I Ching (içing diye okunur), kelime anlamı olarak bakıldığında değişim kitabı, değişimler kitabı anlamına gelmektedir. Ching Çincede klasik eser, kitap anlamına gelir. I ise değişim, bilgelik gibi anlamlara sahiptir.
Ching kelimesi M.Ö 200 yıllarında, Çinde klasik eserlerin basılmaya başlandığı dönemde kullanılmaya başlanan bir kelimedir. Bu tarihten önce kitap, Chou I olarak bilinmekteydi. Chou, kitabı M.Ö. 1100 yıllarında kullanan Chou hanedanlığı krallarının ismidir. (Chounun değişimleri).
I kelimesi aslında herhangi bir değişimden ziyade sıradışı ya da garip bir olay vuku bulurken meydana gelen belli bir değişim anlamına gelir. Bu noktada I Ching, bize bu değişim sırasında nasıl davranmamız gerektiğini de betimler. Çıkış kaynağına ait kesin bilgiler günümüze kadar ulaşmamış olsa da, en az 3000 yaşında olduğu tahmin edilmektedir.
kadim Çinde tao ile bağlantıda ve uyum içinde olmak için kullanılmıştır. Kitaptaki bir çok kelime, I adı verilen ve 3500 yıllık özel bir alfabeye,dile aittir. Bu alfabe,dil, kadim Çinde kahinler tarafından kullanılmış ve kraliyet malikanelerinde de kullanılarak, zaman içinde geliştirilmiştir. I dilinin ilk kökenlerinin ise, düz ve kesikli çizgiler aracılığıyla erişilebilen şarkılardan, türkülerden, hikayelerden, sihirden oluşan şamanik bir gelenek olduğu sanılmaktadır. Bu düz ve kesikli çizgiler sonradan hegzagramlar haline gelmiştir.
M.Ö.1100 yıllarında Wu Hsien (Fu Hsi) bu çizgileri ve kelimeleri bir araya getirmiş ve kandil çiçeği sapları aracılığıyla onlara danışarak o dönemde Chou I denilen kitabın temelini oluşturmuştur. Rivayete göre Chou hanedanlığı kralları, ayaklanan birimleri devirmek, yönetimde uyum ve düzen sağlamak ve tao ile bağlantıda kalabilmek için kitabı kullanmışlardır. Bundan 500 sene sonra da, hanedanlık dışındaki insanlar da kitabı kullanmaya başlamıştır. Bu dönem, Çin tarihinde sosyal çöküşün, karmaşanın ama aynı zamanda kaotik ve yaratıcı güçlerin devreye girdiği tarihsel döneme denk düşer. insanlar özellikle böyle bir dönemde Chou I ın tavsiyelerine kulak vermişlerdir.
M.Ö.200 yıllarında Han hanedanlığı döneminde, bir grup bilge, Chouyu bir klasik kitap yani Ching olarak tekrar düzenlemişlerdir. Yazıdaki kodlamaları mevcut geliştirdikleri bilgilerle deşifre etmişler ve kadim yazıları da ekleyerek son halini almasını sağlamışlardır.
Bu tarihten sonra kitaba ait olarak sadece sadeleştirme ve tercüme çalışmaları (bkz. Konfüçyüs, Richard Wilhelm) yapılmıştır. Yani günümüzde kullanılan I Ching metninin en az 2000 yaşındadır. I Ching, Çin&de sokak falcılarından, devletin idari konumundakilere, resmi makamlardan, sıradan vatandaşlara kadar herkesin kullandığı, ve içerdiği görüntülerde şiirsel, felsefi, ruhsal ve edebi değerleri bir araya getiren orijinal bir kitaptır.
I Ching, herbirine kua adı verilen 64 adet hegzagramdan (altılı çizgi) şeklinden oluşur. Bu 64 şekil, olayların ardındaki gizli etkin güçleri ve bizim belirli bir durumda nasıl davranmamız gerektiğini detaylandıran ve bir nevi sözlük görevini gören şekillerdir. Yani I Ching hegzagramları semboliktir. Verilen öğütlerin ve tavsiyelerin hepsi tao felsefesi ile tam bir uyum içindedir.
