ıslak kavrama dsg vs kuru kavrama dsg

entry1 galeri0
    1.
  1. volkswagen'in kullandığı direct-shift gearbox -dsg- transmisyon sisteminin ıslak ve kuru kavrama olarak adlandırılıyor.

    Ancak ıslak ve kuru kavramanın ne olduğu konusunda büyük bir kirlilik söz konusu.

    ıslak kavrama dediğimizde aklımıza direkt olarak tork konvertörü olan otomatik şanzıman tipleri gelir. volkswagen ise, bu konvertörü kullanmadan çift milli ve çok-plakalı debriyaj paletleriyle bir transmisyon sistemi geliştirdi. bir mil üzerinde 1-3-5-(7) ve diğer mil üzerinde 2-4-6 vitesleri bulunan iki manuel şanzımanın aynı çatı altında birleşmesi diyebileceğimiz bir sistem. geçişlerin mekatronik bir düzenekle sağlandığı bu plakalı sistem, vw grubunun ilk geliştirdiği dsg, ıslak kavramaya sahipti. yani tork konvertörüne benzer bir şekilde plakalar arasında özel bir yağ bulunur.

    vw'nin ikinci etapta geliştirdiği kuru kavrama tipi idi. aslında bunda da az da olsa yağ mevcut. tork konvertörü gibi mekanizmalar, içinde bulunan sıvı nedeniyle bir şekilde gücü aktarırken kayba uğratır. yağsız bir mekanizma işleyişi de olmayacağından ötürü minimum miktarla maksimum iletim sağlanmış. bu yüzden kuru kavramalar, ıslak kavramalara nazaran daha ekonomiktir. fakat kuru olduklarından dolayı gerek geçişlerde ses, gerek ısınma problemi açısından sorun yaratabilir.

    öte yandan 7 ileri kuru şanzıman -1,7lt yağ bulundurur- 70 kg iken, 6 ileri ıslak şanzıman ise -6,5lt yağ bulundurur- 93 kg çeker. daha hafif olan kuru kavramalı şanzımanın tek avantajı yakıt ekonomisi diyebiliriz. ki bu güç skalasında araç alacak olanların ilk önceliği yakıt ekonomisi olunca, vw'nin, bu kadar sorunlu olarak adledilmesine rağmen çok satmasının nedenini açıklayabiliriz.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük