adına gravitasyon denen kütleçekim kuvvetinin başardığı hadisedir. birçoğumuzun da bildiği üzere dünya ve güneş arasındaki mesafe ışık hızı ile yaklaşık olarak 8.5 dakika gibi bir zamana karşılık gelmektedir. yani güneş birden ortadan kaybolsa aradaki bu mesafeden dolayı bizim bu durumu farketmemiz yaklaşık olarak 8.5 dakika kadar bir zaman alacaktır. çünkü güneş yok olduktan sonra bile son 8.5 dakikada yaydığı ışınlar hala dünya yolunda uzay boşluğunda seyir halindedir. şimdi gelelim gravitasyon kuvvetinin ışıktan hızlı gitmesi olayına, yine hepimizin bildiği üzere dünya güneş in çekim kuvvetinin etkisinde bu küçük yıldızın etrafında sürekli tur atmaktadır. güneş bir anda yok olduğu için dünya ya uyguladığı çekim kuvveti de eş zamanlı olarak ortadan kalkacaktır ve dünya uzay boşluğunda başka bir cismin çekim etkisine girene kadar başıboş halde dolaşmaya başlayacaktır. şimdi gelelim bilim dünyasının hayretler içinde kalacağı o sonuç kısmına; güneş ten çıkan ışınların dünya ya ulaşması 8.5 dakika kadar bir zaman alırken, aynı güneş in dünya ya uyguladığı gravitasyon kuvveti eş zamanlı olarak etki etmektedir. bu da demek oluyor ki çekim kuvveti ışıktan daha hızlı hareket etmektedir. ya da daha hızlı etki etmektedir de diyebiliriz.
hawking'in teorisine göre eğer böyle bir makine yapılabilirse paralel evrende zamanda yolculuk yapılabilir ve bu yolculuk sayesinde geçmişteki bir takım olaylar gözlemlenebilir.
geçmişi görmemizi sağlayacak olaydır. einstein iın teorisine göre hızlandığımızda geriye doğru işleyen bir tünele girip geçmişi görebileceğiz.basit olarak biz güneşi 8 dk gecikmeli görürüz. ışık hızında birşey görebilmemiz için ışığın bize doğru geliyor olması gerekir.