Karanlık zaten vaki olandır, her yer karanlık, karanlığın içinde ışık olduğundan işik hizi hesaplanir, yani yildiz ve gunesi sok yerinden gor dunyayi *
bir çeşit yanılgı. ışık-aydınlık-iyilik üçgeni'ne benzer şekilde karanlık-cehalet-kötülük üçgenini kurduğumuzu varsayarak; karanlığın da 3 çita kuvvetinde olduğunu pekala söyleyebiliriz. "kötülükten korktuğum kadar ölümden korkmam. çünkü kötülük ölümden çok daha hızlı koşar" diyen sokrates dayı yanılıyor olamaz.
sözlüğümüzdeki binlerce değerli fizikçi ile gurur duymama sebep olan soru. işte türkiye'Nin bilim ve teknoloji gücü. ama nedense hala sözlükte yazıyorlar. evet.
ilahi ışıklar eşliğinde aydınlanıp gökyüzüne doğru yükselmeye sebep olan bir soru. öncelikle gölge hızı nedir buna biraz değinelim.
gölge hızı ışık hızı gibi bir hızdır ve ışıktan hızlı hareket edebilir, yani görünürde. peki işin aslında neler oluyor?
eğer ay'a doğru batman filmindeki gibi bir projektör ışığı tutsaydık ve projektörün önünde elimizle tavşan işareti yapsaydık gölgesi mantıken ay'ın bize gözüken kısmının neredeyse tamamını kaplayacaktı. tavşanı dünya'da bir kaç santim yana gidecek şekilde hareket ettirdiğimizde ise gölgesi ay'da kilometrelerce yol kat edecekti. bu durumda karanlığın hızı vardır ve ışık hızından büyüktür diyebilir miyiz? eğer bunu dersek bir yanılgıya düşüp gölge kavramının ışık gibi herhangi bir madde türü olmadığı gerçeğini de es geçmiş oluruz. daha doğrusu gölge gerçekte bir foton eksikliğidir ve hızının bir madde olan foton hızı ile karşılaştırılması da mantıksız olur. gölge görünürde ışıktan hızlı hareket edebilir ancak gölgenin bilgisi ışık hızını asla geçemez. bizi burada ilgilendiren de zaten bilginin iletimidir. yani dünya'da oynattığımız tavşanın gölgesi ay'daki a noktasından b noktasına herhangi bir bilgi taşımayıp ışıktan hızlı bir şekilde gitmemiş olur. işin aslında gölge a noktasından b noktasına hareket etmeyip aksine ışık hızında bizden önce a noktasına sonra da b noktasına doğru hareket eder. tabii gerçekte gölgenin hareket etmesi diye bir durum da söz konusu olmadığından bu durum sadece bir illüzyondan ibarettir diyebiliriz.