ışık hızında gidebilen bir araba var mı ki farlarını açabilsin sorusu akıllara gelir.
gün geldi ışık hızında bir araba yapıldı diyelim ki hemen akıla bu benzin fiyatlarıyla o iş yatar dedirtiyor.
alternatih bir enerji ile araba çalıştırıldı ışık hızına ulaşıldığında zamanda yolculuk yapıp kendine çarpmayacağı ne malümdür sorusu ile karşılaşılır.
tüm olumsuzlukları aşıp ışık hızına ulaştıktan sonra farları açarsak sanırım farlar gözümüzü alır.* , *
(bkz: paradoks)
bilinen evrende hic bir sey isiktan hizli gidemez, fizik kanunudur; bir cisim ancak tum kutlesini yitirecek derecede hizlandirilsa en fazla isik hizinin yakinina yaklasabilir. ancak evrenin kendisi isiktan daha hizli genisler. bu arabanin iste bu evreni genisleten kuvvet ile ayni "alasim"dan (madde diyemeyiz baska bir sey diyelim) yapilmis olmasi icab eder. bu aracin farlarindan ise bizim bildigimiz maddenin kutlesini kaybetmis hali, yani isik fotonu cikamaz. ciksa ileri degil geriye gider. bu hayali alasimdan yapilmis arabanin farlarindan yine bu bilmedigimiz fantastik alasim'in aydinlatma -yada karanliklastirma- dalgasi yayiliyor olmalidir. bunlar da zaten en hizli seyin isik oldugu bu maddeler evreninde pek bir anlam ifade etmez.
Bunu bir akilyurutme ile anlayabiliriz:
Diyelim bir suru araba var ve her biri degisik azami surat kapasitesindeler. En hizlisinin ismi de "isik" olsun. kimse bu "isik" isimli arabayi gecememektedir, cunku bu araba bulundugu maddi alemin, teknolojinin, agirlik kaybinin son sinirinda yapilmistir, ve bu nedenle hiz konusunda o araba alemlerinin bir cesit olcu birimi olmustur. daha hizli araba hala hazirda bilinen herhangibir teknoloji ve/veya guc ile yapilamaz.
Derken bir gun, cok daha hizli bir alem farkedilir (diyelim kara madde/kara enerji). bunlar bildigimiz maddeyi degil, baska alasimlari, kanunlari, vesaireyi kullanarak bizim "isik"tan daha hizli gidebilme imkani tanimaktadir. bunu farkeden araba teknisyenleri bu yeni alemde "isik"tan hizli araba uretmis olsunlar. "isik"i da yaptiklari arabanin onune baglasinlar. beraberce giderlerken, birden bu yeni ve hizli arac "isik" i uzerinden ativersin (isterse far gozunden salsin), ne olacak, "isik" bu yeni arabadan daha hizli gidemedigi icin geri kalacak, cunku onun hizi atildigi araci yakalamaya yetmemektedir.
Bunu bir deney ile de anlayabiliriz:
Diyelim ki sizin kendi kosma kapasiteniz "isigin hizi" olsun. bir arabanin on kaputuna cikin ve sizi sevenlerinizden arabayi surmelerini isteyin. araba saatte 50 km bir hiza ulasinca kendinizi arabadan serbest birakin ve kosun. Arabadan daha hizli kosamadiginizi farkedeceksiniz. Daha iyi anlamak icin kendinizi arabanin far tarafindan yola atiniz. Fakat bunu yaparsaniz bu kez on tekerin altinda kalarak deneyin sonucunu gorememe sansiniz olabilir. bu nedenle bir arkadasinizdan yada bir akrabanizdan bunu yapmasini rica ediniz. yasini basini almis olanlari onerecegim, hani bir terslik olursa nasil olsa yasamis yasayacagi kadar der geceriz; ancak o zaman yasli oldugu icin sizin gibi "isik hizi"nda kosamayacak, ve koca deney murdar olacaktir.
