insan oğlunun ortaya çıkışından sonra, artan nüfus ile ayrılan farklı grupların zaman içerisinde birbirlerindnen ayrışarak edindikleri, çeşitli fiziksel ve karakteristik özellikler bütünüdür. tarih sahnesince yenilenir, değişir, farklılaşarak tekrar doğar.
başlı başına millet kavramı ile örtüşemez. bazı milletlerde ırk bağı bulunmamakla birlikte, aralarında ırki anlamda bağ olan milletlerde mevcuttur. bu bağ ise dil, din, tarih, kültür vb öğeler gibi millet kavramında bir ayaktır.
not: bu entry i kötü oylayan arkadaşlara selam ediyorum. ırki anlamda kendini bir yere koyamayan insan her ırk kelimesi gördüğünde saldırırmı .. pes..
iç güdüyle yaşayan, düşünme kapasiteleri olmayan canlıların davranısları ve kalitelerinin belirlenme kriteridir. yani hayvanlar için cok önemli bir olgudur. Hangi hayvanın ne gibi karakteristik özellikler göstereceği ırkına bağıdır.
Irk kelimesi Arapça da bir yere gitmek (ark), uzak yer (ırak), ağacın kök salıp kökleşmesi (a rak), atı terletmek için koşturmak (a raku l-feres), asıl, kök, gövde (el-ırk), sıra sıra deve izleri (el-arak) atar damarlar (el-uruku d-devarib), toplar damarlar (el-uruku s-sevakin) kelimelerinin türetildiği (ARQ) kökünden gelir.
Irk, genellikle kendine özgü ortak kalıtımsal özellikler sergileyen, biyolojik olarak diğerlerinden farklı bir grup olarak düşünülür. Fakat tam olarak saf ırk yoktur. En fazla bulabileceğimiz şey belirli bir alanda, önemli fiziksel özellikleri ortak olan tiplerdir. Bu tiplere ırk deriz. Fakat bunlara tek bir kalıtımın ürünleri olarak bakamayız; çünkü; hem her büyük grupta yabancı elemanların karışımı bulunmuştur ve hem de fiziksel tipin kendisi de çevresel faktörlerin etkisi altındadır. Geçmiş yüzyıllardaki halkların yayılması ve birbirine karışması öyle boyutlarda olmuştur ki, hiçbir bölge saf ırk barındıramaz hale gelmiştir. Ayrıca, geçtiğimiz yüzyıl içinde yapılan temel ırksal ayrımlar çok çeşitli çelişkiler barındırmakta ve bilimsel çevrelerden ciddi eleştiriler almaktadır. Tüm tartışmalara rağmen, genel kabul gören üç büyük fizyolojik ırk sınıflaması ise şunlardır: Kafkasyalı (Caucasian) Moğol (Mongoloid) Zenci
bir canlı türünün farklı özellikler gösteren alt dallarına verilen addır.
örnekleyelim:
tür: köpek
ırk: rottweiler
tür: insan
ırk: japon
not: bazıları ırk deyince kafkasyalı, moğolsu, zenci, sarı gibi ayırır. tartışmalıdır. çünkü beyaz ırk (kafkasyalı) steryotipik olarak aynı değildir. bu durumda bir ispanyol* ile iskandinav aynı ırkın üyesidir. aralarındaki benzerlikler ise zenci ile hispanic arasındaki kadar bile değildir.
not-2: savaşların nedeni, genelde, değildir. dünyada savaşların nedeni ya varsıllık isteği ya da ibrahimi dinler'dir. kendisinden farklı olanı öldürmeyi emreden ırk yoktur ama din* vardır.
amerikalı:
tüm dünya yaşamak için çalışır; biz ise çalışmak için yaşarız. paraya taparız.
ingiliz:
dünya'yı fethetmek için.
alman:
disiplin disiplin disiplin.
çinli:
biz en güçlüyüz. biz en zekiyiz.
rus:
votkamız ve kadınımız olduğu sürece bizde varız.
çeçen:
savaş savaş savaş.
japon:
daha iyisi, en iyisi.
afrikalı:
ezilmek bizim kaderimiz.
isviçreli:
bilim adamlığı bizim işimiz.
son olarak'da
türk:
(bkz: ya istiklal ya ölüm).
Bir grup, benzerlikler sonucu oluşmuş kavramdır. Günümüzde ise kavramdan çok celbesilmiş toplumsal söz yitimi(CTS) sendromunun bir parçasıdır. Ayrılıkçı bir kelime olup çıkmıştır. Sözlüklerden kitaplardan litaratürden kaldırılması gereken kavramdır.
önemsizdir. zira insanın kendi yaptığı bir seçim değildir, kadın ya da erkek olmak gibi. erkekliğinle mutlu olabilirsin ama erkek olduğun için kadınlardan nefret edemezsin. ırkî özellikler de işte buna benzeyen etimolojik olgulardır.