Anlık hızdır. Bi çok fizikçiye ve kuantum fiziğine göre, ışık hızı ile bir duvara koşmayı başarabilirseniz, kendinizi duvarın arka tarafında bulabilirsiniz.
saatte 300 bin km hıza sahiptir ışık hızı... eğer bir insanın ışık hızıyla hareket ettiğini düşünürsek dünyadaki normal yaşama göre daha yavaş yaşlanacaktır.
emenike nin koşarken yakaladığı hızdır adam gibi ışık kadar hızlı vesselam.
doğada var olan en büyük hız. pratik olarak ispatlanamamış da olsa doğada, ışığın kendisi de dahil olmak üzere hiçbirşeyin, ışık hızından daha hızlı hareket edemeyeceği kabul gören teoridir.
normalde hız göreli bir kavramdır, yani bir nesnenin hızından bahsederken aslında sabit kabul edilen bir mesnede göre olan hızından bahsedilmektedir (ki bu genellikle dünyadır). yani saatte 100km/h ile giden bir otobüste öne doğru 10km/h hızla koşarsanız müavin size höyt der ama bunun yanında sabit kabul edilen dünyaya göre hızınız 110km/h'dir. ama elinizde koştuğunuz yöne doğru tuttuğunuz bir el feneri varsa "fotonların hızı"="koşma hızınız"+"ışık hızı" değildir. fotonlar, sabit kabul edilen objeden ve ışık kaynağının hızından bağımsız olmak üzre, ışık hızı ile hareket ederler. misal, ışık hızında koşabilirseniz eğer fenerden fotonların uzaklaşamadığını görürsünüz. nası görürürüm fotonları tek tek demeyin. ışık hızında koşabiliyorsanız, fotonları haydi haydi görürsünüz bence.
yıllar sonra gelen edit: o zamandan bu zamana bi dünya şey bulundu, bağlı olarak bu 2001'de yazdığım şey neredeyse tamamen güncelliğini kaybetti. sağda solda buna güvenip millete artistik yapmayın. 2012 bilgileri ile gelir birisi, yamulursunuz.
aşılamaz sanılıyor. bence bir şeyin aşılamaz olması imkansızdır. iki bin yıl önce yaşayan insana, cep telefonundan foto çekiyorum, wifi var böyle havada ağlar, ekran var film izliyorum desen o kadar imkansız, o kadar olanaksız gelirdi ki... bu ışık hızı da aynı şey.
Bunu her duyduğumda 6-7 sene önce lisedeki fizik hocamın bu kavramı abartırken çektiği çileyi hatırlarım. Şunun hızının bilmem kaç katı olduğunu düşünün vs...
ışığın uzay boşluğunda, saniyede 300.000 kilometre hızla gitmesi. bakın, biraz düşünün.
bir araba içerisinde saatte 150 km hızla gittiğinizi hayal edin. bir de bu hızı aynı kefeye koyun ve bu hız karşısında içinde bulunduğunuz araba yerinde sayan bir obje olur sadece. dünya etrafında bir saniyede 7 tur atabilecek bir hız, bir nefes alışverişinizde 1 milyon kilometre yol katettğinizi de koyun bir kenara. muazzam, akıl almayan bir hızdır.
sorun motor gücünde değil ki. ışık hızına yaklaştıkça kütlesi artar. kütle arttıkça hızı düşüşe geçer. velev ki düşüşe geçmesine rağmen aştı, o zaman da parçalanır. velev ki parçalanmadı, o hıza ulaşırsa sonsuz bi kütleye dönüşür.
ışık hızı boşlukta tam olarak 299.792.458 m/s'dir. evrendeki hiçbir madde ve enerji bu hızdan daha hızlı gidemez. hiçbir bilgi bu hızdan hızlı iletilemez. kütle ışık hızına yaklaştıkça sonsuza gider ve kütlenin hızını arttırmak için gerekli enerji de aynı şekilde sonsuza yakınsar. uzayın dokusu veya diğer bir deyişle higgs alanı hiçbir şekilde kütlesiz herhangi bir maddenin ya da enerjinin ışık hızını aşmasına müsaade etmiyor. kısacası bu hız evrendeki tüm fiziksel olgular için bir üst sınırdır, evrensel bir sabittir. bu hızı aşamamak "uzayın yapısının bu şekilde olması"ndan ötürü böyledir. yani ışığın hızının neden bu sayıda sabitlendiği bilinmiyor. aslında bu sayı bambaşka bir sayı da olabilirdi ancak böyle bir durumda evrenin kuralları tamamen değişmiş olacaktı. ışığın hızı buraya kadar aşılamıyor dedik ancak kuantum ışınlama ve dolanıklık olaylarına girdiğimizde durum farklılaşıyor. zira bahsettiğim durumda bilgi sonsuz hızlı bir şekilde iletilebiliyor ve bu gerçekten çılgınca, deneylerle bir çok kez kanıtlanmış, üzerinde henüz araştırmaların devam ettiği bir gerçeklik. hatta öyle ki einstein zamanında çökertmeye çalıştığı ve tamamen saçma bulduğu bu gerçeklik için dalga geçercesine "spooky action at a distance" gibi ifade kullanıyor. ancak bunların hepsi gerçek ve einstein'ın bunu zamanında komik bulması açıkçası evrende kim bilir daha hangi gerçekliklerle karşılaşacağız düşüncesini akla getiriyor.
