adı geçen terime meraklı kişiye en uygun meslekler arasında metalürji ve malzeme mühendisliği yer alır daha az meraklı ve daha az kafası çalışana ise yine aynı kanaldan fırıncılık ve pidecilik meslek yüksekokulu mezuniyeti önerilebilir.
malzemelerin belirli ısıtma hızlarında tanımlanmış bir sıcaklığa ısıtılıp daha sonra kontrollü olarak soğutulmasıdır.bu sayede malzemelerin fiziki,kimyasal ve mekanik özelliklerini değiştirebiliriz bunu da kimyasal ve kristal yapısında ki yapı modifikasyonu ile sağlarız.ana gaye malzemeye sertlik vermektir bu işlemde ancak ayrıca malzemelerin kaynak aşaması öncesinde ve sonrasında ve malzeme yüzeyinde kaplama var mı diye renklendirme yapılarak kontrol işleminde de kullanılır.ayrıca;
-şekillendirme ve makinalama işlemleri öncesi yumuşatma
-oksit ve kür giderilmesi
-gerilim gidermesi için de kullanılmaktadır.
su verme,sertleştirme,tavlama,yaşlandırma,gerilim giderme,solisyon alma gibi çeşitleri vardır.
malzeme ile ilgili sektörlerde oldukça sık kullanılan bir yöntemdir.özellikle metaller için önemli bir process aşamasıdır.
1. cam için gerilim giderme ya da temperleme (arabalarda kullanılan kavisli camların oluşturulması için mesela) yapılan işlemdir.
2. Çelik ve diğer alaşım malzemelerde, moleküllerin homojen dağılımını sağlamak (homojenizasyon), moleküllerin bağ yapısını daha kararlı hale getirmek (tav/sertleştirme) ya da ürün yapısının, ilgili işlem (döküm vs.) sonrası malzemenin dış koşullardan etkilenmeyecek hale getirilmesi (normalizasyon) gibi amaçlarla yapılan sıcak ve soğuk işlemler bütünüdür.
3. Gıdada ısıl işlem bir çeşit sterilizasyon işlemidir.
Hepsi için -40 - 1200 derece arasında farklı ısı aralıklarında çalışabilen ısıl işlem fırınları ya da hatları kullanılır.
Isıl işlem Fırınları için detaylı bilgi www.ısılişlemfırını.com ya da www.ısılişlemfırınları.com adresinden alınabilir.