I Ching kullanımı sade ancak matematikseldir. Danışmanlık talep ettiğiniz konuda sorunuzu sorduktan sonra, kullandığınız yönteme göre (Bkz. Kullanma yöntemleri) nihai olarak 6 çizgi elde edersiniz.. Elde ettiğiniz çizgileri uygun sıralama ile yazarak, bir hegzagram elde edersiniz. Bu hegzagrama ait iki adet triagram (üçlü çizgi) vardır. (Bkz. Hegzagramlar).
I Ching tablosundan, bu iki triagramın kesişimi olan hegzagramı bulursunuz ve bu sizin temel hegzagramınızı oluşturuz. Daha sonra bu hegzagramdan çeşitli hegzagramlar türeterek, konuya farklı açılardan cevaplar alırsınız. (Bkz. Hegzagramlar). I Ching, eşzamanlılık teoreminden hareketle, mevcut anın enerjisini analiz ederek, size geleceğe dair bir projeksiyon yapar. Bu anlamda, bir fal sistemi değildir. Olayların andaki karşılaştırmalarını yaparak, size öngörü verir. Eğer sözkonusu olayda bir değişim yaparsanız, I Chingin öngördüğü ihtimaller de değişecektir.
I Chingin kehanatine danışmak ile fal arasındaki ayrımlardan biri de, I Ching kullanırken artan sezgileriniz ve farkındalığınızdır. Bu noktada I Ching, içsel karanlık yanlarınızı size yansıtan ve nihayetinde şu ya da bu şekilde onları görmenizi sağlayan bir ayna görevi görür. I Chingde sembolik anlatımlarını okuduğumuz şekiller birden fazla anlam içerir. Dolayısı ile, sizin o anda ne kadarına hazırsanız o kadarını algılamanıza yardımcı olur. Değişim, içimzdeki değişimdir.
I Ching, bu değişimi en yumuşak geçişlerle ve en işe yarar şekilde geçirmemizi sağlayan bir yaşam anahtarıdır.
eski bir çin imparatoru olan xu fu tarafından ilk olarak sekizli temek trigramın ve sonrasında hapisanede iken wen adlı eski bir çin hükümdar tarafından geliştirilerek 64 lü heksagrama ulaşıldığı ve neticesinde wen'in oğlu zhou hanedanının kurucusu wu'nun bu heksagramdaki her satıra bir xiao* eklemesiyle tamamlandığı kabul edilen insan zihninin evrende kendi yerini bulması yolunda gösterdiği en eski çabalardan biri olan, kaynağı yin yang olan değişimler kitabı olarak adlandırılan kitap.
oxford'un ilk çinli profesörü olan james legge tarafından ilk defa ingilizceye çevrilmiş bunu sonrasında richard wilhelm takip etmiştir. konfüçyüs ve lao tzu gibi bilginler tarafından da yorumlanan bu kitap hakkında tarihi ile ilgili olan esrar tabakasının fazla kalın olmasından mütevellit çağımızda ve bir çok çağda kişisel amaçlar için kullanılıyordur-mıştır.
bulunduğu yıllar shang ve zhou hanedanlığı döneminde kaplumbağa kabuklarının çatlayan kadar ısıtılıp ortaya çıkan şekiller üzerinden fal bakıldığı zamanlara rast geldiğinden xu fu'nun sekizli temel trigramı kaplumbağa kabuğundan esinlenerek bulduğu iddia edilir. ben onların yalancısıyım yoksa xu fu benim hiç bişeyim olmaz.
ders kitabı almak için gittiğim bir kitapçıda üzerindeki sekizgen ve etrafındaki çizgilerle hemen gözüme çarpan, ardından dharma yayınlarından çıktığını görerek daha da başımı döndüren fal kitabı. i ching grafiklerini aratınca çıkan resimler her lostcunun ağzını sulandıracak türden.**