kendinin ve evrenin derinliklerine fazlaca inmiş,her türlü metafizik yönteme bulaşmış ve nirvanaya ulaşmış kişinin alınlarında açıldığı var sayılan hayali içgörü gözü.
fiziksel dışındaki görü,işiti,his durumlarının merkezi olan çakranın genel adı. bu konudaki yüzeysel anlamın gerçek anlamı aslında fiziksel bir göz açılması değil,mevcut çakranın yürürlüğe sokulmasıyla farkedilen,deneyimlenen olaylar bütünüdür.
iki gözümüz kapalı iken, içimizi kalbimizi gören gözdür. hintli kadınların alınlara ben koymaları, kurbanın kanının alnına noktalanmasıdır, osmanlı sultanlarının başlarındaki tuğ'un üçüncü gözle ilgili olduğu söylenir.
ardından devamı niteliğindeki (bkz: ikinci beden) kitabını da yazan `Lobsang Rampa' isimli yazarın eseridir.
çok kısaca değinirsek üçüncü gözün açılmasıyla (bkz: astral seyahat) deneyimlerini anlatmaktadır.
Algıların açıldığı zaman üçüncü gözünle bakarsın, elindeki fırçadan yayılan renkler gördüklerini yansıtır ancak senin gibi bakmayan biri gördüklerini anlamayıp yalnızca bir karalama sanar. Çok eğlendiğini bildiği için o da saatlerce boyadığın duvarın üstünü iki dakikada karalar ve kaçar.
Üçüncü göz iki gözün arasında alnın ortasındadır. Görünmezdir. 6. çakramızdır. Durugörü ve astral seyahat konusunda bize yardımcı olan çakradır. Tek başına açık olması tehlikeli ve olumsuzlukları beraberinde getirir. Mavi renkle temsil edilir.