ışık hızını geçerse zaman geriye doğru gitmeye başlayacağından arabanın içindeki yazarın gerizekalılaşmaya başlayacağını söyleyebiliriz. gece de geç tabi.
ışık hızını kendi uzay ve zamanınızda konvensiyonel teknikleri kullanarak aşamazsınız. ışık hızını aşan cisim enerjiye dönüşecektir.
enerji farlarını açamaz.
aslında hiç bir şekilde ışık hızını geçemezsiniz, ama kuralların etrafından dolaşılabilmektedir.
ışık hızını göreceli olarak aşmanın tek yolu iki nokta arasındaki en kısa mesafeyi bir çizgiden de kısa hale getirmektir.
teorik olarak solucan delikleri yaratıp, oluşan hiperuzay koridoruna girerek diğer noktadan çıkmak mümkündür, bu da uzayı bükmektir, 500 sene sonrasının teknolojisidir.
paradoks değildir.şöyleki sen ne kadar hızlı gidersen git ışık senden ısık hızı kadar hızlı gider...fakat zaman yavaşlar.ayrıca teorik olarak işık hızına ulaşmak imkansızdır.
(bkz: impossible is nothing)
(bkz: nothing else matter)
Dönemin forumlarında sayfalarca tartışma konusu olup hala sonuca ulaşamamış eylemdir. Arabanın ışık hızında gidebiliyor olup fara ihtiyacı olması ayrı bir ironidir. Işık hızında giden arabanın farlarının açılmamasından daha iyi bir olgudur.
(bkz: Stop lambası çalışmayan ferrari)
ışık hızıyla sadece fotonlar seyahat edebilir ve foton da foton salamaz, yani farlarını yakamaz! en basit şekilde durumun neden imkansız olacağını ve gereksiz bir sorunsalın içine kendimizi neden atmamız gerektiğini bu şekilde anlayabiliriz!
ışık hızı aşılamayacağı için, başarısız olacak eylemdir. saçılan fotonlar aynen geri gelir. yeni yayılanlarla çarpışır ve kör nokta oluşur. bir aralar odtü fizik bölümünün de başlıca tartışma konularından biridir. bir hocamızın dediğine göre;
"ışık hızı sözkonusu olduğunda, klasik fizik işlemez. modern fizik kullanılmalıdır. bu durumda klasik fiziğin bağıl hız yasalrı iptal olacağından düz mantıkla c + c = 2c denmesi mümkün değildir. ışık hızı bizim evrenimizde aşılamaz. bu durumda ışık hızında hareket eden bir cismin kütlesi sonsuzdur ve cisim "bükülür", zaman boyutunu kaybeder. yani ışık fiziksel olarak zamanda hareket etmez. dolayısıyla saçılan foton da cisimle birlikte davranış gösterir. zamanda hareket etmeyen bir etki, değişime neden olamaz. yani yayılan foton zamanda değişim göstermeyeceğinden bizim boyutumuz için etki göstermeyecek, "aydınlatmayacaktır"."
saygıdeğer "kuramsal mekanik" hocamız bunu anlattıktan sonra yüzlerde hafif gülümsemeye müteakip hocamızın suretinde muzip ve "hadi dağılın şimdi" gibilerinden bir ima oluştuğunu da belirtmek isterim.
elektron hareketi ışık hızını aşamayacağından dolayı, araç ışık hızına ulaşsa bile aracın tüm atomları ayrışır ve aracı oluşturan tüm atom ve atomaltı parçacıklar düzensiz şekilde evrene dağılır. (yanmaz, birden bire dağılarak yok olur).
sonucu paradoks olmayan önşart. anlatılmak istenen, paradoks sanılan şeyin aslında var olmamasıdır.
araba ışık hızında gitmese de, diyelim ki saatte 5km (yazıyla beş) hızla hareket ediyor, yine farlardan çıkan ışığın ışık hızından daha yüksek bir hızla gitmesi beklenir. amma ve lakin ki öyle değildir.
bilinen evrende hiçbir şey ışıktan daha hızlı hareket edemez. ışığın kendisi bile.