üçüncü sanayi devrimi

entry5 galeri0
    1.
  1. sanayi alanında abd ve avrupa nın yaşadığı değişimlerdir.
    en önemli öğeleri nano teknoloji ve gen teknolojisi dir.
    ar ge harcamaları itici gücüdür.
    1 ...
  2. 2.
  3. Fizyon teknolojisindeki muhtemel gelişmelerle hız kazanacak olan devrim.

    Temelde iki boyutta incelenebilir. Bunlar bilgi paylaşımındaki hız artışı ve enerji ve hammadde elde etmedeki kolaylaşmalardır.

    iletişim ağlarındaki gelişmeyle birlikte ortaya çıkan facebook gibi iletişim sağlayıcılardaki gücü yükselmekte. Bu yükseliş de temelde üç parametre halinde incelenebilir.

    a) Kişiler hakkında veri toplama ve bunların meta analizleri sonucunda toplumu şekillendirme yeteneği elde etmeleri. Bu güç özellikle nsa gibi istihbarat teşkilatlarınca kullanılmakta ve amerika şu an sırf bu gücü uzun vadede elinde tutabilmek adına teknoloji şirketlerinden aldığı vergileri de çok düşük tutmaktadır. Arap baharı gibi toplum hareketlerinin önceden öngürülmesi ve hatta tetiklenmesi de bu gücün meta analiz gücünün sayesinde olmaktadır.

    b) Reklam gücü bir başka önemli boyutudur bu gücün. Öncelikle şunu belirteyim, sizden para talep etmeyen, whatsapp,, facebook gibi bütün kuruluşlarda, yani müşteri olmadığınız bütün kuruluşlarda size müşteriye satılacak mal olarak bakılıyor. Şimdi bu ne demek? Şöyle ki artık sizden ihtiyacı olan bilgiyi alan ve kendi üstünde olan ekonomik kar amacı gütmenin çok ötesinde olan kuruluşları tatmin ettikten sonra şirketler kendi karına bakar. Sizden de para alarak büyüyemeyeceğini bildiğinden sizi müşteri olarak görmeyi bırakıp ürün olarak görür. Bunun sonucunda da asıl müşterisi sizin hakkınızda ne bilmek istiyorsa ona söyler. Yani müşteri memnuniyeti onda da esastır. Bu sizin özel hayatınızın, gizliliğinizin sıfırlanması anlamına gelir mi? Aynen öyle, sizin bile unuttuğunuz özelinizi eğer bir konuşmada whatsapp'tan birine anlattıysanız, bunu bilirler ve kullanabilirler. Bu ekonomik çıkar açısından çok önemli bir güçtür ve bunu elinde tutanların diğer reklam sağlayıcılara göre farklılaştıkları nokta budur.

    c) Diğer iki maddeyle birlikte bir başka boyutta kişilerin bizzat sesini duyurabilme meselesi. Burada önemli olan şunu anlamanız. Modern dünya herkese konuşma hakkı vermiş olabilir ama kimisi anca fısıldayabilirken kimisi kendi dinleyici izleyici kitlesini oluşturarak adeta bir sanal dünya duayeni olabiliyor. Nedir buradaki güç? Manipüle etme becerisindeki geçmişe oranla oluşan üstel büyüme ana unsuru bu gücün. Servis sağlayıcılar, siteler, uygulamalar, sizin göörüşünüzü manipüle edebilir, sizin değer ve beğeni yargılarınızı sürdürebilir bir hipnoz hali içinde tutarak sizi dönüştürebilir.