2011 yılında CERN'de ışık hızının aşıldığı duyurulmuştu. Bu haberin ardında nötrinolar bulunuyordu. Ancak daha sonra, fizikçilerin nötrinolar üzerinde yaptıkları bu ölçümlerde hata olduğu anlaşıldı. Artık biliyoruz ki nötrinolar ışıktan hızlı değil.
Einstein'in denklemleri şunu söylüyor; uzay-zaman homojen bir doku olduğu için, uzayda maksimum hıza erişmek ancak zaman içindeki hareketin tamamen uzaydaki harekete yönlendirilmesiyle mümkün. Kabaca özetlersek, hızı artırmanın tek yolu zaman içindeki hareketi azaltmak. Bu yüzden ışık hızına ulaşan bir nesne artık zamanda hareket edemiyor olur. Fotonlar da ışık hızında hareket ettikleri için "zamansızlar". Bir foton olsaydınız, sizin için zaman diye bir kavram olamazdı. Çünkü ışık hızında zaman durur. Işık yavaşlamaz; Büyük patlamada oluşan fotonlar bugün hala aynı anı yaşıyor.
Peki herhangi bir nesneyi, bir şekilde ışık hızına çıkarmamız mümkün mü? Einstein'ın formülü bu tür çabaların asla başarıya ulaşmayacağını söyler. Çünkü bir şey ne kadar hızlı hareket ederse enerjisi o kadar artar ve bir şey ne kadar çok enerjiye sahipse kütlesi de o kadar artar. Bir nesnenin kütlesi ne kadar artarsa hızını artırmak da giderek o oranda zorlaşır. Bir yerden sonra kütlesi sınırsız artacağından ışık hızına ulaşması ya da bu sınırı aşması mümkün değil.
Fakat ışıktan hızlı hareketin bazı sıra dışı örnekleri de vardır. Örneğin evrenin genişleme hızı her noktada aynı değildir; bazı bölgelerde ışıktan bile hızlı genişliyor. "Hızlı" sözcüğünü kullanıyor olsak da bu durum biraz karışıktır; çünkü evrenin genişlemesinin ölçütü hız değildir. Yeni şişmeye başlayan bir balon düşünün; üzerinde örneğin renkli küçük daireler olsun. Şişmeye başladıkça daireler birbirinden uzaklaşır. Ama o sırada dairelerin hiçbiri balon üzerinde hareket etmez. Yani başta oldukları noktada kalmaya devam ederler, bu sırada aralarındaki boşluk genişler. işte evrenin genişlemesi de böyle bir şeydir. Biz de o dairelerden birinin (Samanyolu) içinde olduğumuz için diğerleri bizden uzaklaşıyor. Dolayısıyla aslında hareket eden bir şey olmadığından Einstein'ın uzay-zamana yapıştırdığı hız kuralı da ihlal edilmemiş olur. Işıktan hızlı olan bir diğer şey de kuantım dolanıklık. Birbirlerine, evrenin çok uzak bölgelerinde olsalar bile bağlı kalabilen elektron çiftleri kendi aralarında ışıktan hızlı iletişim sağlıyor. Ancak bu iletişim de Einstein'ın bahsettiği bilgi aktarımı dahilinde değil çünkü bunun "kullanılabilir, anlamlı bilgi" olduğu söylenemez.Özetle hiçbir şey ışıktan hızlı değildir. Işıktan hızlı olmak için tek bir şansımız var; Uzayı iyice büküp, zamanda kestirme yol açabilen bir solucan deliği oluşturmak ve bunun içine atlamak. (Popüler Science, Temmuz 2016)