eskiden mimarların çizim masalarının yapıldığı bir ağaç türüdür. o zamanlar çizim kağıtları masanın üstüne şimdiki gibi bantla tutturulmazmış, yumuşak bir ağaç türü olduğu için gönül rahatlığıyla raptiye ile tutturulurmuş.
aynı isimdeki ağacın çiçeklerinin ve yapraklarının önce kurutulup sonra kaynatılmasıyla içime hazır hale getirilen çay.
yapılışı:
ıhlamuru kaynatırken içine kabuklarıyla beraber küp küp kesilmiş elma koyup kaynadıktan sonra elmaları ezip süzerek bardağa boşaltınız. bardaktaki ıhlamur çayının içine çeyrek limon ve dilediğiniz miktarda şeker koyup içmeye hazır hale getiriniz. günde birkaç bardak içiniz, ilaç bile almaya gerek duymadan iyileşiniz.
hiç ıhlamur görmeyen çocuklara, anlatılması güç bir ağaçtır.
tecrübeyle sabit,'Yerde çiçek olarak yetişiyor,annem evde büyütüyor.' diyen çocuklar bile var.
ıhlamurun içerisinde tanen,yağ,organik asitler,şeker,karbon ve fosfor vitamini reçine ve enzimler bulunmaktadır.ıhlamuru dığer bitkilerle karıştırılıp içildeğinde hastalıklara karşı etkili oluyor.misal;portakal çiçekleri ile içildiğinde migrene veya nane ile karıştırıldıgında mide rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.
marmara, batı karadeniz, orta toroslar ve kuzey anadolu'da yayılış gösterir. özellikle kuzey ve batı bölgelerimizdeki ormanlarda rastlanan sık dallı, geniş tepeli ağaçlardır. boyları 20-30 m'ye kadar ulaşabilir. büyüklüğü 5-10 cm arasında değişen yaprakları genellikle yürek şeklinde ve çarpık, kenarları dişli ve uzun saplıdır. sarkık çiçek demetleri sarımsı bir renge ve karakteristik bir kokuya sahiptir. çok geç açan bu çiçekler kurutularak çay gibi içilir.
Ihlamurgiller familyasından büyük bir gölge ağacı. Ilıman bölgelerde yetişir. Kerestesi beyazdır, iyi cila aldığı, işlemeye elverişli olduğu için marangozlukta çok kullanılır. Çiçeğinin kokusu pek hoştur. Çiçeği kurutularak çay gibi kaynatılır ve soğuk algınlıklarında ter vermek için içilir.
kaynatılıp içildiğinde insanı gevşeten, dinlendiren ve uykusunu getiren güzel bitkidir. kış günlerinde boğazı yumuşatmak için ilk akla gelen içecektir sıcacık. içine limon kabuğu da atılırsa farklı bir tadı olur.
aşırıya kaçmamak koşuluyla, içende boğazlari ve vucudu yumuşatma etkisinin olduğu bilinen faydali bitki türü,
aşırıya kaçan erkeklerde hormonel yumuşamada söz konusu olabiliyormuş..*
kaynak; götüm *