daha fazla uzatmak istemiyorum fakat bu işin en sıkıntılı kısmı hakimlik makamında oturan kişinin ara ara durup sizi gözleriyle süzmesi oluyor. bazen beş saniye bile ne kadar uzunmuş diye düşünmeden edemiyor insan. acaba yanlış bir şey mi söyledim diye içten içe kemirir halde buluyorsunuz kendinizi. velhasıl her şeye rağmen dürüstseniz ve olanı anlatıyorsanız hakim hanım ya da bey sizi daha fazla yormuyor ve oturmanız gereken noktayı işaret ederek üstünüzdeki baskıyı sonlandırıyor.

    zor mu? hayır. stresli mi? zaman zaman evet.

    dipnot: ellerinizi önde birleştirmenizi salık veririm. aşırı mimiklerden ve el kol hareketlerinden kaçının zira hakim kişi bunlara çok dikkat ediyor kanımca. göz teması da önemli.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük