ışık hızını aşamazsak galaksilere nasıl gideceğiz

    2.
  1. 500 t ile. mutlaka geçiyordur oralardan da..
    22 ...
  2. 6.
  3. 40.
  4. 1.
  5. Sözlüğe sorulan bir soru. Tam soru şu şekilde:

    ışık hızını aşamıyorsak diğer galaksilere nasıl ulaşacağız? Sonuçta ışık hızı evrendeki nihai hız limiti. Bu hızda gidersek en yakın galaksiye 2.5 milyon yılda ulaşabiliyoruz. Tabii zaman göreceli malum. Biz oraya ulaştığımızda Dünyada 2.5 milyon yıl geçmiş olacak. Yani dünyadakilere göre 2.5 milyon yılda oraya varıyoruz. Yolculuk yapanlar için ise zaman bir insan ömrüne sıgacak şekilde daha kısa sürecek evet ama bu sefer de g kuvveti denen sorundan ötürü yolda giderken spagetti gibi uzayıp atomlarımıza ayrılacağız. Buna dayanamayız yani.

    Evet nasıl gideceğiz? Meme yerine biraz da buna kafa yorun bakalım.
    9 ...
  6. 28.
  7. Cevap: Gidemeyeceğiz...
    Samanyolu galaksisi'nin boyutu 100.000 ışık yılıdır. Yani ışık hızını kullanarak bile kendi galaksimizin sınırlarından çıkamıyoruz. Komşumuz olan andromeda'ya ulaşmak milyonlarca yıl sürebilir. Ya kuantum sıçramasını keşfetmek ya da uzaydaki kestirme yolları (kara delik, vb.) bulmak gerekiyor.

    Konuya yabancı olanlar için kısa bir bilgilendirme yapayım: Işık hızı, yaklaşık olarak saniyede 300.000 km'dir. Yani 1 saniyede hoop ay'dayız. Galaksimizden çıkabilmek için, saniyede 300.000 km hızla tam 100.000 yıl boyunca direksiyon sallamak gerekiyor. Hey yavrum hey!
    4 ...
  8. 4.
  9. Bu arada şöyle bir durum da var. Nereye gidersek gidelim zaten galaksi kümeleri birbirinden ışık hızından daha hızlı bir şekilde uzaklaşıyor. Tabii bu bir yanılsama. Yani evren o kadar hızlı genişliyor ki içindeki galaksi kümeleri arasındaki mesafe ışık hızından hızlı bir şekilde artıyor.

    O zaman bu durumda olduğumuz yerde dursak da, oralara gitsek de bir zaman sonra gözlemlenebilir evren çerçevemizde yalnızca içinde bulunduğumuz galaksi kümesi kalacak. Yani her türlü evrende yalnız kalıyoruz.

    Yine de bu bir teorik öngörü. Yalnız kalmayız, kesin yanlış bildiğimiz şeyler var diyorsanız o zaman nasıl gideceğimiz daha bir önem kazanıyor.
    5 ...
  10. 33.
  11. izafiyet teorisi-sicim teorisi, teoriden çıkıp kanun haline geldiğinde ve aynı zamanda yerçekimi ile zaman kavramlarının içi tamamen dolduğunda gidebiliriz diye düşünüyorum çünkü ışık hızına ulaşılmış olsa bile başka bir galaksiye gidene kadar dünyada milyon yıl geçer bu da önemini kaybetmiş olur.

    fakat zamanda geriye gitmek imkan dışı iken ileride gitmek mümkün, ışınlanmanın da bir nevi zamanda ileriye gitmek olduğunu söylersek belki de çok çok ilerleyen zamanlarda dünyada milyonlarca yıl geçmeden yeni galaksilere gidilebilir.

    (bkz: izafiyet teorisi)
    (bkz: sicim teorisi)
    (bkz: ivme) ...

    bilinmeyenler bilindiği zaman sır olarak görülen bu evren mutlak bir gerçekliğe bağlanacaktır.
    4 ...
  12. 11.
  13. Işık hızına ulaşsak bile en yakın galaksi 2 milyon ışık yılı uzaklıkta. Hadi diyelim ki aştılar ışık hızını, bu yolu ne kadar kısaltacak. Diğer galaksilere gidebilmek sadece bir hayal.
    3 ...
  14. 17.
  15. ilk defa uludağ sözlükte böyle güzel ve tartışılıp bir şeyler öğrenilebilecek bir başlık görüyorum şoktayım.
    3 ...
  16. 36.
© 2025 uludağ sözlük