    Bunlar geçmişte hiçbir zaman mümkün olmamış bir kontrol gücünü dünya nüfusuna oranla çok az kişinin elinde toplamaktadır. işin en vahim yanı da aslında burada oluşan bu dehşet verici gücün, demokrasi ve liberalizmin hiçbir temel değeriyle çatışmaması. Hatta kendisini neoliberalizmin üzerinden tanımlayarak her geçen gün daha da palazlanması. Gücün entropi yasasını hiçe sayarak giderek daha da küçük bir kitlenin elinde toplanıyor oluşu zannediyorum bu teknoloji devriminde karşılaşacağımız en büyük iki sorundan da biri olacak. Geçen sanayi devriminin en kötü yanı küresel ısınma ve insanların biyolojik saatinden genel sapıştı.

    ikinci mesele hammadde ve enerji kaynaklarına ulaşımın ve teknoloji üretiminin belli kesimler için astronomik bir hızla kolaylaşıyor oluşu. Burada anlaşılması gereken ilk şey bu ikinci meselenin askeri boyutu. Zira bir sosyolojik yapının gücü artık ilk önce vurucu gücüyle ölçülür. Ülkelerin para birimlerinin değerinin arkasındaki en büyük şey günümüzde o ülkenin yok etme kapasitesidir. Sistem kendini buna göre dizayn eder. Bunu anladıktan sonra bu meseleyi de 4 boyut halinde inceleyebiliriz.

    a)Önümüzdeki 50 yılda da çok net bir şekilde hissedilecek olan artık cahil insana ihtiyaç kalmaması hali. Gelişmemiş ülkeler ne yapacak tahmin bile edemiyorum. Benim bebekliğimde babam birinde o zaman çok zor bulunan müthiş derecede gelişmiş oyuncak demeye dilimin varmadığı bir mini uçak almıştı. Sözde bana oynatmak için ama sonra kendisi de hiç bırakmamış elinden. Neyse konuya gelelim. Ben bu mini uçak eve ilk geldiğinde (daha bir iki yaşındayım) önce uzaktan şöyle bir bakmışım. Işıklar yanıp sönen üstünde sonradan neler olduklarını öğrendiğim garip nesnecikler olan acayip bir cisim. Bir an bütün dikkatim ona kesilmiş. Annemin kucağını bırakıp ona doğru hafiften de tırsarak yaklaşmaya başlamışım. Galiba arkadaş olarak görmek istediğimden topumu atmışım, karşılık yok. Tırsarak, apalaya apalaya yaklaşmaya devam etmişim. Bütün ailede izliyor. Ben iyice yaklaştığımda babam belki de mutlu oliyim veya piçlik yapıp cidden de korkiyim diye uçağı çalıştırmış. Herkes de korkmamı, ağlamamı vs. bekliyor. Fakat babam çalıştırdığı anda ben can havliyle, ne yüzümde korku ifadesi belirecek kadar, ne de ağlayabilecek kadar beklemeden başlamışım arkamı dönüp apalamaya. Aradan 20 yıl geçse de ailede kimse unutamıyor o yaştaki bir bebeği o şekilde kaçmasına. O gün o uçağın azameti benim korkmama bile izin vermeden beni kaçırmayı başarmıştı. Eğer gezegenimin bu şekilde yoluna devam ederse, cahil insanlara da maalesef acı çekecek fırsatı vermeden onların soyunu tüketeceğini düşünüyorum. Hızla artan robotik teknoloji ve kapitalizmin insana değer vermeyen yapısı sanırım bunu mecbur kılacak. Yine de inşallah daha iyi yarınlar gelir herkes için. Bu boyuta belince gücün bu boyutu bilen insanın sistemin temel gücü haline gelişi veentelektüel kapasitenin değerlenişi benzeri görülmemiş bir şekilde gerçekleşecek.

