zamanında ben çocukken (1988-89) istanbul-fatih'teki değişik dizaynlı apartmanımızın (apartmanı kare olarak düşün ortası boş açık hava) orta yerinde bulunan bir bitkiydi. tabi bir kaç kere yanlışlıkla dokunup acısını çektiğimi hatırlarım. tabi o zamanlar nereden bileyim bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini, sağlıklı olduğunu.
çok yıllık, yaygın dağılım gösteren, birbirine dolanmış kök sistemi bulunan, kümeler oluşturan, 30-150 cm boyunda bir bitkidir. özellikle türkiye'de yetişen türü dioik, nadiren monoiktir. yapraklar geniş kısımda ovat, daralan kısımda lanseolattır. yaprağın boyutları 4-11 x 3-10 cm, dentat ve akuminattır. dişi ve erkek çiçek durumları benzer formdadır, 8 cmye kadar uzayan dallanmış yapılardır. dişi çiçekler göze çarpan eflatun renkli penisillat stigma taşırlar. periantın ic taraftaki çift segmenti 1,5 cmye kadar gelişir; tüm yüzeyi tüylerle kaplıdır. urtica türleri afrika, kuzey ve güney amerika, avusturalya, asya ve avrupada yaygın olarak yetişmektedir. türkiyede 5 türüyle temsil edilen urtica cinsi ülkemizin her yerinde ormanlarda, kayalıklarda, akarsu kıyalarında yaygın olarak görülmektedir. ormanlarda, güneş görmeyen dere kenarları ve kayalarda 2700 m yüksekliğe kadar yetişir. isırgan her iki yarım kürenin tropikal ve subtropikal alanlarında yaygın olarak yetişir. türkiye'de ise açık ormanlık alanlarda, nehir ve yol kenarlarında kendiliğinden yetişen bir bitkidir. özellikle karadeniz bölgesi'nde yoğun olarak yayılış gösterir.
Yol kenarlarında, tarlalarda, bahçelerde kendiliğinden yetişen; doğanın sunduğu şifalı bitkilerden biri.. Kan dolaşımını artırma, bağışıklık sistemini güçlendirme, kanı temizleme gibi pek çok özelliği bulunur.Latince'deki adı "Urtica"(yakan) olan, koyu yeşil ve dikenli yaprakları bulunan ısırgan otu, neredeyse tüm toprak türlerinde yetişir.
adi karad hasin ve yakici bir bitkidir. binbir derde devadir. sac bakimi, cilt bakimi, romatizma hatta kanser tedavisinde bile yardimci bitki olarak kullanilmaktadir.
gittiği her yerde ve bulduğu her fırsatta maceraya atılan bünyeye acı şekilde ders vermek suretiyle kendini tanıştıran yakıcı ve allerjen bitkidir. 'bisikletle alçak bir evden alttaki inşaat kumlarına atlayıp oradan yola çıkarım ola ki çıkamazsam ne var ki şu ilerdeki otların içine düşerim' şeklinde tarzanca planlar kurulmamalı, kurulursa da içine düşülebilecek bitki topluluğunun ne olduğuna dikkat edilmelidir. zira apartmanlar arasında büyümüş bir çocuksanız ısırganlar ve çevredeki diğer saygıdeğer bitkiler hakkında bilgi edinmenizde fayda var.
Avil ve Clarinase tüketmenin finaline ulaştıktan sonra, alerjimi ne yapsamda geçirsem derdi tavan yaptığında imdadıma yetişmiş bitkiye verilen isim. Çay gibi demlenip içildiğinde alerjik rinit semptomlara oldukça iyi gelmektedir.
senede en az bir kere tüketilmesi gereken naçizane bitkidir.
yürümeyi ögrenmiş gibi dursanız da aslında kendiniz sağa sola vurduğunuz, durmadan yerlere kapaklandıgınız çoçukluğunuza ait köy maceralarınız varsa ve bu bitkinin çevresinde dolanma gibi bir talihsizlik yaşadıysanız yazık size. sizi anlıyorum.