fotonlardan meydana gelir. fotonlar ise hem dalga hem parçacıklardan oluşur. dolayısıyla ışık, hem kütlesiz dalgalar hem de bildiğimiz kütleye sahip parçacıklar bütünü olabilir.
madde mi yoksa enerji mi diye hala tartışılır. enerji ise aynaya çarpım nedne yansır? madde ise ağırlığı,kütlesi neden yok?
Işığın parçacıklardan oluştuğu fikrini ilk kez Isaac Newton ortaya koydu. Sonraları ışığın dalgalardan oluştuğu düşüncesi yayıldı, ve rahatlardı; ta ki Max Planck bazı deneylerinde ışığın tanecikmiş gibi davrandığını farkedinceye dek. Işık sanki devamlı dalgalar değil de, enerji paketcikleri gibi geliyordu. Einstein ve Planck bu enerji paketlerini ışık quantumu veya foton olarak adlandırdılar. Fotonlar sanki birer parçacıklarmış gibi davranıyordu. Relativite (izafiyet) teorisine göre, bir parçacığın ışık hızında gidebilmesi için kütlesinin sıfıra eşit olması gerekiyordu! Demek ki ışığın enerjisi sadece kinetik enerjiydi; kütlesinden kaynaklanan hiçbir enerjisi yoktu. Einstein o güne dek açıklanamamış olan fotoelektrik olayını bu kavramla açıkladıktan sonra, bilim adamlarının ağzında yeniden 'ışık nedir?' sorusu gündeme gelmişti. Eğer ışık dediğimiz olgu parçacıklardan oluşuyorsa, frekans veya dalgaboyunun ne anlamı var acaba? Aslında sorulması gereken en iyi soru: "ışık gerçekten nedir?" Cevap: 'Hem dalga, hem parçacık Işığın bazı özellikleri sadece dalga olgusu (mantığı) ile açıklanırken (girişim veya kırınım gibi), bazı özellikleri ise sadece foton konsepti ile açıklanabiliyor (Fotoelektrik olay veya atomların enerji soğurması ve salması gibi).
hakkinda bu kadar az entry girildigini görünce sözlük yazarlarinin ya cogunun sözelci, ya hala ögrenci, ya bu konu hakkinda hic bir arastirma yapmadigini ya da bilgisini paylasmak istemeyen bencil kisilerin olusturdugunu düsündürdü.
isik insan gözü ile görülebilen elektromanyetik ışınımdir. Bu görünen bölüm elektromanyetik tayfta 380 nanometre (nm) ile 780 nm arasindaki dalga uzunlugudur, bu da frekans olarak 789 thz ile 384 thz eder. isinimin görülebilecegi sinirlar infrarot (kiziötesi) ve ultraviyolet (morötesi) isinimlari da isik olarak adlandirilir.
isigin vakum icindeki hizi 299 792,4574 ± 0,001 km/s dir, bu da 1973 yilinda Boulder grubu´nun ölcümüyle ispatlanmistir. 1983 yilindan beridir ise türkiye´nin de 1875 yilindan beridir üyesi oldugu CGPM (General Conference on Weights and Measures) tarafindan 299792,458 km/s sabitlestirilmistir. normal günlük görmüs oldugumuz isik hizi ise vakumdaki isik hizindan daha azdir.
ortamdaki isik hizi = vakumdaki isik hizi / ortamin kirilma indisi formülüyle hesaplanir.
bir kac kirilma indisi:
hava: 1,000298
su: 1,3
cam: 1,6
kuantum fiziginde isik klasik dalga olarak düsünülmez, aksine bir kuantum objesi olarak farz edilir. buna göre isik her bir enerjikuantumundan olusur, yani fotonlardan. bir foton aslinda bir element parcacigidir, yani kütle agirligi "0" olan bir bozondur.
maddenin fiziksel yapısındaki atomik etkileşim sonucu meydana ışıyan bir enerji türüdür. Kaynağından çıktıktan sonra bütün yönlere dağılır ve dalgalar şeklinde ilerler. Herhangi bir dalganın iki temel özelliği dalga boyu ve frekansıdır. Dalga boyu, birbirine komşu iki dalganın tepe noktaları arasındaki mesafedir.
Fizik biliminde, ışığın tanımlamaması gibi bir durum söz konusu değildir.
havadan ağır en hafif maddedir. bu yüzden havadan sonra sahip olunabilecek en yüksek hıza sahiptir. bugünkü fizik bilgisine göre hızına ulaşılması ya da geçilmesi mümkün değildir. ışık kendi ağırlığındaki bir maddenin ulaşabileceği maksimum hızdadır zaten. madde ağırlaştıkça ulaşabileceği maksimum hız düşer.
ha birisi sizin bildiğiniz fizik tümden yanlıştır. aslında şöyle bir şey vardır derse o zaman olabilir. bilim bu, olmayacak şey yok.
islamiyet öncesi türk destanlarında bir motiftir.bu motif destanların kuruluşunda kutsiyetten kaynaklanan hayat verici bir özelliğe sahiptir. destanların büyük kahramanları ve mukaddes türk çocuklarına annelik yapan kadınlar ilahi bir ışıktan doğarlar. şamanist inanca göre yerden on yedi kat göğe doğru aydınlanan bir nur alemi vardır ki burada tüm göz kamaştırıcı ışığıyla türk tanrısı oturur.