    b)Silah üretimi, Bugün dünyada taş çatlasın 10 tane bağımsız 10 tane de yarı bağımsız ülke var. Bakın sayıları şişire şişire verdim. Sonradan şu şöyledir bu böyledir goygoyu olmasın diye. Peki neden böyle? Çok basit. Bir devletin özgür olması için iki temem şey lazım. Birincisi askeri teknoloji üretimi, ikincisi bu askeri teknolojiyi kullanacak askeri, istihbarati, teknolojik kapasiteye sahip kurum ve insan üretimi. Dünyada japonya'nın bile dahil olduğu pek çok ülke bu tip şeylere sahip olmadığından sömürge ülkesi. Bu saydığım 10+10 ülkelerinin de bağımsızlıkları pamuk ipliğine bağlı. Gelişme hızı üstel artan teknolojik imkanlar bütün ülkelerin hem ekonomilerini hem de eğitimli insan kaynaklarını zorlamakta. Bu alan psikolojik manada şu an soğuk savaş döneminden çıkığ sıcak savaşa dönüşmüş bir alan. Örnek vermek gerekirse, son dönemde rusya'nın ikide bir yanlış hedefleri vurmasının sebebi bölgedeki başka bir gücün ürettiği rus füzelerinin bilgi alanlarını bozan belli cihazlar. Bu artık yarış değil sıcak savaş halini almış bir yapının parçasıdır.

    c)Enerji meselesi, başta belirttiğim fizyon enerjisi meselesi dünyada dengeleri hepten bozacak. S. ARabistan, Rusya gibi enerjiden dolayı zenginleşen ülkelerin iflas bayrağını çekmesi an meselesi. Bu durumda türkiye bölgedesindeki en güçlü ülke haline dahi gelebilir. Hatta tl zone kurulması üzerine bu bölgede fizyon enerjisinin getirdiği batıdakı büyümeye karşı benzer büyüme oranları sağlayan bir yapı kurulabilir. Neyse biz konuyu dağıtmayalım. Nedir fizyon enerjisi? Hidrojenlerden helyum elde edilirken artan kalan kütlenin direk enerjiye dönüşmesi sonucu elde ettiğimiz enerjidir. Zannederim 10 yıl içinde bu tip bir enerji kullanımına başlanılacak ve her şey sil baştan yeniden şekillenecek. Avrupa yaşlanan nüfusundan dolayı dünyanın hasta adamı olmaktan tekrar kör topal da olsa ilerleyen bir yapıya kavuşabilir. Enerjideki bu muazzam devrim enerjinin önemini azaltırken, en önemli şeyi de hammadde yani son konumuza getirecek.

    d) Hammadde, Çin şu an lityum satışını durdurdu. Pek çok şeyin satışını da durdurma kararı almak üzere. Bununla birlikte de uk ile bağlantılı olarak değerli metalleri ülkesine taşıyarak parasını dolar yerine altına endeksleme derdinde. Bu durumda amerikan dolarının değerine ne olur? Arkasındaki üretim desteği tamamen kaybolan artık tamamen sanal üretimden ve silah teknolojisinden güç alan dolar önümüzdeki 10 yıl içinde hızla değer kaybedecek. Bunu hammadde üzerinden uk+çin'in abd'yi öpmesi olarak görebilirsiniz. Bu sadece hammeddenin sadece ürün üretme değil de algı üzerindeki rolüne dair bir örnekti. Hammadde önümüzdeki dönemli para piyasalarının temellendirilmesi ve küresel algının şekillendirilmesi için en önemli enstrüman olacak.

    (şimdi canım sıkıldı sonra devam ederim)
    2 ...
  4. 3.
  5. Tam da içinde bulunduğumuzdan günümüzdeki insanlarca idrak edilememekte.
    1 ...
  6. 4.
  7. Nanoteknoloji de önemli bir boyutudur.
    1 ...
  8. 5.
  9. sanayi devrimi bir tanedir. 2.si yada 3.sü yoktur.

    1956 da transistörün icadı ve sonrasında entegre devrelerin ve dahi işlemcilerin gelişimi ''elektronik devrimi'' olarak adlandırılmalı.

    milenyumdan itibaren gelişen döneme ise ben '' iletişim patlaması '' diyorum. iletişim devrimi de denilebilir.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük