kanserojen etki yapar vücuda. televizyonun led ışığı dahi bariz zararlıdır uyku kalitesi için. "ben öyle seviyorum" diyenler de farkında olmadan uykularını alamazlar ve hücreleri yaşlanır bir şekilde.
herkes uyuyunca, korkudan bazen benim de yaptığım eylem. artık yapmıyorum, 2 tane gece lambası aldım onları takıyorum, zaten baya aydınlatıyor odayı da, gene de normal ışığın yerini tutmuyor, yaşımdan başımdan utanmasam şimdi gene ışığı açacağım da. işte.
annem hasta annesine bakmak için alti ay evden bizden uzak kaldi, kapidan çikarken eteyinden tutup 'anne ben sensiz uyuyamamki' dedim. annemse 'isigi açik birak uyurken, resmime bakarak uyumaya çalis' demisti. o günden simdiye kadar isigi kapatmiyorum uyurken..
korku filmi izledikten sonra kimi insanların yaptığı eylemdir. yalnızlık duygusu yaşayan insanlarda bu tür eylemlerin müptelası olmaya yakın bir diğer insan grubudur.
Küçük çocukların ışık açık olarak uyumalarına izin verilmemesi gerekiyor, çünkü ışık onları kanserden koruyan bir hormonun üretilmesini engelliyor. Doğal olmayan ve gece açık olarak bırakılan ışığa maruz kalan çocuklarda melatonin üretim kapasitesi düşüyor. işte, melatonin seviyesindeki bu düşüşün geçen yüzyıla kıyasla çocuklardaki lösemi vakalarında artışa yol açtığı düşünülmektedir. Özellikle 4-5 aylık bebeklerin bu konuda daha soruna açık ve korumasız oldukları düşünülmektedir, çünkü bu bebeklerin vücudları yeterli melatonin üretmemektedir. Texas Üniversitesinden Prof. Russel Reiter ebeveynleri bebek odalarında düşük yoğunlukta bir ışık uygulamaları için uyardı. Evvelce yapılan araştırmalar gece çalışan işçiler arasında meme kanseri veya diğer kanser türlerine yakalanma olasılığının daha fazla olduğunu göstermiştir. Gözleri görmeyen kişiler ile Arctic Halka içindeki ülkelerde yaşayan kişilerde kanser görülme oranı daha düşüktür. Londra' da yapılan çocuklarda ki lösemi ile ilgili bir konferansta tebliğ sunan Prof. Reiter "Ebeveynler gece ışık kullanma konusunda çok titizlik göstermeli ve iyi bir sebep olmadıkça çocukların ışık açmalarına izin vermemelidir" şeklinde bir uyarı yapmıştır. Bu hafta yayınlanan istatistiklerle belegelendiğine göre son 40 yılda lösemi teşhis yapılmış çocukların sayısı %50 artmıştır. ingiltere'de her yıl 15 yaşın altında 500 çocukta lösemi (kan kanseri) teşhisi yapılmakta ve yaklaşık 100 çocukta bu hastalık dan dolayı hayatını kaybetmektedir. Londra'da bulunan Imperial College'da moleküler neuroscientist (sinir bilimcisi) olarak görev yapan Russel Foster "Çocuklardaki lösemi vakalarındaki bu artışa normal olmayan bir şekilde ışığa maruz kalmak mı yol açıyor bunu tam bilemiyoruz. Ancak, diğer kanser formları hakkındaki bilgilerimizi incelediğimiz zaman bu gerekçenin hiç de mantıksız olmadığını düşünüyoruz." Bu konferansı organize eden Lösemili Çocuklar Vakfı bu hastalığın nedenlerini daha iyi anlayabilmek için 1 milyon ingiliz Sterlini tutarında bir fon yaratmıştır.