doğrusu "boşluktaki ışığın hızı aşılabilir mi?" olması gereken soru. bir ortam, yani madde içerisinde ışık hızı c'den daha küçük olduğundan aşılabilir çünkü. nükleer reaktörlerde rastlanan bu duruma (bkz: cherenkov ışıması) denir.
ayrıca elektromanyetik dalgalarda faz hızı ve grup hızı olmak üzere 2 kavram bulunur. bunlardan faz hızı ışık hızını geçebilir bazı ortamlarda. ancak faz hızı dalganın bilgi taşıma hızı olmadığından bu pek de önemli bir konu değildir.
varsayımsal parçacıklar olan takyonlar ışıktan hızlı olabilir. ancak dediğim gibi bunlar varsayımsal. henüz bir gözlemle elde edilmiş değiller.
bütün bunları bir kenara bırakıp, ışığın hızını boşlukta aşabilir miyiz sorusuna cevap ararsak, cevabı yine bazı varsayımsal kavramlarda bulabiliriz. (bkz: solucan delikleri) ya da (bkz: warp) motorları gibi... bu 2 kavramda fiziksel olarak ışıktan daha hızlı olmamız söz konusu olmasa da, olayı gidilecek yere ışıktan önce varmak konusu üzerinden düşünebiliriz. örneğin bir solucan deliği uzayın 2 noktası arasında kestirme bir yoldur. bu yüzden ışığın aldığı yolu ışığın aldığı hızla almadan, kısa yoldan istediğiniz noktaya varırsınız.
warp motoru ise evrenin kendi dokusu üzerinde bir çeşit "sörf" yapmaktır. yani aslında hızla ilerleyen şey evrenin kendi dokusudur, ama siz tıpkı bir sörfçü gibi aracın içerisinde durur ve o hızdan yararlanırsınız.
bahsi geçen bu iki kavram doğrudan gözlenmemiş ya da hayata geçirilmemiş olsa da, matematiksel olarak mümkün olaylardır. zaten bu da fizikte varlığı kesinleşen kavramlar için olmazsa olmaz bir kuraldır. eğer bir şeyi matematikle ispatlayamazsanız, orada sıkıntı vardır. matematikle ispatladığınız şeyler ise var olmak mecburiyetinde değildir, ama var olmaları da doğaya aykırı değildir.
Atom altı seviyede ışık hızı geçilebiliyor az olsada fakat şimdilik daha büyük cisimler için zor gözüküyor. Düz mantık olarak düşünecek olursak eğer solucan delikleri kullanilarak ışınlanma işini yapabilirsek, kâğıt üstünde ışık hızı aşılmış olur.
Onu aşacak bir bedene sahipsen neden olmasın diyebileceğim başlık. Örneğin melekler nurdan yaratılmıştır. Bu nurâni varlıklar ışıktan daha hızı hareket ederler. Şuan bu insanoğlu için pek mümkün görünmüyor. insan önce kendi nefsini aşsın da ışık kusur kalsın. O yeter ona. Öbürü Lazım değil.
Şimdi detaylari hatirlamiyorum ama Bir ara bir yerde okumustum. Yanlis hatirlamiyorsam veri transferinde aşılmışti işık hızı.
Bunu insana uygulamak mumkun olur mu? Olsa bile insan oyle bir kuvvete dayanabilir mi? Yoksa baskı altinda bir noktadan sonra atomlarina mı bölünür? Bunlarin hepsi simdilik muallakta.
Mesele ışık hızını aşmak değilde zaman kavramını aşabilmek bence. Zamanı kontrol edebilen insan her türlü hızı da aşabilecektir lakin yaşadığımız evrende bu henüz mümkün görünmüyor.
Herhangi bir cismi ışık hızına ulaştırabilmek için sonsuz enerji gerekiyor. Bu yüzden zaten ışık hızı bir " üst limit" olarak bilinir. Hani onu aşmayı geçin, ulaşmanız dahi imkan dahilinde değildir. Özel tasarlanan birkaç uzay aracının ışık hızının %30-40'larına kadar ulaştırılabilmesi hedefleniyor. Işık hızına ulaşabilmek demek, evrendeki tüm enerjiyi kullanmak demek. " sonsuz " kelimesinden kasıt budur. imkansızlığını bu durumdan daha iyi anlayabilirsiniz.
Şimdi bazı aklı evveller " hocam o halde e=mc2 noluyor ? Işık hızının karesinden bahsediliyor " diyebilir. Ki bu saniyede 90,000,000,000 kilometre yapıyor aşağı yukarı. Ama tabii ki evrende böyle bir sürat söz konusu değil. Einstein amcamız ışık hızının karesi diye betimlediği şey aslında enerjinin birimi joule'e eşitlemesinden dolayıdır.
Işık hızına ulaşabilmemiz mümkün değil. Ancak zamanda yolculuk yapmamız mümkün. Klasik bilim-kurgu öğelerinden bahsetmiyorum. Işık hızında seyehat etmek demek zamanda yolculuk demek. Biz biraz daha yavaş seyehat edebilir, zamanda atlamalar yaşayabiliriz. Eminim ki birkaç bin yıl sonra özel sistemlerle insanlar dondurulabilip, uzun süreler uyutulup, gelecekte başka bir zamanda uyandırılabilecek. Bu daha mantıklı bir hedef.