Kuantum mekaniğinde ki parçacık çiftlerinin davranış benzerliği kullanılarak ( kuantum dolanıklığı ) çok uzak mesafelere ışınlanabiliriz. Aslında bu bir seyahat değil iletişimdir. Hem burda hem de aynı zamanda milyonlarca ışık yılı uzakta olmak gibi. Mantığa ters geliyor ama zaten bu fizik dalının kendisi ters. bu konuda önümüzde ki on yıllar içinde çok büyük gelişmeler olacak diye düşünüyorum. Zamanın imparatorluğu yıkılacak gibi duruyor.
izafiyet teorisi-sicim teorisi, teoriden çıkıp kanun haline geldiğinde ve aynı zamanda yerçekimi ile zaman kavramlarının içi tamamen dolduğunda gidebiliriz diye düşünüyorum çünkü ışık hızına ulaşılmış olsa bile başka bir galaksiye gidene kadar dünyada milyon yıl geçer bu da önemini kaybetmiş olur.
fakat zamanda geriye gitmek imkan dışı iken ileride gitmek mümkün, ışınlanmanın da bir nevi zamanda ileriye gitmek olduğunu söylersek belki de çok çok ilerleyen zamanlarda dünyada milyonlarca yıl geçmeden yeni galaksilere gidilebilir.
15 temmuz 1969 aya yolculuk ile başlayan uzay yolculugundan şimdiye kadarki sureye kadar olan kisimdaki gelişmeyi bir hayal etsenize. hayal de etmeyin açın araştirin.
bilimde hiçbir şey imkansiz değildir. tüm teorilerin birgün once dogrulugunun sonra gerçekliginin kanitlanacagina inaniyorum.
o galaksilere birgün gidilecek. belki onlarca nesil bunu göremeyecek ama gidilecek.
Cevap: Gidemeyeceğiz...
Samanyolu galaksisi'nin boyutu 100.000 ışık yılıdır. Yani ışık hızını kullanarak bile kendi galaksimizin sınırlarından çıkamıyoruz. Komşumuz olan andromeda'ya ulaşmak milyonlarca yıl sürebilir. Ya kuantum sıçramasını keşfetmek ya da uzaydaki kestirme yolları (kara delik, vb.) bulmak gerekiyor.
Konuya yabancı olanlar için kısa bir bilgilendirme yapayım: Işık hızı, yaklaşık olarak saniyede 300.000 km'dir. Yani 1 saniyede hoop ay'dayız. Galaksimizden çıkabilmek için, saniyede 300.000 km hızla tam 100.000 yıl boyunca direksiyon sallamak gerekiyor. Hey yavrum hey!
(bkz: solucan deliği).
Ayrıca şu anki teknoloji ile ışık hızından hızlı gidemiyoruz belki ileride kat be kat hızlı gidilebilir.
Bir diğer tez zaman kavramının farkliligindan kaynaklanan durum. Intetstaller izleyenlerin aklına gelebilir.
O zaman başka problemler çözülebilir. Ornegin insanların 500 1000 yıl uyuyacağı bir teknoloji ve bunların gideceği çok güçlü enerjili yakıt kurabilirler. Böylece bizim için asıl sorun olan enerji çözülürse devamı gelir.
Lakin ışık hızının yarısı dahi olsa hatta 3/1 i bile olsa bile gerekli. Aksi taktirde saatte 100 bin km gitmek oldukça oldukça düşük bir hız.
keşfettiği mağarayı evi belleyip sopalarla hayvan kovalayan mağara insanından Mars’ta kolonileşen uzay insanına evrimleşebildiğimiz için pek de imkansız görünmeyen sorunsaldır. tek sorun buna bizim şahit olmamız zor görünüyor.
Uzayı bükebiliyorsak olduğumuz yerde dursak da olur. Niye ışık hızında gidip sabit kalmaya çalışıyoruz ki? Bükelim uzay ve zamanı galaksileri dibimize getirelim.